Michelle Obama drukt haar stempel op Witte Huis en richt eetkamer naar eigen smaak in

0
Sinds Jacqueline kennedy was de etkamer hetzelfde gebleven. Reden voor Michelle Obama onder handen te nemen. De eetkamer is nu ook opgenomen in de rondleiding van het Witte Huis.
Zo zag de eetkamer eruit toen Jacquelie Kennedy in het Witte Huis arriveerde. De inrichting, met veel rood, dateerde uit 1952 toen de vrouw van president Truman de kamer heringericht had.
Jacqueline Kennedy nam de eetkamer vanaf 1963 in fasen handen
En dat betekende ‘gouden’ gordijnen en veel geel schilderwerk
Bij de eerste rondleiding, afgelopen week, waren Michelle Obama en Jenna Bush, dochter van de vorige bewoners, president Bush, de gidsen.
Michelle Obama heeft nog snel even haar stempel gedrukt op het Witte Huis…


Over minder dan twee jaar, op 20 januari 2017, eindigt de tweede termijn van het presidentschap van Barack Obama en verhuizen de president, echtgenote Obama en de kinderen, maar Michelle Obama heeft nog snel even haar stempel gedrukt op het Witte Huis…

De kleine Old Family Dining Room, vlak bij de State Dining Room, is onder handen genomen door Michelle Obama. Op die manier hoopt ze, net als Jaxqueline Kenndy deed, voor tientallen jaren haar stempel te hebben gedrukt op de inrichting van het Witte Huis.


De Old Family Dining Room, naast de grotere State Dining Room die wordt gebruikt voor officiële diners, werd in gebruik genomen door President Quincy Adams en zijn vrouw in 1825. Sinds die tijd hebben 38 presidenten en hun gezinnen er de maaltijd gebruikt. Sinds First Lady Jacqueline Kennedy in 1961 besloot de maaltijd met het gezin te gebruiken in de privé vertrekken een verdieping hoger wordt de oude eetkamer grotendeels gebruikt voor kleine, officiële diners en lunches met andere staatshoofden.

Michelle Obama besloot al in 2010 tot de grote opknapbeurt van de Family Room in het 18de-eeuwse neoclassicistische herenhuis op 1600 Pennsylvania Avenue dat Witte Huis heet. De eetkamer, die voor het laatst een opknapbeurt kreeg in het Kennedy tijdperk toen First Lady Jacqueline Kennedy de kamer inrichtte met veel antiek en geel liet schilderden, heeft nu grijs als hoofdkleur. Michelle Obama koos voor bijpassende bordeauxrode gordijnen.


Aan de muren moderne kunst van Robert Rauschenberg , Josef Albers , Anni Albers , en Alma Thomas, wiens uit 1966 daterende schilderij ‘Resurrection’ nu het eerste werk van een Afro-Amerikaanse vrouw dat in de vaste Witte Huis-collectie is opgenomen. Michelle combineerde het al aanwezige antiek, waaronder een mahoniehouten tafel uit 1800, het jaar dat de bouw van het Witte Huis werd voltooid, en een uit 1780 daterende kristallen kroonluchter met moderne accenten.

In de ‘nieuwe’ Family Room, voor het eerst ook opgenomen in de rondleidingen door het Witte Huis, is ook zeldzaam porselein en glaswerk te bewonderen en een theeservies dat voor het eerst te zien was op New York World’s Fair in 1939 dat nu op het dressoir staat dat ooit toebehoorde aan Daniel Webster. Ook is er een spiegel te bewonderen die werd gekocht door president Roosevelt in 1902.

Het project werd gefinancierd door het Witte Huis de Historische Vereniging.