MARCO BORSATO wordt vervolgd voor zedendelict met minderjarige

0

Marco Borsato wordt vervolgd voor het seksueel misbruiken van een destijds minderjarig meisje. Dat heeft het openbaar ministerie woensdagochtend bekend gemaakt. De beslissing komt na een langdurig onderzoek nadat dat in december 2021 aangifte tegen de zanger werd gedaan wegens onzedelijke betastingen. Volgens het OM wordt Borsato ontucht met een minderjarige ten laste gelegd.

De jonge vrouw die Borsato beschuldigt verklaarde in haar aangifte in december 2021 dat Borsato zich vanaf haar vijftiende aan haar vergreep. De zanger was een huisvriend van de ouders van het meisje. Nadat de vader van het meisje was overleden, zou Borsato zich hebben opgeworpen als een soort pleegvader.


Vanaf dat moment werd Marco Borsato als hij op bezoek kwam en alleen was met het meisje regelmatig handtastelijk, zo luidt de beschuldiging.

In de aangifte bij zedenrechercheurs van de politie-eenheid Midden-Nederland, verklaart de vrouw dat Borsato talloze malen aan haar borsten en billen zat en met zijn handen onder haar rokje gleed en tussen haar benen streelde. Het misbruik duurde volgens de aangeefster van 2014 tot in 2019. Haar moeder is overigens ex werkneemster van Marco Borsato en een grote fan van de zanger. Zij zou zich ook zou hebben opgedrongen aan hem na de dood van haar man. Daarop werd het dienstverband beëindigd.


In 2019 ontdekte de moeder van het meisje een dagboek, waarin haar dochter het seksueel misbruik gedetailleerd beschreef. De eiste op 4 juli 2019 op zijn kantoor in Abcoude en eiste opheldering. Volgens het slachtoffer durfde zij Borsato niet terecht te wijzen omdat zij hem als vertrouwenspersoon zag, bang was hem kwijt te raken en zij al een vader verloren was. Pas na sessies met psychologen waarbij volgens de aangifte ook Borsato aanwezig was en huilend zijn verontschuldigingen aanbood, voelde de inmiddels jonge vrouw zich gesterkt om de gedragingen van de zanger aan de kaak te stellen.

Het slachtoffer: “Ik ken Marco vanaf mijn geboorte en zeker na het overlijden van mijn vader heeft hij veel lieve dingen voor me gedaan. Hij was er op mijn diploma-uitreiking, hij kocht een fiets voor me, ging met me winkelen. Maar je kunt de dingen die goed gaan niet wegstrepen tegen de dingen die verkeerd zijn gegaan. En er is ook veel niet goed gegaan. Mijn moeder werkte voor Marco en zodoende kwam hij regelmatig over de vloer. Het misbruik begon na de dood van mijn vader. Ik voelde me smerig om wat hij met me deed maar durfde me niet te verzetten omdat ik bang was voor de gevolgen.”

De afgelopen twee jaar zochten zowel moeder als dochter professionele hulp, maar de aanhoudende geruchtenstroom over meer slachtoffers maakte dat de dochter heeft besloot om aangifte te doen.

Advocaten Geert-Jan en Carry Knoops, die Borsato bijstaan, verklaren teleurgesteld te zijn en zegt 29 getuigenverklaringen te hebben die de aangifte van smaad en laster tegen de aangeefster ondersteunen. Volgens het OM loopt er nog een onderzoek naar deze aangifte. In deze zaak is nog geen beslissing genomen.

Advocaat Peter Plasman, die het slachtoffer bijstaat, reageert kort. “De beslissing van het OM was gezien het beschikbare materiaal zonder meer te verwachten.”