Koningsdag in Eindhoven zonder publiek wordt met 1.75 miljoen duurste ooit

0

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix tijdens de viering van Koningsdag 2014 in Graft-De Rijp

Bij de komende Koningsdag Eindhoven is geen publiek welkom en dat maakt het de duurste koningsdag ooit! Eindhoven denkt 1,75 miljoen euro nodig voor de landelijke viering van Koningsdag op 27 april. De Koninklijke familie reist wel naar Eindhoven af, maar viert de dag op besloten en geheime locaties zonder of met beperkt publiek.


De kosten liggen met 1.75 miljoen een heel stuk hoger dan voorgaande edities omdat het koningspaar vanwege het coronavirus geen traditionele route loopt door de stad. Dat maakt dat er extra geld nodig voor technologie en een robuust en veilig digitaal platform die het mogelijk maken om het hybride bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima thuis te volgen.

De gemeente wil vanwege de pandemie zo weinig mogelijk bezoekers in de stad. Als maatregelen rond het coronavirus ertoe dwingen is zelfs een volledig digitaal programma mogelijk dat dan door de Koninklijke familie vanuit huis meemaken zal worden gevolgd.


Eindhoven zelf trekt ruim 1 miljoen euro uit voor koningsdag, de provincie Noord-Brabant draagt 3 ton bij en de nog te vinden sponsoren moeten zorgen voor de resterende vier ton. Koningsdag in Maastricht ging vorig jaar niet door vanwege het coronavirus. Koningsdag in Amersfoort, twee jaar geleden, kostte 1,25 miljoen euro. Tilburg kwam in 2017 op een vergelijkbaar bedrag uit.