Nu ook Oostenrijkse klusjesman Ruinerwold verdacht van mishandeling kinderen

0

Oostenrijker Josef B., de klusjesman van het ‘boerderijgezin’ in Ruinerwold, wordt nu ook verdacht van het mishandelen van de kinderen van het gezin. Volgens justitie wordt Josef B. verdacht van het mishandelen van alle negen kinderen tussen 2007 en oktober 2019 in Zwartsluis, Meppel en Ruinerwold. De strafzaak tegen van der Van D. is beëindigd omdat hij niet in staat om is terecht staan vanwege de gevolgen van een beroerte in 2016.

De 60-jarige Josef B. werd al verdacht van het medeplegen van vrijheidsberoving van kinderen van Gerrit Jan van D., die zijn eigen geloof predikte. In oktober 2019 werden vader D. en zijn jongste zes kinderen ontdekt in een afgelegen boerderij in Ruinerwold, waar ze sinds 2010 woonden. Ook klusjesman B., die al jaren als klusjesman voor Van D. werkte en ook huurder was van de boerderij in Ruinerwold, werd aangehouden.


Volgens de rechtbank, die gisteren in Asen verder ging met de zaak Ruinerwold, hielp B. de vader van het gezin bij de vrijheidsberoving van de kinderen. Het OM verdenkt de Oostenrijker nu ook verdenkt van mishandeling van de kinderen. Volgens B. is hij onschuldig en konden de kinderen gaan en staan waar ze wilden.

Josef B.’s advocaat Yehudi Moszkowicz was, zo meldt TV Oost, onaangenaam verrast dat het OM opeens de tenlastelegging wilde wijzigen. “Als ik dit eerder had geweten, had ik mij erop kunnen voorbereiden en het ook met mijn cliënt kunne overleggen”, aldus de advocaat. Volgens hem is B. na zijn aanhouding ook nooit verhoord over de vermeende mishandeling.


Voor hij kan zeggen of hij akkoord gaat met de nieuwe tenlastelegging, wil de Amsterdamse advocaat eerst met zijn cliënt overleggen. De rechtbank geeft de advocaat daarvoor twee weken de tijd om de nieuwe dagvaarding te bekijken en te laten weten of hij akkoord gaat.

Behalve vrijheidsberoving van alle negen kinderen, vanaf 1989 tot oktober 2019 en de mishandeling, wordt B. ook verdacht van vrijheidsberoving van een landgenoot. Die zat lange tijd opgesloten bij het gezin van vader D. in een loods in Meppel. De man werd onder meer opgehangen en opgesloten in een hok.

BIZAR – Advocaten over Ruinerwold-vader Gerrit Jan Van D.: ‘Hij woont weer samen met de vijf jongste kinderen. Het gaat naar omstandigheden goed’