Pagina titel ...

Koninklijke luxe voor een ‘koopje’: binnenkijken op het jacht van Belgisch koning Albert en koningin Paola te koop voor 1.95 miljoen

0


(Beeld: OceanDrive/ChonranPictures)
Het jacht Alpa IV, vernoemd naar koning Al-bert en koningin Pa-ola staat te koop voor 1,95 miljoen euro. Het koningskoppel betaalde er in 2009 zelf nog 4,6 miljoen euro voor, maar lijkt nu te verkopen uit geldnood.

De Alpa IV is 28 meter lang, heeft een maximumsnelheid van 55 kilometer per uur en heeft vier slaapkamers met eigen badkamers, een volledig uitgeruste keuken en een salon. Er zijn 4 bemanningsleden nodig om de boot te laten varen. Het jacht van Koning Albert II en Koningin Paola staat voor 1.95 miljoen euro te koop bij het Franse Oceandrive.


De verkoop lijkt alles te maken met het vermogen van de voormalige koning. Of beter aan het ontbreken van voldoende vermogen. Sinds Albert II in 2013 de fakkel heeft doorgegeven aan zijn zoon, koning Filip, krijgen hij en Paola nog elk jaar een slordige 900.000 euro dotatie. Onvoldoende, vindt de voormalige vorst, want het is een minder dan de 1,4 miljoen euro per jaar die hem oorspronkelijk was beloofd.

Ondanks zijn protest daarover is dat bedrag tot op heden onveranderd gebleven. De verkoop van een jacht, dat in gebruik en onderhoud niet goedkoop is, brengt aanzienlijk wat geld in het laatje. Het Paleis onthoudt zich van commentaar op privé-aangelegenheden, aldus het Vlaamse VTM Nieuws.