‘Niet Meghan, maar Harry wilde uit de koninklijke familie stappen’

0

Zou Meghan Markle de kwade genius zijn geweest die maakte dat zij en man Harry de Britse koninklijke familie de rug toekeerden volgens de binnenkort te verschijnen biografie Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of a Modern Royal Familyde was het niet Meghan, maar juist prins Harry die  uit de koninklijke familie wilde stappen.

Een vertrouwelinge van Harry en Meghan zegt in het boek: “Harry voelde zich enorm beperkt in zijn doen en laten. Hij wilde een open gesprek met zijn grootmoeder en met zijn vader Charles maar werd voortdurend tegengewerkt door hun staf. Dat frustreerde hem enorm omdat hem verteld werd dat hij zich moest neerleggen bij zijn rol. Het paleis greep altijd terug naar het verleden, hoe deden we het in het verleden. Maar Harry wilde het anders en volgens mij is Meghan de katalysator geworden om dat te verwezenlijken. Zij gaf hem vertrouwen om het ook echt anders te doen.”


Volgens het boek werd hun team op het paleis kleiner en kleiner omdat ze niemand meer vertrouwden. Toch werden er continue details over hun privéleven gelekt naar de pers. Het koppel zou zich vogelvrij hebben gevoeld nadat hun klachten niet serieus genomen werden. Harry was volgens het paleis ‘te gevoelig’ en ‘te tegendraads’.

Eind 2019 zou Harry uiteindelijk een gesprek hebben gehad met zijn vader en grootmoeder. Hij zou geëist hebben dat er zaken zouden veranderen, waarop hij met vrouw en zoontje Archie naar Canada vertrok. Daar besloot hij Buckingham Palace de rug toe te keren. Hij wilde zijn plan begin januari voorleggen aan zijn grootmoeder maar een afspraak kon pas aan het eind van de maand gemaakt worden.


Dat Harry en Meghan wilden verhuizen werd gelekt aan de pers, tot grote ontsteltenis van de familie. Op 8 januari gebruikten Harry en Meghan hun Instagrampagina om het nieuws bekend te maken dat zij uit de familie traden. De mededeling kwam toch nog als een verrassing, maar het kostte de Queen 15 minuten om met een eigen statement te komen waarin ze met warmte sprak over het koppel. Ze zouden altijd welkom zijn in de familie, maar niet langer als royals. “De Queen was kapot van het nieuws. Zeker dat het zo publiekelijk gemaakt werd. De Queen staat op haar privacy.”

Daarop werd dagenlang  met de drie koninklijke gezinnen en hun adviseurs. Zo probeerde Harry alsnog een koninklijk graantje mee te pikken. “De grootste ruzie ging over geld, uiteraard. Het draait altijd rond geld”, valt in het boek te lezen.

Het boek lijkt opnieuw voor problemen te zorgen tussen Harry en zijn broer William. Zo wordt onder andere verteld dat de twee koppels elkaar elkaar niet meer kunnen luchten of zien en zelfs op officiële events zoals de Commonwealth service in Westminster Abbey amper een woord wisselen.

Eerder zeiden ingewijden dat de auteurs, royalty-verslaggevers Omid Scobie en Carolyn Durand, de Sussexes hadden gesproken voordat ze het Verenigd Koninkrijk verlieten. Dat is volgens de woordvoerder zegsman van Harry en Meghan niet waar. “Het boek is gebaseerd op de ervaringen van de auteurs als leden van de royaltypers en op hun eigen onafhankelijke verslaggeving.”

De schrijvers spraken wel met ‘goede vrienden’ van het koppel, die o.a. vertelden dat Harry zich niet beschermd voelde door zijn eigen familie toen hij door zijn relatie en later huwelijk met Meghan extra werd belaagd door de Britse roddelpers. Zijn vrouw zou op haar beurt tegen vrienden hebben gezegd dat de kritiek van tabloids voelde als een ‘dood door duizenden steken’.Het echtpaar deed eerder dit jaar een stap terug binnen het Britse koningshuis. Tegenwoordig wonen de Sussexes met zoontje Archie in Los Angeles.