Klimaatpaus FRANS TIMMERMANS woont zelf in woning met energielabel G

0

Een warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming… we moeten er volgens klimaatpaus Frans Timmermans allemaal aan om moeder aarde te redden. De man die namens PvdA/Groen Links Mark Rutte wil opvolgen in zijn Torentje huldigt als het om zijn eigen huis en haard andere normen. Zijn woning in Heerlen, in 2010 gekocht en recent verkocht voor net geen acht ton, is met energielabel G een energiesluiper zonder weerga.

Frans Timmermans mag dan als eurocommissaris één van de initiatiefnemers van de Europese Green Deal, een ambitieus plan om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken zijn in letterlijk zijn eigen huis in Heerlen ligt dat toch even anders. Zijn woning in Heerlen, in 2010 gekocht en recent verkocht voor net geen acht ton, is met energielabel G een energiesluiper zonder weerga. Practice what you preach, doe wat je verkondigt, lijkt aan de beoogd lijstrekker van de gecombineerde lijst PvdA/GroenLinks Timmermans niet besteed.


Timmermans, dan nog Tweede Kamerlid voor de PvdA, koopt het huis in Heerlen in de herfst van 2010 voor 575.000 euro. De kleinzoon van een mijnwerker mag graag koketeren met zijn liefde voor Heerlen. Hij maakt in het vroegere mijnwerkstadje zelfs zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van de lijst PvdA/Groen Links bekend op het terras van zijn favoriete café Pelt.

Maar volgens Joep Dohmen, Heerlenaar en NRC-redacteur is “De band met Heerlen eigenlijk heel dun.” Domen, schrijver van het boek De geur van kolen, over de mijnstreek in HP/DeTijd: “Timmermans kandideert zich op het terras van zijn stamcafé, maar wat is eigenlijk een stamcafé als je er nooit bent? In werkelijkheid heeft Timmermans tegenwoordig nauwelijks binding met Heerlen, maar in zijn hoofd is het misschien anders. Dat kan ik niet beoordelen. Hij is natuurlijk een van de weinige mensen in Heerlen die er echt iets van gemaakt heeft. Zo ziet hij het zelf ook: het is de lange weg naar boven. Van kleinzoon van een mijnwerker tot Eurocommissaris.”


Timmermans zelf laat er geen twijfel over bestaan dat hij zichzelf in eerste instantie ziet als een Heerlenaar. “Ik ben van café Pelt in Heerlen, en niet van Berlaymont (het hoofdkwartier van de Europese Commissie) in Brussel,” zegt hij tegen de regionale zender 1Limburg. Dat hij in 2010 kiest voor een woning in Heerlen, bepaald niet op een steenworp afstand van het Haagse Binnenhof, vindt hij dan ook niet bijzonder.

In totaal leent hij voor de aankoop van zijn Heerlense ‘buitengewoon slecht geïsoleerde ‘paradijsje zeven ton bij de bank, zo blijkt uit openbare gegevens van het Kadaster. Vijf jaar later, hij heeft politiek Den Haag verlaten is inmiddels rechterhand de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zet hij zijn optrekje in de verkoop voor 795.000 euro. Heerlen blijkt voor eurocommissaris Timmermans toch iets te ver van Brussel. Op rustige momenten mag de afstand Heerlen-Brussel een kleine anderhalf uur vergen, in de spits is die reistijd naar de Belgische hoofdstad al snel het dubbele. Hij verhuist naar een woning aan de rand van Brussel.

Als het uit 1937 daterende huis van Frans Timermans in Heerlen in de herfst van 2015 voor het eerste op Funda verschijnt zijn de reacties niet mals. ‘Ongeïsoleerd krot uit 1937, te verwarmen met twéé! cv installaties’, is een van die reacties. ‘Krot’ is een tikkeltje overdreven voor een, volgens de makelaar ‘karakteristiek huis’ met 11 kamers, waarvan zes slaapkamers, twee kelders: een opslagkelder met twee ketels voor verwarming en heet water, en eentje voor de verzameling wijn, en zwevende toiletten, 2000m2 tuin en dat allemaal ook nog eens op loopafstand van het centrum. ‘Ongeisoleerd’, is wel passend, want Timmermans optrekje komt op de markt komt met energielabel G. In al die jaren dat Frans er met vrouw en vier kinderen woonde is er weinig tot niets veranderd. Een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming daar spreekt Timmermans in Brussel met veel passie over, maar als het om zijn huis in Heerlen gaat kwam het er nooit van. Energielabel G bleef G.

Als het om zijn eigen leefomgeving gaat blijkt Timmermans niet echt de klimaatpaus die hij pretendeert te zijn.
Practice what you preach, doe wat je verkondigt, lijkt aan Timmermans niet besteed. Energielabel G is met voorsprong het slechtste dat er is. G is het energielabel dat een huis krijgt als het enorm onzuinig is. Als er weinig of geen isolatie is en de ramen nog enkel glas hebben en veel tocht doorlaten wat maakt dat de bewoners extra moet ‘stoken’ om het warm te houden. Dat betekent niet alleen een zeer hoog energieverbruik, maar ook een hoge energierekening.

Gelukkig kan Frans Timmermans die fluitend betalen. Zeker sinds hij Den Haag voor Brussel verruilde. In zijn nieuwe functie van vicevoorzitter van de Europese Commissie gaat hij in Brussel meer dan twee keer zoveel verdienen dan als minister. Volgens gegevens van de in lonen gespecialiseerde site Loonwijzer verdient Frans Timmermans als Europees Commissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie een jaarsalaris van 319.824 euro per jaar, oftewel 26.652 euro per maand. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, zei al in 2019: “Ik durf wel te zeggen dat Bulgaren 200 jaar moeten werken voor zijn (Timmermans) salaris.”



Nu Timmermans meer dan waarschijnlijk terugkeert in Den Haag als lijsttrekker van PvdA/GroenLinks mag hij er in salaris flink op achteruitgaan hij heeft nog een klein appeltje voor de dorst. Zijn tochtige Heerlense woning is na zeven jaar eindelijk verkocht voor net geen acht ton.