Kan DANNY DE MUNK carrière en huwelijk nog redden?

0

Zelf noemt Danny de Munk de rechtszaak die hij aanspande tegen de vrouw die aangifte tegen hem deed wegens verkrachting een ‘vlucht naar voren’. Zijn agenda voor het komend jaar is leeg is en zijn huwelijk met zijn Jenny, waarmee hij al meer dan dertig jaar samen is, staat onder hoge druk. En dat allemaal omdat het bravourejongetje dat dankzij Ciske de Rat een ster werd zijn hand overspeelde.

Het is juist zijn kenmerkende bravoure die zich tegen Danny de Munk keert als hij zijn mening ventileert over de in opkomst zijnde juicekanalen, die al mening Bekende Nederlander al dan niet terecht hebben beschuldigd van vreemdgaan. Het zal Danny niet overkomen. Over hem valt niets te vertellen. “Als ik in een rare situatie zou komen, vertel ik het altijd tegen Jenny’, zegt de zanger in een vraaggesprek waarin hij ook vertelt geen geheimen te hebben.


Over de juicekanalen zegt Danny: ’Prima, dat is de tijd waarin we leven. Ik volg ze niet op Instagram, maar laat ik het zo stellen: ik hoor alles én je hoeft niet op alles te reageren. Als ik vreemd zou gaan of zoiets, dan zou ik het risico opzoeken, de randjes. Dan moet je ook niet opkijken wanneer je op de blaren moet zitten.’

Nog geen week na het interview, het is midden april, zit Danny op de blaren als het juist een juicekanaal is dat naar buiten brengt dat de zanger zo’n 15 jaar geleden tijdens de tour die hij deed met de musical Ciske de Rat zou hebben vergrepen aan een medewerkster. Hij is dan 37, zij 21. Het is een ranzig verhaal waarbij de vrouw door Danny, zijn zwager en een derde o.a. gedwongen zou zijn tot seksuele handelingen.


Danny de Munk zegt zich niet te herkennen in de beschuldigingen van drugsgebruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. “De MeToo-beschuldiging vind ik vreselijk. Daar herken ik mij absoluut niet in. Als iemand meent dat ik hem of haar onjuist heb behandeld, dan hoop ik dat diegene melding doet bij de juiste instanties, zodat dit op professionele wijze onderzocht kan worden.” Musicalproducent Stage, die Ciske de Rat destijds op de planken bracht, kondigt aan onderzoek te gaan doen naar de beweringen van de vrouw. De zaak lijkt vervolgens dood te bloeden. De betrokken vrouw doet ook geen aangifte.

Twee maanden blijkt dat een andere vrouw op vrijdag 27 mei naar de zedenpolitie van de eenheid Zeeland-West-Brabant politie is gestapt om wel aangifte wegens verkrachting te doen tegen Danny de Munk. Ook deze tweede vrouw beweert dat De Munk zich aan haar heeft vergrepen toen zijn in 2007 en 2008 nauw samenwerkte met De Munk tijdens de musical Ciske de Rat. In de aangifte beschrijft de vrouw gedetailleerd hoe zij tegen haar wil seksuele handelingen moest ondergaan.

Advocaat Royce de Vries ontkent namens De Munk. “Hij bestrijdt uitdrukkelijk dat hij zich ooit schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, laat staan aan strafbare feiten. () Cliënt kan dit onderbouwen en zal dit ook graag doen bij de daartoe aangewezen partijen. Cliënt is onthutst over deze onterechte beschuldigingen en beraadt zich over het nemen van juridische vervolgstappen.
Nu reageert ook RTL. Danny de Munk zal niet te zien in het nieuwe seizoen van ‘I can see your voice’. Een besluit dat de zender heeft genomen nadat bekend werd dat er een aangifte vanwege verkrachting tegen de zanger ligt. Talpa gaat wel door met de uitzendingen van de talentenjacht De Hollandse Nieuwe op SBS6 waarin De Munk te zien is als jurylid.

De acteur zelf spreekt van ‘een oud lijk uit de kast’ als hij voor de camera’s van Boulevard terugblikt op wat er is gebeurd en nog maar eens hartgrondig ontkend dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan verkrachting. De Munk vertelt zelfs helemaal geen seks met de vrouw in kwestie te hebben gehad. Danny houdt het op ‘innige vrijpartij’ op het toilet. De Munk geeft wel toe dat hij met de bewuste vrouw heeft afgesproken voor een rendez-vous in zijn vakantiehuis, waar de twee elkaar in een gesprek hebben “opgehitst”.

De vrouw probeerde volgens De Munk een geluidsopname maken van wat er zou gebeuren tussen de twee. “Ik kijk naar de tafel en daar liggen de telefoons. Ik heb haar de huid vol gescholden. Vervolgens mijn huisje uitgestuurd en dringend verzocht alles te verwijderen.” Dat laatste lijkt de vrouw, ondanks Danny’s dringende verzoek, dus niet gedaan te hebben.“Ik heb nooit iemand gedwongen. Mijn karakter is kapotgemaakt”, zegt De Munk snikkend op tv. “Ik heb het Jenny verteld, maar dat je het je zoon en dochter moet vertellen. Dat reken ik haar echt zwaar aan. Ik heb duizend keer mijn excuses aangeboden aan mijn gezin.” Namens Danny doet zijn advocaat Royce de Vries tegenaangifte tegen de vrouw. Danny wil de aangeefster onder ede horen over haar aantijgingen. Het lijkt een vlucht naar voren van De Munk om zijn carrière en zijn huwelijk te redden. Zeker zijn huwelijk is Danny heilig. Zijn Jenny is zijn steun en toeverlaat. In 2020 doet Danny een zeldzaam boekje open over zijn echtverbintenis. “Ik ben een man van extreem.” Een man ook die iets teveel van een feestje houdt. “Ik kan vrij gek zijn kan ik je vertellen. Als ik naar een festival ga, dan ga ik naar de klote.”

En dan is er altijd Jenny, met wie hij al 32 jaar samen is, die hem er weer bovenop helt. Ook als het bij drank blijft en er ook af en toe drugs worden gebruikt. “Als ik haar niet had gehad,” zegt hij schuldbewust kijken in de camera van RTL Boulevard. “Als ik zeg drank en drugs. Ik ben een volksgozer.” Dan: “Ik denk dat ik daarin niet zo sterk ben, zij heeft een heel sterk karakter.”

De openhartige Danny de Munk zegt ook dat in de eerste jaren na haar zwangerschappen nauwelijks thuis was. “De opvoeding van mijn kinderen aan het begin… Daar was ik niet bij.” Jenny lijkt haar man vergeven te hebben. “Hij is heel lief,” zegt ze stralend in de camera kijkend. Hét geheim achter hun huwelijk? “Praten, praten en nog eens praten.” Praten als brugman doet Danny de Munk ook als hij midden oktober voor de rechtbank probeert aan te tonen dat hij geen verkrachter is en hij de rechtbank vraagt om de aangeefster en hemzelf in het openbaar te horen. Op sommige momenten vecht ook tegen zijn tranen: “Ik ben nogal emotioneel,” zegt hij tegen de rechter.

De artiest vertelt eraan ‘gewend’ te zijn om in de spotlights te staan. “Maar nu zit ik op een stoel waarop ik nog nooit heb gezeten en ook nooit had willen zitten.” Hij noemt de media-aandacht voor zijn zaak “een aanslag op zijn gezin en carrière” is. “Mijn vrouw en kinderen krijgen de meest afschuwelijke verwensingen naar hun hoofd. Daarom kies ik voor de vlucht naar voren en ga ik niet toezien hoe mijn gezin en mijn carrière kapot worden gemaakt.” Volgens zijn advocaten is zijn agenda in 2023 nog helemaal leeg, omdat niemand meer met hem zouden willen werken door de beschuldiging van verkrachting aan zijn adres.

De Munk vertelt de rechtbank dat vijftien jaar geleden in een val is gelopen en er geluidsopnames van hem gemaakt zijn op een telefoon. “Hoe kan ik me verweren tegen leugens van vijftien jaar geleden?”, vraagt De Munk zich af. “Ik zal vechten als een leeuw”, besluit De Munk zijn emotionele betoog. De vrouw die De Munk beschuldigt van verkrachting is niet aanwezig in de Amsterdamse rechtszaal. Volgens haar advocaat Anthony Leigh “omdat zij geen publiek figuur is en moeite heeft met de media-aandacht. Zij wilde daar niet mee geconfronteerd worden.”

Een december doet de rechtbank uitspraak en wordt duidelijk of Danny zijn kwelgeest die zegt door hem verkracht te zijn onder ede mag horen en hij zijn onschuld kan bewijzen. Lukt dat niet dan lijkt niet alleen de carrière van Danny is gevaar, maar ook zijn huwelijk met Jenny.