Nederland rouwt massaal om Bibian Mentel

0

Biban Mentel (Beeld Instagram/ mentelityfoundation

Op sociale media wordt massaal stilgestaan bij het overlijden van Bibian Mentel (48). De paralympisch snowboardkampioene leed al lange tijd aan kanker en begin deze maand maakten haar artsen bekend dat genezing niet meer mogelijk was. Bibian, moeder, echtgenoot en meervoudig Paralympisch kampioene snowboarden, is maandag thuis overleden aan de gevolgen van uitgezaaide botkanker.


Mentel kreeg in de afgelopen twintig jaar twaalf keer de diagnose kanker en herstelde steeds weer, maar begin maart werd bekend dat er nieuwe uitzaaiingen waren ontdekt in de hersenen. Daardoor was er geen behandelplan meer mogelijk.

Demissionair premier Mark Rutte noemt Bibian ’een icoon van de Nederlandse paralympische sport’. „Met haar positiviteit en immense doorzettingsvermogen een voorbeeld voor ons allen. Ik wens haar nabestaanden veel sterkte met dit grote en verdrietige verlies.”


Prins Constantijn is Bibian dankbaar voor alles wat ze mensen heeft geleerd. Hij begint zijn bericht met een citaat van de kampioene: “Verdriet is goed, maar je moet er niet in verdrinken. Iedereen die je hebt geraakt met je optimisme en doorzettingskracht is een beter mens geworden. Rust zacht.”

Schaatskampioene Ireen Wüst bedankt de sportster voor al haar inspiratie. “Je bent een geweldig mens.” Schaatscollega Erben Wennemars voegt eraan toe: “Lieve Bibian,, tot de volgende keer.”

Claudia de Breij vindt de Utrechtse als een ’geweldige winnaar’. “Zelfs voor een potje tafeltennis, afgelopen zomer bij Nick en Simon op de driesterrencamping, kon je de motivatie opbrengen om alles te geven en te genieten van de winst. Dat was allemaal maar keet, maar de gesprekken die we daar hadden, voor maar vooral achter de schermen (ook met je lieve man Edwin), maakten diepe indruk op me. Het was een eer om je te leren kennen en ik ben dankbaar dat onze levens even kruisten. Voor de mensen die hun leven met je deelden: heel veel liefde en sterkte. Jouw lessen zal ik proberen in de praktijk te brengen. Rust in vrede.”

De mannen van Veronica Inside kregen het nieuws over Bibians overlijden te horen tijdens de live-uitzending. Wilfred Genee:  “Hartstikke triest, ze heeft gevochten als een leeuw. (…) Dan is het heel relatief waar wij het allemaal over hebben.”

Chantal Janzen deelt een foto van opnames van tv-programma Dancing With The Stars, waaraan de snowboarder in 2019 meedeed. “Zo herinner ik me jou. Inspirerend, stralend, lachend, vol liefde en levenslust. Zo, en niet anders. Onze harten huilen. Maar wat een geluk dat we je mochten leren kennen. Alle sterkte voor familie, vrienden en dierbaren. Rust zacht liefste Bibian.”Zangeres Samantha Steenwijk hoorde het verdrietige nieuws al maandagmiddag. “De tranen zijn vanaf dat moment niet opgehouden. We wisten dat het zou komen, maar toch onverwachts, omdat de ’hoop’ overheerste. Ik ben zo dankbaar dat ik vorige week nog op de rand van je bed mocht zitten om samen te lachen, te huilen, herinneringen op te halen en om te zeggen dat we van elkaar houden. Al wist ik dat de ’tot de volgende keer’ niet meer ging lukken. (…) Je hebt me zo veel geleerd, met je grote hart en je brede lach. Ik zal je voor altijd missen, lieve vriendin. En zoals jij altijd gedag wilde zeggen: ’Tot de volgende keer, lieve schat.’ Heel veel sterkte aan de hele familie.”

Bibian, moeder, echtgenoot en meervoudig Paralympisch kampioene snowboarden, is thuis overleden aan de gevolgen van uitgezaaide botkanker.

Radio-dj Gerard Ekdom zegt ’veel bewondering’ te hebben voor Bibian. “Zojuist hoorde ik het tragische bericht dat die lieve, dappere Bibian Mentel is overleden. Wat een treurig nieuws. Wat was zij een strijdlustige vrouw! Liet zich door niks of niemand uit het veld slaan. Heel veel sterkte voor alle nabestaanden. Wat een bewonderenswaardige vrouw was Bibian!”

Mentel was een waanzinnig bijzondere vrouw zei Humberto Tan bij Beau. “We kunnen haar liefde overnemen. Ze was warm. Zorgen makend over hoe jij je voelt, terwijl zij doodgaat. Dus het totale vermogen om zich empathisch te verplaatsen in een ander en daar steun uit halen.”

Presentatrice Lieke van Lexmond laat weten dat Bibians laatste woorden op tv haar hebben geraakt. “Zo veel liefde met de mensen om je heen, je stralende ogen. Ik wens dat je familie altijd jouw kracht bij zich blijft voelen zodat het gemis soms een beetje verzacht wordt. Je hebt de wereld hier mooier gemaakt. Ik wens je een hele mooie reis zonder strijd, maar in liefdevolle overgave.”

André Cats, die als chef de mission van de paralympische ploeg samenwerkte met Bibian bij de Spelen van Sotsji in 2014 zegt: “Wij gingen daar met een heel kleine groep naartoe. Zij was echt een heel bijzondere, positieve vrouw. Ik vind het heel verdrietig voor de familie. Bij mij overheersen vooral ook de mooie herinneringen. Zij is een van die kleurrijke personen die je hebt in de samenleving, altijd energiek en die altijd positief naar het leven kijken, wat ze schijnbaar moeiteloos deed, ook al had ze ook haar zware momenten. Ik ken tientallen gehandicapte kinderen die dankzij Bibian zijn gaan sporten.”

“Ondanks dat we wisten dat haar afscheid eraan kwam, is de pijn niet minder”, zegt technisch directeur Maurits Hendriks. “Ze heeft Paralympic TeamNL mede op de kaart gezet. Het is een groot verlies voor de Nederlandse sport en niet alleen de topsport.”

Marianne Timmer, die komende zomer chef de mission Vergeer ondersteunt bij de Paralympische Spelen in Tokio, zegt dat “een geweldige sportvrouw en fantastisch mens is heengegaan”. “Wat heeft deze vrouw een kracht en een energie uitgestraald. Rust zacht lieve Bieb. Heel veel sterkte voor familie en vrienden.”

Dafne Schippers staat op Instagram ook stil bij het overlijden van Mentel: “Zo lang en hard gestreden, wat een bijzonder mens. Zo veel geleerd van jou in de twaalf jaar dat ik je ken! Heel veel sterkte lieve familie. Ik denk aan jullie!”

Haar Mentelity Foundation: Op maandag 29 maart 2021 is onze founder, maar vooral liefdevolle vriendin Bibian overleden. Bibian, moeder, echtgenoot en meervoudig Paralympisch kampioene snowboarden, is thuis overleden aan de gevolgen van uitgezaaide botkanker. Ze is 48 jaar geworden.

 

Share.