KONINGIN WILHELMINA gebruikte zwaar verslavend crystal meth (‘drugsgebruik grote invloed op het handelen van de vorstin’)

0

(Beeld: NTR)

Zestig jaar na de dood van Koningin Wilhelmina komt NTR met vanaf maandag met een vierdelige serie over het langstzittende Nederlandse staatshoofd ooit. Aan bod komt ook dat gedurende de oorlog koningin Wilhelmina pervetine, een middel dat tegenwoordig bekendstaat als het zwaar verslavende crystal meth gebruikte en dat het drugsgebruik grote invloed had op het handelen van de vorstin.


Dat koningin Wilhelmina het zwaar verslavende chrystal meth gebruikte werd zes jaar geleden ook al gemeld door rechtshistoricus Marcel Verburg in boek Geschiedenis van het Ministerie van Justitie 1940-1945. Volgens de historicus had het drugsgebruik grote invloed op het handelen van de vorstin.

De inmiddels overleden historicus Cees Fasseur meldde eerder in een van zijn werken al eens dat de koningin tijdens de oorlogsjaren drugs gebruikte. Marcel Verburg legde een verband tussen Wilhelmina’s drugsgebruik en haar functioneren als koningin. Tegenover EenVandaag zei Verburg hierover: “Ik kwam op het idee om dat verband wel te leggen toen ik las welke vreemde beslissingen ze nam waarna de ministerraad zich afvroeg of hare majesteit wel normaal was.”


In zijn boek beschrijft hij hoe Wilhelmina de ministers tijdens de ministerraad volledig uitkaffert. Dat de minsters scheldkanonnades over zich heen kregen, komt volgens de auteur mogelijk door bijwerkingen van het drugsgebruik. De koningin zou door de verdovende middelen vreemde beslissingen hebben genomen of soms juist beslissingen uitgesteld hebben.

Historicus Gerard Aalders gaf in zijn boek Wilhelmina, Werkelijkheid en Fictie dat Wilhelmina een voorbeeld van enorme woedeaanvallen die de regering tot wanhoop dreven. “Minister van Justitie Gerrit Jan van Heuven Goedhart deed in september 1944 in de ministerraad verslag over een onderhoud met de koningin, die ‘alleronaangenaamst’ was verlopen. Hij beklaagde zich over de anderhalf uur die hij in haar gezelschap had moeten doorbrengen en over het getier dat hij had moeten aanhoren. Ze had het gepresteerd in die anderhalf uur alle fatsoensgrenzen te overschrijden en ze was niet voor enigerlei vorm van rede vatbaar geweest.”

Bij haar overlijden in 1962, nu zestig jaar geleden, wordt koningin Wilhelmina vooral geroemd vanwege haar rol in de Tweede Wereldoorlog. Ze is dan de ‘Moeder des Vaderlands’, de stem van Radio Oranje. Wilhelmina, Een leven voor de troon wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok, staande bij de vele standbeelden van Wilhelmina door het land, die haar in de verschillende fases van haar leven weergeven. Van alle Oranjes werd Wilhelmina het vaakst uit steen gehouwen of in brons gegoten.

Actrice Ricky Koole – die eerder in een mini dramaserie de jonge Wilhelmina speelde – vertolkt in voice-over citaten van Wilhelmina. Speciaal voor deze serie zijn sommige foto’s en films ingekleurd, die Wilhelmina op een bijzondere manier nog meer tot leven brengen. 

Aflevering 1: Het koninginnetje – 25 april om 22.20 op NPO 2