‘Oranjegek’ JOHAN VLEMMIX biedt PRINSES AMALIA op Koningsdag 3 meter hoog standbeeld van zichzelf aan

0

(Beeld: BNN/VARA inzet Johan Vlemmix)

Kroonprinses Amalia wacht op Koningsdag een verrassing in Maastricht. Oranjefan Johan Vlemmix heeft speciaal voor Koningsdag, een levensgroot standbeeld van de kroonprinses laten maken door de bekende kunstenaar Remon van Zoggel. “Inclusief de sokkel is ze meer dan drie meter hoog”, vertelt Vlemmix. “En het beeld is een 3D-print, laagje voor laagje opgebouwd.” Kosten van het beeld: 70.000 euro!


“Voor Koningsdag en voor kroonprinses Amalia hebben we een levensecht standbeeld gemaakt van de kroonprinses”, vertelt Johan aan Omroep Brabant. “Er is wekenlang in het diepste geheim aan gewerkt.” In De Telegraaf zegt hij: “Het idee om de toekomstige kroonprinses van Nederland een standbeeld te schenken, kreeg Vlemmix toen prinses Amalia vlak voor de afgelopen jaarwisseling op haar 18e verjaardag in Den Haag werd verwelkomd als lid van de Raad van State. „Ze kreeg een prachtige vulpen. Ik vond het een mager cadeau. ’Ze verdient een standbeeld’, schoot er door mijn hoofd. Vanaf dat moment ben ik op zoek gegaan naar een kunstenaar, die mijn idee kon verwezenlijken.” Dat werd uiteindelijk Remon van Zeggel.

Vlemmix is benieuwd naar de reactie van de koninklijke familie. “We zijn heel benieuwd hoe de Koninklijke familie gaat reageren op het beeld. Ze krijgen het als ze woensdag in Maastricht zijn natuurlijk ook te zien. We staan langs de route in Maastricht op een mega mooie plek. Ze is inclusief sokkel drie meter hoog, dus het beeld zal zeker opvallen. We zijn ook erg benieuwd naar de reactie van de koning.”


Vlemmix wil aan Omroep Brabant het bedrag dat het standbeeld heeft gekost niet vertellen. “Maar, je mag er vanuit gaan dat vergelijkbare (kunststof)beelden, gemaakt op eenzelfde manier, rond de 70.000 euro kosten.”

De Eindhovense ondernemer lanceerde eind vorig jaar, op de dag dat de kroonprinses achttien jaar wordt, ook al een Amalia-fanclub. “We hebben bewust even gewacht tot ze achttien jaar werd, want als je eerder begint, dat vond ik zelf een beetje vreemd. Nu begint haar nieuwe leven echt.”

Kunstenaar Van Zoggel maakte eerder al een beeld van David Bowie, dat staat voor het Konzerthaus in Berlijn en hij is ook de man die in opdracht van kunstenaar Frankey Street zorgde voor het beeld van de wijlen Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Van Zoggel maakte eveneens het bekende Lego-standbeeld van André Hazes.