BIZAR – Advocaten over Ruinerwold-vader Gerrit Jan Van D.: ‘Hij woont weer samen met de vijf jongste kinderen. Het gaat naar omstandigheden goed’

0


Ruinerwold-vader Van D. is op 4 maart vrijgelaten omdat de rechtbank besloot dat Van D. vanwege zijn communicatieproblemen en cognitieve stoornis niet kan worden vervolgd. Hij zou door zijn handicaps als gevolg van een hersenbloeding geen eerlijk proces kunnen krijgen. Maar blijkbaar kan vader Van D. wel de zorg op zich nemen voor zijn vijf jongste kinderen. Van D. woont ergens in Nederland met hen samen.

“Vader woont weer samen met zijn vijf kinderen. De gemeente kan ook wat ondersteunen, bijvoorbeeld door aanpassingen aan de woning te doen,” vertelt Van D’s advocaat Snorn aan het Dagblad van het Noorden. “Naar omstandigheden gaat het goed.” Snorn en zijn collega Andonovski hebben onlangs het gezin voor het eerst weer ontmoet. Ze willen weinig kwijt over hoe het met ze gaat.


De vader wordt door de oudere kinderen beschuldigd van indoctrinatie, vrijheidsberoving, misbruik en mishandeling. Volgens de advocaten hebben de jongste vijf hun jeugd heel anders ervaren dan hun oudere broers en zus. “Zij zeggen dat ze een hele liefdevolle opvoeding hebben gehad van hun vader en dat ze veel van hem hebben geleerd. De jongste is 19 jaar. Ze hebben zelf het recht om te bepalen of ze bij hun vader willen wonen of niet. Dat staat hun vrij.”

De krant schrijfy dat de advocaten het lastig vinden te voorspellen wat er precies gaat gebeuren de komende jaren. “Van de boerderij in Ruinerwold hadden ze een hele mooie plek gemaakt. Ik kan mij in theorie voorstellen dat ze op zoek gaan naar een vergelijkbare plek. Het zijn intelligente kinderen. Ze werken nu ook, ze werken allemaal.”


wordt vader Van D. niet vervolgd klusjesman Josef B., hij zou medeplichtig zijn aan een deel van de strafbare feiten die door Van D. zijn gepleegd, moet wel voor de rechter komen. Maar of hij gestraft wordt. “Die zaak zal wel inhoudelijk worden behandeld”, legt advocaat Snorn aan DvhN uit. “Hij heeft een andere advocaat. Het is maar zeer de vraag of Josef B. op een strafrechtelijke manier betrokken is geweest. Dat zal zijn advocaat zeker ook naar voren brengen. De Zaak Van D. heeft geen invloed op de strafzaak van B., alleen is de advocaat niet in de gelegenheid gesteld om onze cliënt als getuige te horen. De advocaat zou kunnen aanvoeren dat hij daardoor geen eerlijk proces kan krijgen.”

B. is in oktober vorig jaar vrijgelaten. De advocaten willen niet zeggen of de klusjesman weer contact heeft met Van D. en zijn gezin.