Na lang onderhandelen tussen NOS en het hof: Koningin Máxima geeft eerste grote tv-interview aan Matthijs van Nieuwkerk

0

Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

Koningin Maxima (© RVD – Jeroen van der Meyde)

Na lang onderhandelen tussen de NOS en het hof heeft koningin Máxima toegestemd in een groot televisie-interview voor haar 50ste verjaardag. Presentator en programmamaker Matthijs van Nieuwkerk sprak de vorstin op 7 mei uitgebreid op haar werkkamer in paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Vraag is dan ook of Matthijs vragen zal stellen over de afgelopen herfstvakantie naar de Griekse villa, waarover veel commotie ontstond en de volledig, qua kosten, uit de hand gelopen verbouwing van Huis ten Bosch.


Het is gebruikelijk dat leden van de koninklijke familie zich rond het bereiken van een kroonjaar laten interviewen. Willem-Alexander werd ter ere van zijn vijftigste verjaardag geïnterviewd door theatermaker Wilfried de Jong. Daar keken 4 miljoen mensen naar. Ook werd het koninklijke paar samen geïnterviewd door presentatoren Rick Nieman en Mariëlle Tweebeeke rondom de troonswisseling in 2013.

Het zag er lange tijd naar uit dat een interview met Maxima er niet zou komen omdat de NOS en het hof het niet eens konden worden over de aan te snijden thema’s. Vraag is dan ook of Matthijs vragen zal stellen over de afgelopen herfstvakantie naar de Griekse villa, waarover veel commotie ontstond omdat het koninklijke gezin afgelopen oktober ondanks een advies van de regering om zo veel mogelijk in eigen land te blijven toch naar Griekenland afreisde. na die commotie keerde het koninklijk paar een dag later alweer terug. Een paar dagen later wws er een, in paleis Huis ten Bosch opgenomen, historische excuusvideo.


Pikant is dat in de nieuwe show van van Van Nieuwkerk, Mattijs gaat door, al een persiflage van Willem-Alexander en Máxima te zein was, die in 2030 terugkijken op het Griekenland-debacle van vorig jaar. De koningin over de ophef: “Het was belachelijk. Je gaat met je eigen gezin, naar je eigen huis met je eigen vliegtuig.” De koning vult aan: “En dan word je verlinkt door zo’n sneue vliegtuigspotter.”

Vraag is ook of de verbouwing van Huis ten Bosch, de kosten liepen op van een geraamde 24 naar bijna 80 miljoen euro, aan de orde zal komen. Het programma NOS Máxima 50 wordt uitgezonden op 17 mei van 20.30 tot 21.45 uur op NPO 1.Share.