Koning Willem-Alexander legt krans op verder lege Dam op 4 mei en houdt toespraak

0

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei een krans bij het nationale monument op de Dam in Amsterdam. Na de twee minuten stilte en het spelen van het volkslied houdt de koning daar een toespraak. Dat verwacht het Nationaal Comité 4 en 5 mei, aldus een woordvoerder maandag. Publiek is niet welkom tijdens de plechtigheid

Dodenherdenking en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei verlopen dit jaar heel anders dan voorgenomen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het zouden ditmaal juist heel bijzondere dagen worden, omdat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Het Nationaal Comité verwacht half april te kunnen zeggen hoe 4 en 5 mei nu precies worden ingevuld.


Het besluit volgt op de verscherpte maatregelen die het kabinet afgelopen avond bekendmaakte om het coronavirus terug te dringen. Het comité zoekt nog naar manieren om de rest van Nederland bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag te betrekken. De veertien Bevrijdingsfestivals gaan in elk geval niet door.

Ook andere activiteiten die in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid waren gepland, gaan niet door. Vorige week werd al besloten dat ‘De Maand van de vrijheid’ niet zou doorgaan. Er zouden bussen door alle provincies gaan rijden, met allerlei activiteiten.


“We willen mogelijk maken dat de hele Nederlandse samenleving ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan herdenken en stil kan staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden”, zegt Verbeet in een verklaring. “We vragen speciale aandacht voor de veteranen en al die mensen die de verschrikkingen van deze oorlog zelf hebben meegemaakt en nu extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.”