Jury doet uitspraak: AMBER HEARD moet JOHNNY DEPP 15 miljoen betalen, hij haar 2 miljoen (en beiden kunnen nog in beroep gaan)

0

Johnny Depp is op punten de winnaar van de smaad en laster-rechtszaak met ex vrouw Amber Heard. Een jury bepaalde dat Amber Heard Johnny Depp 15 miljoen moet betalen en hij haar maar 2 miljoen. Depp zegt dat de jury zijn leven heeft teruggegeven. Amber Heard laat weten dat haar teleurstelling niet in woorden te vatten is. Beiden kunnen overigens nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Depp had de actrice voor 50 miljoen dollar aangeklaagd voor smaad vanwege een essay dat ze had geschreven over haar ervaringen met huiselijk geweld. De jury in Fairfax (Virginia) oordeelde woensdag dat voldoende is bewezen dat er sprake is van smaad. Amber Heard moet Depp 15 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen. In de tegenclaim van Heard, die op haar beurt 100 miljoen dollar eiste van Depp wegens smaad, achtte de jury de feiten slechts gedeeltelijk bewezen. Amber kreeg 2 miljoen dollar toegewezen.


De jury volgde in haar uitspraak grotendeels de advocaten van Depp en oordeelde dat Heard schuldig is aan smaad. Ze moet haar ex-man, die niet bij de uitspraak aanwezig was, 15 miljoen dollar betalen. Een deel daarvan — 5 miljoen — is een ‘punitive’ vergoeding, wat eigenlijk een boete is bovenop de schadevergoeding, bedoeld om kwalijk gedrag van een aansprakelijke partij te bestraffen. Omdat die ‘punitive’ vergoeding in de staat Virginia begrensd is op 350.000 dollar, moet Heard Depp dus in totaal 10,35 miljoen dollar betalen.

De jury gaf ook Amber Heard deels gelijk. Zij beschuldigde dat ex Depp van smaad en laster. De jury besliste dat dat hij zijn ex-vrouw 2 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen. Beiden kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak.


Depp schrijft ineen reactie op de uitspraak van de jury dat zijn leven voor altijd veranderd is. “Valse, heel ernstige en misdadige aantijgingen werden tegen mij geuit via de media. Die hebben een eindeloos spervuur van haatberichten in gang gezet, hoewel er nooit een klacht tegen mij was ingediend (…) En zes jaar later heeft de jury mij m’n leven teruggegeven (…)”

“Vanaf het begin was het doel van deze zaak om de waarheid aan het licht te brengen, los van de uitkomst. De waarheid spreken was iets dat ik verplicht was aan m’n kinderen en iedereen die me rotsvast is blijven steunen. Ik voel me verlost nu ik dat uiteindelijk bereikt heb.”

Depp besluit zijn schriftelijke reactie met dankwoorden voor de steun die hij kreeg vanuit de hele wereld, maar ook voor de rechter, de jury, het gerechtspersoneel, de sheriffs en zijn juridische team. “Het beste moet nog komen en een nieuw hoofdstuk is eindelijk begonnen.”

Amber Heard laat weten dat haar teleurstelling niet in woorden te vatten is. “Mijn hart is gebroken omdat de berg van bewijsmateriaal nog niet genoeg was om de onevenredige macht en invloed van mijn ex-man te verslaan.”

“Ik ben nog meer teleurgesteld over wat deze uitspraak betekent voor andere vrouwen. Het is een tegenslag. Het draait de klok terug naar de tijd waarin een vrouw die voor zichzelf opkwam en zich uitsprak vernederd en beschimpt werd. Het idee dat geweld tegen vrouwen serieus moet worden genomen krijgt hierdoor een knauw.”“Ik denk dat de advocaten van Johnny erin geslaagd zijn om de jury de hoofdzaak – vrijheid van meningsuiting – over het hoofd te laten zien en bewijsmateriaal te negeren dat zo overtuigend was dat we wonnen in het Verenigd Koninkrijk.” Met dit laatste doelt Heard op de rechtszaak die Johnny Depp verloor van de krant The Sun.

“Ik ben droevig”, zo besluit Heard, “omdat ik deze zaak heb verloren, maar ik ben nog droeviger omdat ik het recht lijk verloren te hebben – dat ik als Amerikaanse dacht te hebben – om vrij en openlijk te spreken.”

LEES OOK: Britse krant mag Johnny Depp ‘vrouwenmepper’ noemen (lees het gruweldagboek van een huwelijk)