NikkieTutorials breekt na coming-out met helft familie: ‘Ze wilden me niet begrijpen

0

NikkieTutorials (Foto: Facebook NikkieTutorials)

YouTube-ster Nikkie de Jager (26), beter bekend als NikkieTutorials, heeft het contact verbroken met verwanten aan vaders kant. “Het was de enige gezonde optie,” zegt ze want “ze wilden me niet begrijpen”


“Mijn vaders kant accepteerde het helemaal niet. (…) Toen ik klein was en uitte wat ik voelde, begrepen ze, of wilden ze niet begrijpen wat ik doormaakte”, aldus De Jager in haar nieuwste video. “De enige gezonde optie voor mij was om dat deel van de familie uit mijn leven te bannen. Want het was giftig en kostte veel energie. Maar contact verbreken met familie, zeker als het om je ouders gaat, is niet zo makkelijk.”

Nikkie vertelt ook dat ze ondanks haar transitie nog regelmatig ‘hij’ wordt genoemd. “Meestal door oudere witte mannen die bang zijn dat hun mannelijkheid door ons wordt aangetast.”. De Jager doet er weinig tegen. “Bij zulke mensen is het alsof je tegen een muur praat. Ze willen het niet leren, ze hebben hun meningen en houden die. Simpel gezegd hebben ze gewoon niet het emotionele bereik om het te begrijpen. Ze zijn een paar eeuwen terug in de tijd gegaan en hebben zich niet ontwikkeld.”


Inmiddels sluit ze zich er ook voor af. “Soms heb je misschien een dag waarop je je pittig voelt en wilt vechten. Doe dat vooral, dat is oké, maar ik denk voor mezelf: ze leren het toch niet, ik laat het gaan.”

Nikkie raadt haar volgers aan een goed moment te kiezen voor hun coming-out en het alleen te doen voor jezelf en niet voor anderen. Ze zegt ook dat mensen schrikken als je het vertelt en niet direct positief zullen reageren. “Eerste reacties zijn vaak geen blijvende reacties.”

De Jager  eerd rcent benoemd tot ambassadeur voor de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties. “Als je me vorig jaar had gezegd dat ik uit de kast zou komen als transgender, zo vrij en open zou leven EN Verenigde Naties-ambassadeur zou zijn, zou ik hard hebben gelachen en daarna zijn weggelopen”, zo reageerde Nikkie op Twitter. “Ik ben zeer vereerd dat ik deze titel mag dragen.”  Nikkie gaat zich tijdens haar ambassadeurschap focussen op gendergelijkheid en het verminderen van ongelijkheden.

SBS 6 heeft overigens  een aflevering van Winston Gerschtanowitz’ quiz 50/50 van zijn streamingplatform verwijderd na kritiek op een vraag over Nikkie de Jager. De vraag was met welke jongensnaam de YouTube-bekendheid geboren werd, terwijl praten over de ‘dode naam’ voor transgenders bijzonder pijnlijk kan zijn.

Share.