Mark Rutte over zijn grote verdriet bij het overlijden van zijn moeder Mieke: ‘Ik moest door’

0

Mieke Rutte-Dilling. de moeder van Mark Rutte overleed halverwege mei op 96-jarige leeftijd in een verpleeghuis. De nacht voor haar sterven mocht Rutte nog even bij zijn moeder zijn, maar het verdriet over haar dood kon Mark Rutte, midden in de coronacrisis, met bijna niemand delen.

In gesprek met Jeroen Pauw en Fidan Ekiz in Op1 vertelde Mark Rutte zondagavond dat hij zijn zieke moeder al lange tijd niet mocht bezoeken in het verpleeghuis vanwege de coronamaatregelen. “De laatste keer dat ik haar bezocht was in de week voor mijn tv-toespraak (over die coronamaatregelen, red).”


Vervolgens beperkte contact tussen moeder en zoon zich tot de computer. “Via hele lieve ‘laptopzusters’ konden we met haar videobellen. In het begin konden we ook nog voor het raam gaan staan en elkaar dan via de telefoon spreken.”

Dat was prettig, maar wel ’totaal anders’ dan wat Rutte graag deed: haar ’s weekends even bezoeken met een Indische maaltijd. De nacht voor haar sterven mocht Rutte alsnog bij zijn moeder zijn. Zo was het protocol van de verpleegtehuizen: één familielid kon bij een bewoner blijven als het overlijden nabij zou zijn. “Mijn zusje was er de dag daarvoor.”


Na haar overlijden lichtte Mark Rutte slechts directe collega ministers Hugo de Jonge, Ferd Grapperhaus en een paar ambtenaren in over het overlijden van zijn moeder. Rutte wilde dat haar overlijden geheim zou blijven, tot na de begrafenis. “Ik wilde niet dat er bij haar uitvaart fotografen in de bosjes zouden liggen.”

Later liet hij, via een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), weten vooral dankbaar te zijn. “Naast het grote verdriet en alle dierbare herinneringen overheerst bij mijn familie en mij ook een gevoel van dankbaarheid dat wij haar zo lang bij ons mochten hebben.”

BINNENKIJKEN – Gaat MARK RUTTE in dit penthouse van 1.350.000 miljoen wonen?