Pool KRYSTIAN M., verdachte die moord PETER R. DE VRIES aanstuurde, opgepakt

0

De politie heeft maandag een Poolse man opgepakt die wordt verdacht van het aansturen van de vermoedelijke moordenaars van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Het gaat om de 27-jarige Krystian M. uit het Gelderse Ochten. Hij is maandag als verdachte aangehouden in zijn cel. Hij zat al vast voor een poging tot moord in Zeewolde in oktober 2021. Maandagmiddag werd ook nog een vierde verdachte aangehouden. Die vierde verdachte zou een kleinere rol hebben gehad bij de moord.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Nederland bevestigt de berichtgeving van de kranten Het Parool en AD. Krystian M. zou de vermoede uitvoerders van de moord op De Vries, Delano G. (22) en Kamil E. (36), rond de moord rechtstreeks hebben aangestuurd via een versleutelde berichten. Die zijn aangetroffen in de Google Pixelsmartphone die in de gestolen Renault Kadjar lag waarin Delano G. en Kamil E. op de A4 werden gearresteerd 45 minuten nadat De Vries op 6 juli 2021 in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam was neergeschoten.


Krystian M. is,  volgens het AD en Het Parool, te linken aan Ridouan Taghi, de leider van de ‘criminele organisatie’ die alom wordt beschouwd als opdrachtgever voor de moord op Peter R. de Vries, omdat die vertrouwensman was van kroongetuige Nabil B. tegen Taghi en zijn groepering.

M. is, zo weten de kranten, een belangrijke verdachte in de strafzaak onder codenaam Buizerd tegen Ridouans neef Anouar Taghi en acht anderen. Zij worden vervolgd voor onder meer het stelen van auto’s om die bij liquidaties te gebruiken. In die zaak wordt Krystian M. ook verdacht van betrokkenheid bij de poging tot moord op een man die op 30 oktober 2019 in Utrecht met hamers, een honkbalknuppel en een moker op het hoofd en het lichaam geslagen werd, hetgeen hij maar ternauwernood overleefde.


In het onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries is maandagmiddag ook een vierde verdachte aangehouden. Het Openbaar Ministerie wil de berichtgeving in de Telegraaf daarover nog niet bevestigen. Die vierde verdachte zou een kleinere rol hebben gehad bij de moord.

Tegen de twee vermoedelijke uitvoerders, die kort na de moordaanslag werden gearresteerd, is intussen een levenslange gevangenisstraf geëist. Zij krijgen op 14 juli hun vonnis te horen.

Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar in Amsterdam neergeschoten. Hij bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.