MATTHIJS en ook zijn NPO-baas Klein werken mee aan onderzoek naar wangedrag bij DWDD

0

Oud-DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk en NPO-directeur Frans Klein werken mee aan het onderzoek naar de werksfeer bij de NPO. Van Nieuwkerk kwam eind 2022 onder vuur te liggen na een publicatie in de Volkskrant over de verziekte werkcultuur bij zijn programma De Wereld Draait Door.

Het was commissievoorzitter Martin van Rijn die dinsdagavond in het NPO-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen openbaarde dat zowel Van Nieuwkerk als Klein hun medewerking hebben toegezegd in het onderzoek naar wangedrag achter de schermen bij DWDD. “We willen ze allebei uitgebreid spreken en dat zal ook gebeuren. Daar zijn zij zeer toe bereid,.”  aldus Van Rijn.


Van Nieuwkerk kwam eind 2022 onder vuur te liggen na een publicatie in de Volkskrant over de verziekte werkcultuur bij zijn programma De Wereld Draait Door. Medewerkers van DWDD vertelden in de krant over vernederingen en extreem hoge werkdruk. Zij kregen van de programmaleiding, personeelszaken en de omroep weinig tot geen steun, zeggen ze.

Frans Klein legde zijn taken voorlopig neer in afwachting van het onderzoek naar de misstanden. Klein was negen jaar lang als mediadirecteur van omroep Vara nauw betrokken bij DWDD. In zijn latere functie als directeur van de NPO bleef hij de verantwoordelijke man voor het kijkcijfersucces.


De Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO),  vorig jaar november in het leven geroepen na de verhalen in de Volkskrant, komt ‘rond de zomer’ met het rapport naar de werksfeer bij de NPO. Aanvankelijk zou slechts onderzoek worden gedaan naar DWDD, maar dat werd verbreed nadat meer meldingen waren gekomen over vergelijkbare gevallen, waaronder NOS Sport, binnen de gehele publieke omroep.