JOOP VAN DEN ENDE: ‘Matthijs van Nieuwkerk slachtoffer van slecht leiderschap

0

Joop van den Ende ziet Matthijs van Nieuwkerk als ‘slachtoffer van slecht leiderschap’. De mediamagnaat vindt dat werkgever BNNVARA meer had moeten doen om grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij ‘De Wereld Draait Door’ te voorkomen.

“Wat Matthijs van Nieuwkerk heeft gedaan, is niet goed te praten. Hij had zich moeten beheersen, kon de druk kennelijk niet goed aan, maar de eindverantwoordelijke in dit verhaal is nog altijd de werkgever”, zegt Van den Ende  in een interview met ‘Trouw’. “Als je redactieleden in dienst hebt die zich beklagen over hun collega, moet je de guts hebben zo’n presentator naar je toe te halen en te zeggen: één ding, we gaan het voortaan anders doen! Wat is je probleem, waarom doe je zo, waar kunnen we je mee helpen? Praten! Ik heb heel mijn leven niet anders gedaan.”


“BNNVARA is hier tekortgeschoten. Honderd procent”, vervolgt Van den Ende. “Wat hebben we aan een rapport, geanonimiseerd, achteraf? Reageer als werkgever meteen op klachten van je mensen, práát met elkaar! Nogmaals: Matthijs had zich moeten beheersen, maar ik zie hem ook als een slachtoffer. Een slachtoffer van slecht leiderschap.”

De 81-jarige Van den Ende heeft in zijn carrière ook van alles meegemaakt. “Grensoverschrijdend gedrag, overspel, echtscheidingen, drugsgebruik: ik heb het allemaal voorbij zien komen én er met een heel team voor gezorgd dat problemen werden voorkomen of opgelost.”