Nooit eerder verteld: Jos Brink en zijn Frank: Scheiding nét voorkomen

0

Uit de biografie van Jos Brink, die vandaag verschijnt, blijkt niet alleen dat Brink twee gezichten had, maar wordt ook onthuld dat zijn op het oog zo gelukkige huwelijk met Frank Sanders ook mindere perioden kende. Het had weinig gescheeld of de relatie van Jos en Frank Sanders was halverwege de jaren negentig op de klippen gelopen.

Jos Brink overleed veertien jaar geleden aan kanker, slechts 65 jaar oud, nadat hij met zijn man Frank Sanders (75) doodziek van hun vakantie in Italië was teruggekeerd. Vandaag verschijnt zijn biografie geschreven door Omroep Brabant-presentator Tom van den Oetelaar. In die biografie wordt onthuld dat het weinig heeft gescheeld of de relatie van Jso en Frank Sanders was halverwege de jaren negentig op de klippen gelopen.


Bij het verschijnen van de biografie van zijn man Jos zegt Frank sanders vandaag in de Telegraaf over die bijna scheiding: “Het heeft in die tijd soms behoorlijk geknetterd ja, bij ons thuis. En natuurlijk leek het ons beter dat binnenskamers te houden. Ik heb eens een lange wandeling met Jos’ toen al oude moeder gemaakt. Die was zelf meer dat vijftig jaar met zijn vader samen geweest en zei: “Neem van mij aan, het is overal wel eens wat. Ieder huwelijk kent een periode waarin je op het punt staat afscheid te nemen.”

De echtbreuk kwam er dan ook niet. Frank Sanders: “Een scheiding hebben we dan ook niet doorgezet, maar er moest wel iets gebeuren. Een zoektocht naar mezelf. Ik had me al die jaren weggecijferd en was mezelf totaal kwijtgeraakt. Maar Jos heeft het vreselijk gevonden dat ik mijn eigen gang wilde gaan, ik hoorde dat hij ’s avonds in de kleedkamer bij zijn voorstelling zat te huilen. En nu ik dit zeg, besef ik: ik denk dat hij het eenvoudiger te dealen had gevonden als we privé uit elkaar waren gegaan, maar nog wel samen waren blijven spelen. Ja, als ik had gezegd ’ik ga bij je weg’ had hij dat denk ik beter aangekund.”


Maar Jos en Frank vonden elkaar. “Na verloop van tijd viel alles wel weer op zijn plek”, aldus Frank. “Hij gunde het me ook. Hij was erg geïnteresseerd in de verhalen over de opleiding, ik naar zíjn belevenissen bij de voorstellingen die hij nu met anderen maakte. We leefden na die problemen eigenlijk helemaal op…”

Frank Sander is dan ook blij met de biografie over zijn Jos. “Dat één keer wordt verteld wat hij allemaal heeft gedaan en wat hij heeft moeten doen en laten om Jos Brink te worden. Ik ben er heel trots op. Als ik nu spotjes op tv voorbij zie komen van zeventig jaar televisie met beelden van Mies, Willem, Martine en van hem, dan zit hij daar toch maar mooi tussen!”

Op de plek waar hij in 2007 lag opgebaard en van waaruit hij werd begraven, Koninklijk Theater Carré, wordt donderdagmiddag de biografie van Jos Brink gepresenteerd.

Erica Meiland over liefdesrelatie met privédetective Sander: ‘Als je kleuter of basisschoolleerling bent noem je dat misschien een relatie’