MARCO BORSATO: ‘Moet ik dan een 13-jarig meisje beschuldigen dat zij in haar dagboek haar fantasieën opgeschreven heeft?’

0

De beweringen dat hij hij hij ten minste twee meisjes overal had betast op alle plekken die vrouwelijk en privé zijn, het verhaal van de moeder van een van die meisjes dat haar dochter alles in haar dagboek opgeschreven had en dat zij Marco daarmee geconfronteerd had en hij bekend had. Wekenlang zweeg Borsato over die aantijgingen en deed hem in intieme kring verzuchten: moet ik me gaan verdedigen met het verhaal dat een jong meisje in haar dagboek fantasieën heeft opgeschreven’? Moest hij vertellen dat hij de moeder van het meisje, net als het meisje zelf een grote fan van hem, ontslagen had en dat mogelijk wraak een motief zou zijn om hem te belasteren? Borsat0 besloot te zwijgen, maar nu de storm niet overwaait vraag hij het Openbaar Ministerie nu  een onderzoek te starten naar zijn ongepast gedrag.

LEES OOK: Borsato’s advocaat Knoops: ’Voor iedereen die het niet begrijpt: natuurlijk ontkent Marco beschuldigingen’


De vermeende dader van mogelijke aanranding van jonge meisjes die zelf naar het Openbaar Ministerie (OM) stapt met de vraag zijn onschuld te bewijzen… Het is precies wat Marco Borsato doet. Nadat de verhalen begonnen rond te zingen dat hij hij ten minste twee meisjes overal had betast, ‘op alle plekken die vrouwelijk en privé zijn’ en een van de slachtoffertjes dat volgens haar moeder in haar dagboek had genoteerd stond Borsato voor onmogelijk dilemma. Er was geen bewijs en zelfs geen aangifte.

Moest de zanger dan maar naar buiten treden met het verhaal dat een 13-jarig meisje in haar dagboek leugens geschreven heeft?’ Borsato zweeg en hoopte dat de storm zou overwaaien, maar dat gebeurde niet. Deze week begonnen ook de reguliere media te berichten over Marco en de meisjes. Dat was de druppel voor de zanger die nu zelf aan het OM vraagt de zaak te onderzoeken waarin hij de beschuldigde is.


Borsato schakelden zijn advocaten Carry Knoops en Geert-Jan Knoops in om voor het eerst te reageren op de verhalen op juice channels waar verschillende, niet met naam genoemde, bronnen, hem beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag bij jonge meisjes tussen de 13 en 15 jaar.

Zijn advocatenduo: “Reeds medio 2020 is door de heer Marco Borsato aan Knoops’ Advocaten NV verzocht om een onderzoek in te stellen naar een aantal insinuaties verband houdend met de aantijging dat hij grensoverschrijdend seksueel gedrag zou hebben vertoond met minderjarige meisjes. Tot dusverre heeft hij geen aanleiding gezien om op deze roddel in het openbaar te reageren. Gelet echter op de aanhoudende beschuldigingen en de toenemende aanvallen via en in de pers op zijn persoonlijke integriteit en reputatie, heeft het kantoor namens de heer Borsato recentelijk het Openbaar Ministerie benaderd met het verzoek om zelfstandig onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de bron van de insinuaties met zo nodig daaraan te verbinden strafrechtelijke gevolgen. Dat onderzoek van het OM, zo stellen zijn advocaten, wordt door  Borsato afgewacht. “Verdere mededelingen worden op dit moment niet gedaan.”

De aanhoudende geruchten over de zanger in verband met jonge meisjes maakt inmiddels dat Borsato  zich voor onbepaalde tijd volledig uit de openbaarheid heeft teruggetrokken. Zijn clubtournee werd eerst uitgesteld ‘vanwege corona’ en daarna geannuleerd. Een en spotje voor War Child, waarin hij rond de feestdagen te zien zou zijn, werd afgezegd. Een duet dat hij met Emma Heesters heeft opgenomen wordt voorlopig niet  uitgebracht.

‘De plaats delict’ Borsato’s inmiddels verkocht huis in Blaricum

Dat allemaal nadat de juice channels, kanalen die ongefilterd roddels over BN’ers verspreiden, Life of Yvonne en RoddelPraat het verhaal op internet gooide dat Marco Borsato zich aan jonge meisjes, tussen de 13 en 15 jaar, zou hebben vergrepen op een barbecue die hij voor The Voice Kids-deelnemers bij hem thuis, toen nog in Blaricum, organiseerde. Een verhaal dat, volgens RoddelPraat komt uit de koker van de moeder van een van de meisjes. RoddelPraat: “Daar heeft hij ten minste twee meisjes overal betast, op alle plekken die vrouwelijk en privé zijn. Een van die meisjes schreef het op in haar dagboek.”Een dagboek dat door de moeder werd gelezen. “De moeder confronteerde Borsato met de beweringen van haar dochter in het dagboek en de zanger bekende zijn ongepaste gedrag volgens de moeder van het kind. Ze had de ‘bekentenis’ op tape, omdat zij het gesprek stiekem had opgenomen. De moeder liet haar verhaal wel lekken naar ‘juice-channels’, maar wilde geen aangifte doen om haar dochter te beschermen.

RoddelPraat, een channel van Dennis Schouten en Jan Roos, ging achter het verhaal van de moeder staan en publiceerde haar verhaal zonder overigens ook maar een schim van wat bewijs zou kunnen zijn voor de zware beschuldiging aan het adres van Borsato te komen. Het feit dat de vrouw die met het verhaal over haar door Borsato betaste dochter naar buiten kwam zelf voor Marco heeft gewerkt en een grote fan van hem was ontbrak. Net als het feit dat haar dienstverband twee jaar geleden door de zanger werd beëindigd. En bepaald niet in goede harmonie.

Dat de moeder en Marco ruzie hebben bevestigde de vrouw overigens zelf vorige week in weekblad Story met “Het is twee jaar geleden volledig geëscaleerd tussen Marco en mij. Toen heb ik als zzp’er onze samenwerking abrupt beëindigd. Dat was om persoonlijke redenen. Sindsdien heb ik ook geen enkel contact meer met Marco. Ik heb alle banden verbroken.”

Een overigens opmerkelijk statement want als de vrouw de waarheid spreekt als zij zegt al twee jaar geen enkel contact met de zanger te hebben dan is het dus ook zeker twee jaar geleden dat ze de geluidsopname maakte waarop volgens de moeder van het jonge meisje Borsato bekend zijn ‘misbruik’ bekend zou hebben. Waarom ze nu pas, zeker twee jaar later,  met het verhaal naar buiten komt en als moeder van een aangerand kind al die tijd geen aangifte deed van het ‘misbruik’ door de zanger is op zijn minst bijzonder. Of misschien pure wraak het motief van de moeder is zal nu waarschijnlijk het Openbaar Ministerie ook onderzoeken.

Verdedigen tegen de aantijgingen kon Borsato niet of hij moest zeggen dat een toen jong, 13 jaar oud meisje, ook nog eens net als haar moeder een groot fan van hem, om het netjes te zeggen, haar fantasieën aan het papier had toevertrouwd. Een jong meisje publiekelijk beschuldigen van leugens wilde Borsato dus niet. Ook al niet omdat de moeder namens haar destijds minderjarige dochter nooit aangifte had gedaan en nog altijd niet doet.

Met het verzoek van zijn advocaten aan het OM de zaak nu te onderzoeken zal Borsato hopen dat justitie zijn onschuld aantoont, maar voordat de onschuld van de zanger vast komt te staan is er vaak al veel schade aangericht. Borsato’s leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Roddelpraat, volgens de makers nu het meest besproken programma van YouTube, lijkt er inmiddels veel aan gelegen Borsato een kopje kleiner te maken en daarbij niet al te zorgvuldig met de feiten om te gaan. Nog maar deze week kwam Roddelpraat met het ‘nieuws’ Nieuw Borsato-slachtoffer meldt zich. Onder die kop valt te lezen: “Dit keer is het ex-turnster en huidig pornomodel Verona van de Leur. “Sorry Leontien, maar ik had je 20 jaar geleden ook wel kunnen vertellen hoe hij in elkaar zit #metoo.” Aan de lachende emoticons te zien is Verona er niet heel erg door getraumatiseerd. Ze zet er een foto bij van haar en de zanger. () Van de Leur is nu 35 en heeft het dus over 20 jaar geleden. Een simpel rekensommetje betekent dus dat zij 15 was toen Borsato aan haar zat. Het net begint zich te sluiten,” schrijft Roddelpraat.

Makers Dennis Schouten en Jan Roos zijn in dit geval op zijn minst slordig. De post die zij publiceren is afkomstig van Verona van de Leur. De ex-turnster heet Verona van Leur, maar het lijkt Roddelpraat niet echt veel uit te maken dat zij fake news publiceren.

Het privéleven van Marco is al bijna twee jaar in het nieuws. Zo biechtte hij aan weekblad Privé op dat hij een affaire had gehad met pianiste Iris Hond, maakten hij en Leontine in februari bekend na 22 jaar huwelijk te gaan scheiden en kampte hij met een burn-out. In maart van dit jaar bood hij Leontine in een interview met De Telegraaf en met Linda de Mol op tv openlijke excuses aan. De afgelopen zomer hebben zij voor een groot deel weer samen doorgebracht.