JOHAN DERKSEN zwakt na ‘kaarscommotie’ verhaal af en zegt tegen critici: ‘Het raakt me niet’

0

De commotie over de ‘kaarsenbiecht’ is Johan Derksen worst. Het raakt hem niet. “Ik kan er goed tegen”, zei hij woensdagavond in Vandaag Inside nadat er een dag eerder ophef ontstond omdat hij zei een grote kaars in de vagina van een bewusteloze vrouw te hebben gestopt. Bovendien klopt het verhaal niet, de vrouw is niet gepenetreerd, stelde de analist nu in de talkshow. Hij had destijds slechts een grote ‘duizendurenkaars’ tussen haar benen gezet.

Derksen vertelde dinsdagavond in Vandaag Inside dat hij vijftig jaar geleden een kaars heeft gestopt in de vagina van een bewusteloze vrouw. Het verhaal leidde tot veel commotie. Een dag later krabbelde Derksen terug en stelde dat zijn verkrachtingsverhaal niet helemaal klopte.


“We hadden een gezellige avond en zij kleedde zich uit om waarschijnlijk seks mij mij te hebben”, begon hij zijn verhaal. “Zij bleef maar in slaap vallen, dus toen besloten wij om maar te vertrekken. Voordat wij weggingen vonden wij het toen grappig om zo’n grote ‘duizendurenkaars’ tussen haar benen te zetten.”

“Ik was onbeschaafd, ik was 24 jaar, ik schaamde mij er dood voor. Het waren de zeventiger jaren. Ik wilde duidelijk maken hoe mensen van mijn generatie ondeugend zijn geworden en een losbandige periode hebben meegemaakt. Ik stak mijn hand in eigen boezem.”


Volgens Derksen vertelde hij het verhaal spontaan. “Ik had het helemaal niet voorbereid, maar het ging voor de zoveelste keer over Johnny de Mol. En ik kan hier op tv de ethicus uithangen, die iedereen in Nederland op de vingers tikt, maar de mensen van mijn generatie hebben hele losbandige jaren gehad. Ik heb dat proberen te schetsen. Ook omdat ik het anders lullig vind om anderen, zoals Johnny, de maat te nemen.’’

Derksen wilde met zijn verhaal duidelijk maken “dat Nederland bol staat van de hypocriete mensen die zich misdragen en tegelijkertijd mensen aan de schandpaal nagelen”. Hij weigerde zijn excuses aan te bieden voor zijn eerdere verkrachtingsversie. “Aan wie dan? Dat zou net zoiets zijn als de burgemeester die nu sorry zegt omdat Piet Hein zich misdragen zou hebben.”

Presentator Wilfred Genee, en tafelgasten René van der Gijp en Özcan Akyol, waren verbaasd over de nieuwe wending in het verhaal van Derksen. Een dag eerder had Derksen het nog over ‘erin steken’, schaamde hij zich diep en zei hij dat hij ‘daarvoor nu in de gevangenis zou belanden’. Van der Gijp gelooft het allemaal niet meer, zegt hij. “Het is een verhaal van vijftig jaar geleden. Hij verzint een deel van het verhaal erbij om het leuker te kunnen vertellen.’’

Van der Gijp vertelde ook dat hij het verhaal gisteren al heel bizar vond, vandaar dat hij er grapjes over maakte. “Ik lachte de slachtoffers niet uit. Het is zo’n verhaal dat je op een verjaardag hoort en waar je dan over grapt.’’