Moeder van door DONNY M. in 2017 misbruikt zoontje: ‘Ze kregen tape op hun mond, een blinddoek om’

0

Marja Rullens, de moeder van een van de twee jongetjes die in 2017 door Donny M. (22), nu verdacht van de ontvoering en dood van de 9-jarige Gino, zegt vandaag “mijn kind had ook dood bij dat huis kunnen liggen.” Marja’s zoontje werd door de destijds 17-jarige Donny M. meegelokt naar een trappenhuis waar het jongetje mishandeld en misbruikt werd.

ZIEN – Arrestatie DONNY M. (22), de verdachte van de dood van GINO (9), gefilmd


Marja Rullens, zo zegt ze vandaag in De Telegraaf, realiseert zich na de vondst van het lichaam van Gino dat haar eigen kind aan de dood is ontsnapt. “Ze kregen tape op hun mond, een blinddoek om”, vertelt de 49-jarige Sittardse over de sadistische handelingen van Donny M.  Ze zegt dat een jongetje zijn broek moest laten zakken en seksuele handelingen verrichten.

De twee vriendjes waren, zo vertelt de vrouw in de krant, overgehaald om te komen kijken naar een hond met drie poten van een gehandicapte buurtbewoner. Ze wisten te ontsnappen nadat haar destijds 7-jarige zoon  Donny M. een harde trap in zijn kruis gaf, en ze van grote hoogte naar beneden sprongen. “Mijn kind had ook dood bij dat huis kunnen liggen.”


M. werd vijf jaar geleden al snel opgepakt omdat iedereen wist wie de eigenaar was van een hond die een poot miste. De rechtbank in Maastricht veroordeelde de destijds nog minderjarige Donny tot drie jaar voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting, vijf maanden jeugddetentie en een klinische behandeling bij een instelling in Eindhoven.

Van het proces herinnert moeder Marja zich dat Donny’s pleegouders vertelden dat hij ’niet alleen kon worden gelaten’. “Er is gesproken over zaken als ADHD, autisme. () Een lange behandeling was hard nodig. Maar ja, dát is dus niet gebeurd. Met alle gevolgen van dien.”

Donny M. groeide op in instellingen, maar werd ook lange tijd opgevangen door een pleeggezin in Sittard.  Een vrouw uit Sittard vertelt in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws hoe ze Donny M. in 2012 leerde kennen als ‘een nette, kleine jongen’. Haar zoontje zat destijds in de kinderopvang die de pleegmoeder van M., runde. “Mijn zoon ging daar voor het eerst toen hij 3,5 maanden was. Dat was handig want ik werkte in nachtploegen.”

Net voor zijn eerste verjaardag merkte de moeder dat er iets scheelde. “Toen ik hem ging afhalen waren zijn geslachtsdelen soms geïrriteerd. Ik heb dat gemeld en het gastouderbureau heeft een onderzoek ingesteld. M. bekende vrijwel meteen.” De vrouw zegt in de krant dat Donny M. vertelde dat hij seksueel heel erg nieuwsgierig was, maar dat zijn pleegouders hem daarbij niet hielpen. “Dus ging hij zelf maar op onderzoek.”  Zij spreekt van meerdere slachtoffers, zowel jongens als meisjes, allemaal onder de vier jaar.

Omdat M. bij het pleeggezin bleef wonen, mocht zijn pleegmoeder volgens de vrouw geen kinderopvang meer runnen. Donny M. werd niet gestraft: het jeugdstrafrecht in Nederland geldt pas voor jongeren vanaf twaalf jaar. M. zou toen elf jaar geweest zijn. Donny M., de als verdachte van de betrokkenheid bij de dood van het 9-jarige jongetje Gino, wordt vandaag, dinsdag, in Roermond voorgeleid.De politie  is inmiddels “dringend op zoek” naar dashcam en andere beelden waarop een blauwe Volkswagen van het type Lupo te zien is. Gevraagd wordt onder meer om beelden van de omgeving van de Zonstraat en Hertogenlaan in Kerkrade, waar Gino voor het laatst werd gezien. Ook beelden van de omgeving van zwembad de Bende, waar een step werd gevonden die vermoedelijk van Gino was, en de omgeving van de wijk Landgraaf in Geleen worden gezocht, net als van de openbare wegen tussen deze locaties. “Heeft u beelden tussen de genoemde tijdstippen en op de aangegeven route en plaatsen, dan is het dringende verzoek om deze beelden te delen”, aldus de politie.

Wie de gevraagde beelden heeft kan die met de politie delen via www.politie.nl/upload of bellen met 0900-8844.