De man met de hand van God, Maradona, op 60-jarige leeftijd overleden na hartaanval

0

Diego Armando Maradona, een van de beste spelers die de voetballerij heeft voortgebracht, is in La Plata op 60-jarige leeftijd overleden na een hartaanval. De Argentijn, die na zijn voetballoopbaan vaak met gezondheidsproblemen kampte, werd begin november getroffen door een hersenbloeding. Daarvoor werd hij opgenomen in het ziekenhuis van La Plata. Volgens de dokter voelde de voormalige superster van onder meer Napoli, FC Barcelona en Boca Juniors zich al een tijdje niet lekker.

Op het WK in 1986 was hij dé vedette, die Argentinië aan de wereldtitel hielp. Daarnaast is hij bekend van zijn successen met het Italiaanse Napoli, dat hij in 1987 aan een eerste landstitel hielp. Maradona werd door Pelé in maart 2004 vermeld in de opgestelde Lijst FIFA 100 beste spelers en wordt door velen beschouwd als de beste voetballer aller tijden. Hij is tevens de vader van voetballer Diego Maradona jr.


Tussen november 2008 en juli 2010 was hij bondscoach van het Argentijns voetbalelftal. Na passages bij enkele clubs in de Verenigde Arabische Emiraten belandde hij in 2019 bij Gimnasia de la Plata.

Maradona groeide op in een arme familie in Villa Fiorito, een sloppenwijk ten zuiden van Buenos Aires. Hij groeide op met drie oudere zussen en twee jongere broers, Hugo en Eduardo, die later ook profvoetballer zouden worden. Op tienjarige leeftijd werd Diego Maradona ontdekt toen hij voetbalde bij Estrella Roja, een club bij hem in de buurt. Hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Argentinos Juniors – de club waar later ook talenten als Fernando Redondo, Lucas Biglia en Juan Román Riquelme vandaan zouden komen. Als twaalfjarige ballenjongen vermaakte hij het publiek tijdens de wedstrijden van het eerste elftal door de bal hoog te houden in de rust.


In 1986 mocht Maradona mee naar het WK in Mexico. Na overwinningen tegen Zuid-Korea en Bulgarije en een 1-1-gelijkspel tegen Italië, waarin Maradona voor de gelijkmaker tekende nadat Italië op voorsprong was gekomen, eindigde Argentinië op de eerste plaats. In de achtste finale werd Uruguay met 1-0 verslagen. In de kwartfinale tegen Engeland, vier jaar na de Falklandoorlog, was Maradona niet te houden: eerst opende hij de score met een omstreden handsbaldoelpunt, daarna dribbelde hij op spectaculaire wijze doorheen de Engelse defensie om voor de 2-0 te tekenen. Dit tweede doelpunt werd later door de FIFA uitgeroepen tot goal van de eeuw. De wedstrijd eindigde in 2-1.

In de gewonnen halve finale tekende Maradona opnieuw voor twee doelpunten tegen België. In de finale tegen West-Duitsland gaf Argentinië een 2-0-voorsprong uit handen, maar op aangeven van Maradona scoorde Jorge Burruchaga in de 84e minuut het winnende doelpunt. Argentinië werd wereldkampioen, Maradona was dé sterspeler en werd beschouwd als de beste voetballer ter wereld

Hoewel het duidelijk handsspel was, werd Maradona’s eerste goal in de kwartfinale tegen Engeland goedgekeurd. Bijna twintig jaar zal hij volhouden: “Dat was de hand van God”. In een interview met de ARD gaf hij in 2006 toch de handsbal toe. Dat hij in diezelfde wedstrijd scoorde na een geweldige rush – dit zou door de FIFA verkozen worden tot goal van de eeuw – is tekenend voor de twee kanten van Maradona’s persoon: de valsspeler en het voetballend genie.