LOUS VAN GAAL: ‘vreselijke stemming in de kleedkamer’

0

“Het was echt een vreselijke stemming, een down stemming”, zei bondscoach Louis Van Gaal na de uitschakeling van zijn Oranje door Argentinië dat de strafschoppen beter wist te nemen. “De jongens zaten er allemaal door, maar verliezen hoort ook bij topsport.”

Het moet voor Van Gaal pijnlijk zijn om net als acht jaar geleden opnieuw door Argentinië te worden uitgeschakeld na penalty’s. “De manier waarop is natuurlijk heel dramatisch, maar ik denk dat we toch een goede prestatie neergezet hebben als groep,” zegt de coach voor de camera’s van de NOS. Van Gaal noemt deze selectie “de beste groep” waarmee hij in zijn trainerscarrière heeft gewerkt. Dit WK was in principe de laatste klus van Van Gaal als trainer.


Middenvelder Frenkie de Jong zegt  tegen de NOS dat hij op veel meer had gehoopt en gerekend: “Ik was echt met de overtuiging gekomen dat wij wereldkampioen zouden worden en dan is uitgeschakeld worden in de kwartfinale teleurstellend.”

Keeper Andries Noppert is “vooral dankbaar” voor de mooie weken en de kans die hij kreeg bij Oranje. “Maar om dan te verliezen na strafschoppen is wel heel zuur. Vooral gezien de manier waarop wij teruggekomen zijn van een 2-0-achterstand.”


Louis van Gaal zelf was  zwaar aangeslagen na de uitschakeling van het Nederlands elftal. De bondscoach zag zijn ploeg via penalty’s verliezen van Argentinië, terwijl de internationals in opdracht van Van Gaal juist lang op strafschoppen hadden getraind. “Als je 2-0 achter komt te staan, ook nog door een dubieuze penalty, en je komt dan zo terug”, zei Van Gaal na afloop in een korte reactie bij de NOS. “Je hebt het hele jaar op penalty’s geoefend en dan verknal je het toch met de penalty’s. Dat is jammer.”

Aanvoerder Virgil van Dijk en Steven Berghuis zagen hun inzet gekeerd worden door de Argentijnse doelman Emiliano Martínez. Oranje mocht nog hopen op een nieuwe ontsnapping, nadat Wout Weghorst door twee doelpunten in de slotfase van de reguliere speeltijd een 2-0-achterstand had weggewerkt.