Peter de Vries in het nauw nu partner en advocaat Khalid wordt beschuldigd van lekken… Brief van topcrimineel Radouan Taghi aan misdaadverslaggever bedankje voor geleverde diensten?

0

Komt de brief die de toen nog gezochte topcrimineel Taghi half mei aan Peter R. de Vries schreef om de voormalig misdaadverslaggever te bezweren dat hij hem niet wilde vermoorden in een ander daglicht te staan nu advocaat Kasem, partner van het advocatenkantoor De Vries + Kasem volgens politie en justitie in 2015 informatie uit een lopend strafonderzoek aan de organisatie van crimineel Ridouan Taghi zou hebben gelekt? Er wordt nu gefluisterd dat de boodschap van Taghi, die wordt verdacht van een groot aantal onderwereldmoorden, aan De Vries  een bedankje voor geleverde diensten zou zijn….

Het was midden mei 2019 opmerkelijk nieuws waarmee Peter R. de Vries op zijn twitter kwam.  De meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi, had Peter R. de Vries een persoonlijk bericht gestuurd waarin Ridouan Taghi ontkende dat hij plannen had om Peter R. De Vries te laten vermoorden.  “Dit is pure onzin,” schreef Taghi aan de toe nog CEO van De Vries & Kasem Lawyers|Investigations in Amsterdam.


“Ik heb geen reden om jou iets aan te doen”, scheef Taghi volgens De Vries in de boodschap die De Vries via Twitter deelde. De misdaadverslaggever had een dag eerder zelf gemeld dat hij volgens justitie op een dodenlijst stond  van Taghi. Maar dat klopte dus niet, meldde de crimineel aan De Vries: “Peter, met schrik en verbazing las ik het nieuws dat ik volgens politie en justitie opdracht heb gegeven om jou te laten liquideren. Daar is niets van waar. Dat is een regelrecht verzinsel! Pure onzin! Ik heb geen enkele reden om jou iets aan te doen. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je maar wilt, zonder dat je ook maar enig gevaar van mij hebt te duchten. Ik heb 100.000 procent niets tegen jou”, aldus Taghi volgens De Vries op zijn twitter.
De Vries geloofde Tahi op zijn woord. “Als ik de gedetailleerde ontkenning tegenover de boodschap van de politie leg, ben ik geneigd om het te geloven. Als het allemaal niet waar is, waarom zou hij dan die moeite doen. Kennelijk heeft hij het gevoel dit te moeten weerspreken, dat maakt het voor mij waardevol.”

De website van het kantoor de Vries & Kasem. Links Kalem. Uiterst rechts directeur Peter R. de Vries en zoon Royce.

Maar nu een jaar later later wordt er in criminele kringen gefluisterd dat het opmerkelijke briefje van Taghi aan De Vries een beloning zou zijn voor geleverde diensten. Een gerucht dat wordt gevoed door het bericht dat politie en justitie ervan overtuigd zijn dat advocaat Khalid Kasem, partner van het advocatenkantoor DeVries&Khalem in 2015 informatie uit een lopend strafonderzoek aan de organisatie van Ridouan Taghi heeft gelekt. De deken, die toezicht houdt op de advocatuur, is  inmiddels door het OM geïnformeerd over mogelijke misstanden rondom dat strafonderzoek.


In chatgesprekken die NRC Handelsblad afgelopen donderdag publiceerde van de bende rondom Taghi, wordt gesproken over ‘het broertje van Mussa’. Die zou informatie hebben gelekt. Meerdere bronnen bij politie, justitie en in de onderwereld bevestigen aan het AD dat met ‘het broertje van Mussa’ Kasem wordt bedoeld. Ook volgens het het AD zaten advocaat Khasem en Taghi vroeger bij elkaar in de klas. 

Kasem was op dat moment de advocaat van Werner E., een van de hoofdverdachten in het grootschalige liquidatieonderzoek Koper26. Hij zou de informatie hebben gelekt aan Zakaria El H., een andere verdachte. Omdat E. op het moment van het lek ‘in beperkingen’ zat, was het zijn advocaat niet toegestaan om met anderen dan zijn cliënt over de zaak te spreken. 

Kasem ontkent de beschuldigingen. “Ik ontken expliciet dat ik hier iets mee te maken heb gehad, daarom was ik ook zo geschokt over de publicatie. Het is mij een raadsel waar dit bericht vandaan komt. Het is in ieder geval niet gebaseerd op feiten.”

Taghi, hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo, werd eind vorig jaar opgepakt in Dubai, jarenlang had hij uit handen van politie en justitie weten te blijven. Zijn naar verluidt rechterhand Saïd R. werd kort daarna in Colombia gearresteerd. Hij moet nog aan Nederland uitgeleverd worden.

Ridouan Taghi op een van de door de politie in omloop gebrachte foto’s.Op de dag, afgelopen vrijdag, dat het AD publiceerde dat advocaat Kasem gelekt zou hebben naar Taghi werd bekend dat De Vries opstapte bij zijn advocatenkantoor.

De Vries op zijn twitter: ‘Vandaag treed ik na tweeënhalf jaar terug als directeur van De Vries & Kasem advocaten. Het was een mooie en leuke tijd, maar het kantoor staat en floreert.’  Zijn zoon Royce blijft als advocaat verbonden aan het kantoor dat de afgelopen tijd vooral in het nieuws kwam door verloren rechtszaken dat het aanspande namen bekende Nederlanders, waaronder bridget Maasland. .

Tegen De Telegraaf zei de Vries dat het nieuws over Kasem niets mee te maken heeft met zijn terugtreden. ‘Over het waarom van mijn terugtreden als directeur geef ik volgende week uitleg.’

Advocaat Kasem was in de race om de opvolger van Matthijs van Nieuwkerk te worden. dat is nu van de baan.

Advocaat Khalid Kasem was overigens topkandidaat om Matthijs van Nieuwkerk op te volgen als presentator van ‘het nieuwe De Wereld Draait Door’. Maar het nieuws over de raadsman van het mogelijk lekken van info naar topcrimineel Taghi maakt daar een eind aan.

Omroep BNNVara maakte sinds het stoppen van DWDD meerdere proefafleveringen met verschillende presentatoren voor een heel nieuw programma op de vooravond van NPO 1. Een pilot met Khalid Kasem viel in de smaak. “Wij waren enthousiast over zijn test en zijn met hem verder in gesprek gegaan’’, aldus een woordvoerder van de omroep aan ad.nl. “Naar aanleiding van de berichtgeving wil hij zijn handen vrij hebben om zich hier tegen te verweren. Verdere gesprekken met deze kandidaat als presentator voor de vooravond zijn daarom niet meer aan de orde.’’De in opspraak geraakte raadsman is op dit moment nog altijd partner van het advocatenbureau De Vries & Kasem dat hij samen met Peter R. de Vries oprichtte. In februari 2020 eindigde Kasem als tweede in de succesvolle tv-quiz De Slimste Mens en recent verscheen van zijn hand een boek over voetballer Abdelhak Nouri.

Advocaat Khalid Kasem wil, net als het Openbaar Ministerie, inmiddels ookdat de deken van de Nederlandse Orde van Advocaten onderzoek doet naar de beschuldiging dat hij vertrouwelijke informatie uit strafdossiers gelekt zou hebben aan handlangers van Ridouan Taghi.

Kasem ontkent ten stelligste dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het schenden van de beperkingen. Hij heeft daarom zelf de deken om een onderzoek gevraagd, zodat hij zijn onschuld duidelijk kan maken”, zo laat zijn advocaat Lian Mannheims weten aan de NOS. “We weten nog niet wat de orde gaat doen, wat het OM gaat doen of al gedaan heeft.”