HET IS OFFICIEEL: Britse krant mag Johnny Depp ‘vrouwenmepper’ noemen (lees het gruweldagboek van een huwelijk)

0


De Britse krant The Sun mag Johnny Depp ‘vrouwenmepper’ noemen. De acteur heeft de rechtszaak tegen The Sun verloren. De acteur stapte naar de rechter nadat hij een ‘wife beater’ (vrouwenmepper) werd genoemd. De rechtbank hoorde dagenlang alle details van het gruwelhuwelijk van Depp en inmiddels ex Amber Heard.

Rechter Andrew Nicol zegt dat Depp niet is geslaagd in zijn ‘lasterzaak’, hoewel hij ‘de nodige elementen voor zijn zaak voldoende heeft aangetoond’ en oordeelt dat de The Sun heeft laten zien dat ‘wat zij hebben gepubliceerd in de betekenis van de woorden zoals ik ze lees, kunnen aantonen dat het de waarheid is’. De krant mocht de woorden dus toeschrijven aan de acteur, omdat hij zijn ex-vrouw Amber Heard wel heeft mishandeld. Tijdens de zaak kwam het huwelijk van Depp en Heard veelvuldig aan bod. De exen beschuldigden elkaar in de rechtbank over en weer van mishandeling en ontkenden zelf losse handjes te hebben.


Dertien lange dagen lang gooiden voormalig geliefden Johnny Depp (57) en Amber Heard (34) met modder naar elkaar in een Londense rechtszaal. Het maakte dat de meest intieme en gruwelijke details uit het privéleven van Depp en Heard, inclusief foto’s die Depps drank- en drugsmisbruik aantonen voorbij kwamen.

Wat vooraf ging
Johnny Depp en Amber Heard ontmoetten elkaar in 2009 op de set van “The Rum Diary”, waarin ze samen speelden. Ze trouwden in 2015 tijdens een privéceremonie, maar Heard vroeg een jaar later om echtscheiding en beschuldigde Depp van huiselijk geweld. Twee jaar later, in 2018, noemt Brits dagblad ‘The Sun’ Depp in een verhaal een wife beater. Een etiket dat Depp onterecht vindt en waarmee hij niet kan of wil leven. Hij spant een rechtszaak aan die afgelopen 7 juli begon.


Dinsdag 7 juli
In het Royal Courts of Justice in Londen – een indrukwekkend neogotisch gebouw in Covent Garden dat 1000 kamers en 19 rechtszalen telt – verschijnt een fris ogende Johnny Depp (57) voor rechter Andrew Nicol (69) in de door hem aangespannen rechtszaak tegen de uitgever van Brits dagblad The Sun.
Op de eerste dag van de rechtszaak zegt Depp dat hij geen problemen heeft met het beheersing van zijn woede. Hij vertelt ook dat hij van z’n ex Amber Heard (34) wilde scheiden, nadat hij uitwerpselen had gevonden in hun bed en dat hij z’n dochter voor het eerst marihuana gaf toen ze 13 was. Depp verklaart ook dat hij “elke drug heeft gebruikt die er bestaat” en bevestigt dat hij per maand makkelijk 26.000 euro uitgeeft aan rode wijn. “Ik keur m’n verslavingen niet goed en ik heb hierdoor mensen veel pijn gedaan. Ik ben boos om m’n destructief gedrag, maar dat wil niet zeggen dat ik een probleem heb om m’n woede te beheersen. Ik lach ook, maar ik heb geen lachprobleem.”

De rechtbank bekijkt ook opnames, die de zelf als getuige voor de krant The Sun aanwezige ex Amber Heard, heeft gemaakt met haar mobiele telefoon tijdens het huwelijk. Op die beelden is o.a. te zien hoe Depp met keukendeuren smijt, een fles wijn op de grond gooit en roept: “Wil je gestoord zien? Ik zal je gestoord laten zien”. Heard stelt dat de acteur tijdens dit soort ruzies “het monster” werd. Depp tegen de rechter: “Ik was geen Dr. Jekyll en Mr. Hyde. De term “monster” gebruikt Depp slechts om zichzelf te duiden als hij te veel gedronken heeft. “Het klopt dat ik dan soms buiten zinnen ben”, geeft hij toe.
De ‘Pirates of the Caribbean’-acteur blijft bij zijn al eerder, buiten de rechtszaal gedane bewering dat het Amber Heard was die als eerste fysiek geweld gebruikte in hun relatie, en niet hij. “In 2015 heeft ze in Australië een fles wodka naar me gegooid. M’n vinger raakte toen ernstig gewond. Daarna duwde ze een sigaret uit op m’n gezicht. Depp noemt zijn ex ‘een narcistische sociopaat die met hem getrouwd is om haar eigen carrière van de grond te tillen. “Dat ze borderline en een toxische persoonlijkheid heeft, is trouwens bevestigd door een relatietherapeut die we bezocht hebben”, weet Depp.

Woensdag 8 juli
Om de beweringen over Depps druggebruik te ondersteunen worden op de zitting foto’s getoond: één waarop Depp vier lijntjes cocaïne had klaargelegd, naast twee buitenmaatje glazen whisky en één waarop de acteur bewusteloos naast z’n bed ligt.

Depp maakt er in de rechtbank geen geheim van dat hij zwaar verslaafd is geweest, maar zegt ook “Ik keur m’n verslavingen niet goed en ik heb hierdoor mensen veel pijn gedaan. Ik ben boos om m’n destructief gedrag, maar dat wil niet zeggen dat ik een probleem heb om m’n woede te beheersen. Ik lach ook, maar dat wil toch niet zeggen dat ik een lachprobleem heb.”

Donderdag 9 juli
Hoewel de acteur de eerste twee procesdagen ontkende dat hij zijn ex geslagen heeft, komt daar verandering in als hij audio-fragment te horen krijgt waarin hij tegen Amber zegt: “Ik heb je een kopstoot gegeven tussen je ogen, dat breekt je neus toch niet!” Amber postte van haar wel degelijk gebroken neus al voor de rechtszaak foto’s online.Depp herhaalt op zijn beurt dat hij in 2015 een vingerkootje verloor nadat Amber hem aanviel met twee wodkaflessen. De foto van zijn bebloede hand gaat vervolgens de rechtbank rond. Net als de rekening van de schade aan de hotelkamer waar het allemaal gebeurde. 132.000 euro, valt daarop te lezen.

De foto’s die Amber Heard maakte van de mishandelingen door Depp (Beeld: Amber Heard)

Ook komen er nu details bij die ruzie uit 2015 in Australië. Johnny zou Amber in het gezicht hebben geslagen, tegen de koelkast geduwd en in haar gezicht gespuwd om haar vervolgens bij haar nek te pakken en te zeggen dat het ‘makkelijk zou zijn om haar nek om te draaien’. Als Amber zichten einde raad opsluit in een slaapkamer en de deur barricadeert, schrijft Johnny met zijn bebloede vinger ‘I love you’ op een spiegel en plast Depp op de tapijten in de hotelkamer en tekent hij een penis op een schilderij met de beeltenis van een vrouw.”

Vrijdag 10 juli
Amber verklaart dat Johnny een telefoon naar haar gezicht gooide, toen hij uitwerpselen in het echtelijk bed ontdekte. Depp ontkent. “Nee, ik heb er om gelachen”, zegt hij. “Hoewel ik op dat moment nog sterke gevoelens voor haar had, besloot ik dat het beter was dat we elkaar niet meer zouden zien.” Dat alles gebeurde op de dag van Ambers 30ste verjaardag.

In de rechtszaal wordt een audio-opname afgespeeld gemaakt een maand voor de scheiding. “Wil je me snijden?”, vraagt Depp daarop aan Heard. “Snij me waar je maar wilt. Je wil me ergens snijden. In m’n arm, in m’n borst? Waar wil je beginnen? Snij me!” Heard wil er niets van weten: “Snij niet in je huid, alsjeblieft. Waarom zou je zoiets doen? Doe dat alsjeblieft niet”, antwoordt ze. Daarop roept Depp: “Snij me, snij me, snij me!” “Leg het mes neer”, zegt Heard. “Doe het niet.”

Maandag 13 Juli
Bij het begin van de tweede procesweek ligt de focus weer op 2015, het jaar waarin Depp zijn ex-vrouw Amber Heard ook geslagen zou hebben tijdens een Thanksgiving-etentje. Johnny ontkent met klem. Hij zegt wel dat hij ten tijde van het etentje in een slechte bui was omdat hij 650 miljoen had verloren. “Ik was buiten mezelf. Zij was kwaad omdat ik me afzonderde om te lezen, in plaats van naar haar feestje te gaan. Ik wilde confrontatie die dag vermijden, maar zij kwam naar mij toe om ruzie te maken. Ze sloeg me terwijl ik gewoon in bed zat.”

Dinsdag 14 juli
Een dagboekpassage van Amber Heard, die wordt voorgelezen in de rechtbank, spreekt in het nadeel van de ‘Pirates of the Caribbean’-acteur. “Z’n shirt hing rond m’n nek. Hij heeft me verschillende keren geslagen”, schreef Heard tijdens een treinrit op hun huwelijksreis in Singapore in 2015. Aan de orde komt ook weer of Amber haar behoefte heeft gedaan in het echtelijk bed.
Dat er uitwerpselen op het bed lagen, bevestigt huishoudster Hilda Vargas. “De poep die ik vond, was vers. Van die ochtend of van de nacht ervoor”, vertelt ze aan de rechter.

Woensdag 15 juli
De raadslieden van Johnny Depp tonen nu foto’s van een vernielde keuken in het huis in Australië waar hij en zijn ex-echtgenote Amber Heard woonden. Volgens Depp is de ravage op de foto’s het gevolg van de uitbarsting van Heard waarbij hij dus het topje van een vinger verloor. Ben King, de voormalige landgoedbeheerder van de acteur, vond het vingertopje terug bij de bar, zo getuigt hij voor de rechter. “Overal was er bloed, van z’n vinger”, beschrijft King. “Het meeste bloed lag bij de bar. Dan was er nog een spoor van bloedvlekken dat via de trappen naar boven liep, en nog een paar bloedvlekken in een van de slaapkamers.

Donderdag 16 juli
Het is de dag van de getuigenis van Sean Bett, die 14 jaar Depps persoonlijke beveiliger was. “Tijdens hun relatie mishandelde mevrouw Heard Johnny verbaal en fysiek. Meerdere keren zag ik haar tegen meneer Depp schreeuwen. Mij is ook verteld door Johnny dat mevrouw Heard hem op meerdere momenten fysiek had mishandeld,” verklaart hij.

Vrijdag 17 juli
De vraag van de dag is vandaag: had Tesla-baas Elon Musk (49) een affaire met Amber Heard tijdens haar relatie met Johnny Depp? De conciërge van het appartementsgebouw waarin het koppel verbleef, lijkt de romance te bevestigen. “Musk kwam vaak ’s avonds op bezoek, altijd wanneer Depp er niet was”, vertelt hij.
Maar Isaac Baruch, artiest en goeie vriend van de Hollywood-ster, getuigt dat ze Elon Musk voor 21 mei, de dag van de breuk tussen het koppel, nooit in het penthouse gezien heeft. “Ik denk inderdaad dat ik hem pas na 21 mei gezien heb”, vertelt de vriend van Depp. “Eén keer in de lift en één keer in hun appartement.”

Maandag 20 juli
Bij begin van de derde week van de veelbesproken rechtszaak claimt Amber Heard dat Depp gedreigd heeft haar te vermoorden. “Sommige ruzies waren zo ernstig dat ik bang was dat hij mij zou doden. Opzettelijk of doordat hij gewoon de controle zou verliezen en te ver zou gaan.”

Dinsdag 21 juli
Het moddergooien gaat op dag elf vrolijk verder. “Ik ben jarenlang z’n boksbal geweest. Het is verschrikkelijk dat hij nu doet alsof ik gewelddadig ben,” zegt Heard. Veertien keer zou de ‘Pirates of the Caribbean’-acteur haar fysiek mishandeld hebben. “Hij bedreigde me, heeft me geslagen en geschopt, deelde kopstoten uit en heeft me proberen verstikken”, laat Heard aan de rechtbank weten. Dat Johnny in de rechtszaak de rollen probeert om te draaien, vindt Amber schandalig.
Volgens Amber was Depp tijdens hun relatie ook ziekelijk jaloers en controlerend. “Hij vermoedde dat ik affaires had met onder meer Leonardo DiCaprio, Liam Hemsworth, Kevin Costner, Billy Bob Thornton, Channing Tatum en James Franco.”

Woensdag 22 juli
Amber Heard zit andermaal in de getuigenbank. Ze spaart ex Depp andermaal niet als ze weer verhaalt over de ruzie tijdens een tripje naar Australië. “We kregen ruzie nadat ik hem vroeg of hij zou stoppen met drinken. Hij heeft zeker 30 flessen naar mijn hoofd gegooid alsof het granaten waren. Allemaal vlak na elkaar, duidelijk met de bedoeling om mij te raken. Op dat moment was hij dronken van de whisky.”
Aan de orde komt ook de vraag of Heard deed aan zelfverminking. “Ik heb mezelf nooit gesneden”, zegt Amber. “Maar Johnny deed het wel. Zijn lichaam stond vol littekens. Ik heb het hem zelf zien doen.” Zo drukte de acteur in 2015 in Australië een sigaret uit op z’n gezicht. “Dat was opzettelijk.” Volgens Amber zei Johnny dat hij de pijn niet kon voelen, omdat hij al zo gekwetst was.

Donderdag 23 juli
In de getuigenbank verklaart Amber Heard over de periode in 2015 waarin ze naar eigen zeggen drie dagen lang gegijzeld werd gehouden door haar voormalige echtgenoot. “Johnny stond stijf van de drank en de drugs ze uit. Hij was zichzelf niet. Op een avond ging hij volledig door het lint. Toen ik thuis arriveerde, vond ik glas en verf op de grond. Hij had aardappelpuree, jus én zijn eigen bloed over de spiegels en de muren gesmeerd.”

Vrijdag 24 juli
‘Hoogtepunt’ van de 14de procesdag is de getuigenis van Ambers zus, Whitney Henriquez. Zij beweert dat ze getuige was van een gevecht tussen Depp en Heard, waarbij Johnny Amber een aantal keer in het gezicht sloeg. In haar getuigenis vertelt Henriquez ook nog dat haar zus “smoorverliefd” was op Depp. “Wanneer hij nuchter was, was Johnny “een aardige, prachtige en genereus mens, waarvan we hielden”, zegt Henriquez. “We hoopten dat die Johnny terug zou komen.”

Maandag 27 juli
Het drugs- en alcoholgebruik van Johnny is tijdens de al zaak veelvuldig aan bod gekomen. En dat gebeurt vandaag weer. Volgens de advocaat van het door Depp aangeklaagde dagblad The Sun is de 57-jarige acteur een “hopeloze verslaafde” die vaak “zijn zelfbeheersing verloor en niet meer in staat was zijn woede onder controle te houden”. Hij was vaak zo onder invloed dat hij misschien niet meer wist wat hij deed.”

Dinsdag 28 juli
De laatste dag van het proces dat draait bijna helemaal om het artikel in The Sun in 2018 waarin Johnny Depp een “vrouwenmishandelaar” genoemd. De advocaat van de acteur probeert de rechter er op het laatste moment nog van te overtuigen dat zijn cliënt onschuldig is aan de “reputatie vernietigende, carrière om zeep helpende beschuldigingen.” The Sun had hem nooit een “vrouwenmishandelaar” mogen noemen, aldus de advocaat.

Johnny Depp krijgt na uitspraak van vandaag in zijn nadeel dus niet de gevraagde rectificatie en schadevergoeding.