Voor zijn biografie vertelt Martien Meiland echt alles aan ‘vreselijke man’ Jan Dijkgraaf

0

Je moet het ijzer smeden als het heet is. En dat weet Martien Meiland als geen aders. Dus komt er op het hoogtepunt van de ‘Mielandjes-rage’een boek geschreven door columnist Jan Dijkgraaf, die recent nog het nieuws haalde omdat hij ontslag nam bij Voetbal Inside-radio van Wilfred Genee, omdat hij in de ogen van Genee een niet al te vriendelijke column over Gordon niet mocht voorlezen.

Martien Meiland blijft een kijkcijfermagneet. Zijn optreden gisterenavond in Jinek trok maar liefst 1,1 miljoen kijkers naar op RTL 4, de hoogste score van Jinek sinds 1 mei. en bijna 700.000 kijkers meer dan een week eerder toen Eva haar minst bekeken uitzending op RTL 4 ooit presenteerde die slechts 506.000 kijkers trok, zo schrijft mediacourant.nl.


Martien Meiland had voor Eva een primeur in petto: er komt een biografie over hem uit. “Ik heb zoveel meegemaakt in mijn leven. Dat weten mensen helemaal niet. Mensen zien mij altijd als heel positief, maar ik heb ook een periode in mijn leven gehad die gewoon helemaal vreselijk was. Dat staat allemaal in dat boek”, zei de realityster tijdens de uitzending.

Volgens Meiland, die bekend werd door Ik Vertrek, gaat de biografie de diepte in. “Je ziet de serie (Chateau Meiland, red.) en dan denken mensen je te kennen, maar dan denk ik bij mijzelf: die kennen mij helemaal niet”.


Echtgenote Erica onthulde dat de coronatijd haar best bevallen is. “Ik vond het de mooiste periode van het hele gebeuren. Het was gewoon rust en dingen doen en doorgaan met je werk. Je zag het gewoon weer mooi worden overal. En gewoon rustig eten met z’n allen tussen de middag en daarna weer een paar uur werken. We gingen op zondag ook wel eens bij het zwembad liggen. Dat deden we nooit. We gingen ’s avonds ook weer eens een tv-programma of serie kijken.”

Dat de schrijver van de biografie over Martien Meiland Jan Dijkgraaf heet mag opvallend genoemd worden. Dijkgraaf stopte afgelopen juli als columnist van het radioprogramma van Veronica Inside. Hij was het niet eens dat zijn column niet voorgelezen mocht worden, omdat, zo schrijft hij, ‘’de redactievergadering’ even geen zin had in gezeik met Gordon’. “Gordon is de Talpa-ster van wie we allemaal honderd procent zeker weten dat hij bij de Talpa-leiding zou gaan janken over jullie als jullie mij dat briefje zouden laten voorlezen”, schrijft Dijkgraaf in zijn Briefje van Jan, een rubriek op zijn website. 

In zijn Briefje van Jan, vertelt Dijkgraaf vandaag hoe hij de schrijver van de biografie van Martien Meiland werd. Hij schreef op zijn site aan Martien een briefje van Jan na zijn verblijf met zijn vrouw op chateau Meiland.

Beste Martien,

Vorig jaar oktober verbleven mevrouw Dijkgraaf en ik drie dagen als gasten op jullie chateau en jullie hadden meteen ons hart gestolen (en mevrouw Dijkgraaf met haar botte eerlijkheid dat van jou). Kort daarna schreef ik je een ‘Briefje van Jan’.Dat ging zo:

“Beste Martien,

Ik ben op heel wat plekken op de wereld geweest, voor werk en privé.

Ik heb getennist met André Agassi in Orlando. Gezwommen met Daphne Deckers in Cocoa Beach. Ben geboycot door Guus Hiddink en de rest van het Nederlands elftal in Menton. Heb gezwommen met een dolfijn op Curacao. In de zaal gezeten bij Jörgen Raymann op Bonaire. Porsches getest op de Duitse Autobahn. Geslapen boven het Formule 1-circuit in het Loews Hotel in Monaco. Huizen gebouwd voor aids-kinderen in Durban.

Maar nooit, echt nooit, heb ik na afloop van een trip zoveel vragen gekregen als afgelopen week na mijn bezoek aan Chateau Marillaux in Beynac.

Hoe je in het echt bent. Of jullie er wel echt aan het werk zijn. Of het geen groot theater is. Of Maxime al zwanger is.

En als het geen vragen waren waarmee ik bestookt werd, dan wel met meningen. Nóg erger.

Van het gaapverwekkende ‘Martien Wie?’ via ‘Allemaal gescript, in het echt is-ie heel anders’ naar ‘Ik kijk nooit naar die bagger!’

Vragen, meningen. Meningen, vragen. Doodmoe werd ik er van! Ik was nog maar amper terug in Nederland of ik was alweer aan vakantie toe!

Dieptepunt waren de twee roddeljournalisten die me benaderden toen ze er lucht van kregen dat ik op je chateau verbleef. Wat denken die gasten nou? Dat ik de geheimen, die jij ’s avonds aan tafel wel degelijk met je gasten deelde, aan de grote klok ga hangen zodat zij wat meer blaadjes verkopen of kijkers hebben?

Dat ik daarmee de spontaniteit die van jou juist zo’n aardige kerel maakt, ja echt, ook in het echt, de nek om ga draaien? Zodat je voortaan in iedere gast die je een vraag stelt of die luistervinkje speelt een potentiële rat ziet?

Lazer op!

Het is tamelijk uniek om eindelijk weer eens een BN’er te ontmoeten die juist honderd procent zichzelf is, of de camera’s nu draaien of niet.

En wat mij nog het meest voor je innam: het was niet alleen zenden, je leek ook oprecht geïnteresseerd in je gasten. En als ze onzin verkochten, deinsde je er niet voor terug om ze dat ronduit te zeggen.

Allemaal heel erg in strijd met de Gedragsregels voor Bekende Nederlanders, maar ik vond het gewéldig!

Dus als je ooit een biograaf zoekt: je hebt mijn nummer!”

Daarna gebeurde er veel volgens Dijkgraaf.

Lang verhaal kort: in coronatijd heb ik wekenlang bij jullie op het chateau verbleven, jij, Erica en Maxime en later in Nederland ook Montana en je broer Jaap hebben álles, maar dan ook alles over jouw en hun leven verteld en gisteravond gaf je Eva Jinek de primeur: er komt een biografie uit.

En ik mocht ‘m schrijven.

Sterker: Erica en ik hebben eerder deze maand samen Uitgeverij Osjato BV opgericht, zodat de Meilandjes en de Dijkgraafjes zelf aan de touwtjes trekken.

De ‘gewone’ biografie is vanaf 31 oktober pas te koop, maar de 352 pagina’s dikke luxe editie, met foto’s uit jullie familiealbums en jullie handtekeningen, is in een gelimiteerde oplage nu al te koop via onze eigen website, zodat de Meilandjes en de Dijkgraafjes écht alles in eigen hand hebben 🙂

Ik wil jullie op deze plaats danken voor jullie gastvrijheid, jullie openheid, jullie onbegrensde vertrouwen en het plezier dat jullie me bezorgd hebben.

Ik krijg, nu het nieuws bekend, is van talloze zeikerds die nooit Chateau Meiland kijken vast te horen dat ze jullie ‘niet echt’ vinden. Jullie krijgen van zeikerds over wie ik ooit een pittig stukkie schreef vast te horen dat ik ‘een vréselijke man’ ben.

Nou, jullie zijn hartstikke echt.

De lezers van jouw biografie zullen dat straks allemaal beamen!

En of ik een vréselijke man ben, mogen jullie beoordelen. Zelf vind ik dat ik in het echt wel meeval 🙂

Groet,

JanD