De Leidse geschiedenisprof Henk te Velde zegt dat koning Willem-Alexander tijdens zijn Leidse studententijd een middelmatige student was. “Ik geloof dat ie een zeven of zoiets had voor zijn scriptie’’, zei Te Velde, die ook vertelde waarom de studieresultaten van koning Willem-Alexander n nooit openbaar zijn gemaakt en ook zijn scriptie niet opvraagbaar is. “Het zal best een draaglijk werkstuk zijn. Maar het had natuurlijk weer niet een heel enorme intellectuele kwaliteit.’’
Te Velde is hoogleraar Nederlandse geschiedenis en kenner van het koningshuis, maar niet degene die Willem-Alexander begeleidde bij zijn afstudeerscriptie. Dat was prof. Henk Wesseling, die in 2002 met emeritaat ging. In augustus 2018 overleed hij. Te Velde is sinds augustus 2005 hoogleraar geschiedenis aan de Leidse universiteit.
Dat de middelmatige scriptie van Willem-Alexander niet openbaar is, begrijpt Te Velde wel. “Daarvan willen we natuurlijk niet graag dat iedereen daar jaren uit blijft citeren.’’ Het academische werkstuk van de koning in spe – die tijdens zijn studententijd de bijnaam Prins Pils had – ging over De Gaulle en de Navo.
Te Velde vertelde maandagavond op NPO Radio1 in Met het oog op morgen dat het mogelijk zijn ’schuld’ is dat Amalia niet in Leiden komt studeren. Dertien jaar geleden citeerde hij tijdens een speech in het Academiegebouw een zinnetje van columnist Martin Bril. ’Op het standbeeld van Willem van Oranje zat een duif te poepen’, zei hij bij de onthulling van een plaquette in het Academiegebouw aan het Rapenburg, in het bijzijn van Beatrix. Die zin viel verkeerd bij ’verschillende orangisten’ in de zaal, aldus Te Velde op de radio.
“Na afloop begreep ik dat mijn toon niet helemaal deftig genoeg was, al verzekerde Beatrix me persoonlijk dat ze mijn speech mooi vond.’’ Maar anderen voorzagen een sombere toekomst voor Leiden: “Nu heb je het over jezelf afgeroepen dat onze toekomstige koningin niet in leiden komt studeren, zeiden een paar bedaagde heren. Dus ik wist het eigenlijk al dat Amalia niet naar Leiden zou komen.’’
Zowel Amalia’s vader als haar oma Beatrix studeerden in Leiden en waren beide lid van studentenvereniging Minerva. Ook Wilhelmina kreeg les van Leidse hoogleraren, maar prinses Amalia kiest ervoor om in september naar de Universiteit van Amsterdam te gaan. Ze heeft zich ingeschreven voor de Engelstalige bacheloropleiding Politics, Psychology, Law and Economics.