Martien Meiland: ‘Ik deed twee zelfmoordpogingen’

0

Martien Meiland heeft tot twee keer toe geprobeerd zichzelf van het leven te beroven. Dit gebeurde in de periode dat hij niet meer bij zijn gezin woonde. De eerste keer probeerde hij zich in een plastic zak te verstikken. De tweede keer hing hij zichzelf op…

Zijn zelfmoordpogingen zijn een geheim waarmee Martien lang heeft rondgelopen, maar in zijn biografie, geschreven door Jan Dijkgraaf die 17 oktober verschijnt, vertelt hij over het waarom van de twee pogingen om een eind aan zijn leven te maken, maar geeft hij ook gruwelijke de details weer van beide zelfmoordpogingen.


In Story onthult Martien dat de eerste keer dat hij een eind aan zijn leven wilde maken was in de periode dat hij apart woonde van Erica en de kinderen en in financiële problemen raakte na de opening van zijn winkel in Amsterdam na de verkoop van zijn winkel in Noordwijk, maar volgens het concurrentiebeding mocht hij geen winkel openen binnen een straal van 25 km van Noordwijk. Ik moest die mensen 25.000 euro betalen.””De winkel werd één grote aanfluiting. Het liep voor geen meter.”

Martien voelde zich “bedrogen door de kopers van zijn nering in Noordwijk en zag geen andere uitweg dan zelfmoord plegen. Ook al omdat hij ongelukkig was in Amsterdam en worstelde met zijn gevoelens voor mannen. “Ik voelde me zó genaaid. Ik werd er letterlijk ziek van en toen is het door al die ellende die samenkwam helemaal in de war geslagen in mijn kop… Ik ben met een plastic zak over mijn hoofd in bed gaan liggen. Eerst adem je nog gewoon. Dan gaat het zweten. En uiteindelijk plakt het aan je mond en kun je geen adem meer halen. Maar op het laatste moment heb ik tóch die zak van mijn hoofd getrokken. Geen idee waarom. Het werd me toch te benauwd, denk ik. Maar voor hetzelfde geld raak je weg en ben je dood.”


Desondanks werd de donkere wolk in zijn hoofd niet lichter. Wat volgde was een tweede zelfmoordpoging. “Vlak daarna heb ik het nog een keer geprobeerd. Met een snoer van de lampen dat ik aan de verwarmingsbuizen hing. Maar ook dat heb ik niet doorgezet. () “Ik ben nu heel blij dat het toen niet gelukt is. Maar het feit alleen al dat je eraan denkt en het probeert, vind ik heel eng.”

Hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.