Humor of ontslag op staande voet? JOHAN DERKSEN stak kaars in geslachtsdeel van door alcohol bewusteloze vrouw

0

Humor….? Johan Derksen ging met een vriend naar het huis van een van de twee, opgepikte dames. Daar werd zo flink gedronken dat een van de vrouwen letterlijk omviel. En toen? Derksen: “die juffrouw lag bewusteloos op zo’n bank en er stond zo’n grote kaars en die hebben we erin gestopt en toen zijn we weggegaan.” Op sociale media wordt gevraagd om het stopzetten van Vandaag Inside of ontslag op staande voet voor Johan Derksen. Zijn werkgever Talpa gaat zo snel mogelijk met hem in gesprek. “Ik trek er geen woord van terug, ik bied ook mijn excuses niet aan”, laat Derksen weten. Ik ben er niet trots op, maar ik heb gezegd wat ik heb gezegd. Het gebeurde in de tijdgeest van toen.”

“Als ik eraan terugdenk, Wilfred: je schaamt je kapot”, aldus de voetbalkenner dinsdagavond in Vandaag Inside, waarin hij betoogt dat iedereen wel jeugdzondes heeft begaan. Dan begint Derksen zijn jeugdzonde te vertellen. “Kijk, een heel smerig verhaal hoor maar dat soort dingen gebeuren: ik was met de keeper van Veendam met twee juffrouwen op stap en we werden liederlijk. We zijn op stap en dronken en we gaan mee naar die woning en die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder.”


“Toen weet ik nog wel – en ik ben er niet trots op, maar dat soort dingen gebeuren als je jong bent: we zijn weggegaan en die juffrouw lag bewusteloos op zo’n bank en er stond zo’n grote kaars en die hebben we erin gestopt en toen zijn we weggegaan.”

Tafelgast Steven Brunswijk. “Nee, nee!”


Collega René van der Gijp: “Heb je hem nog wel aangedaan?”

Johan: “Daar zou je nu gevangenisstraf voor krijgen.”

Wilfred Genee: “Het is in jouw geval allang verjaard, maar het is wel een beetje een apart verhaal dit.”

Johan Derksen: “Maar dat soort dingen zijn gebeurd en we hebben allemaal onze jeugdzonden, hè? Ik vind nu ook met dit soort beschuldigingen dat het wel ver teruggaat hoor. Er is een groot verschil of je 73 bent of 22.”

René van der Gijp lachend: “Ze heeft nog geluk gehad, hè? Voor hetzelfde geld staat er een honkbalknuppel in de hoek. Dan is ze verder van huis, hahaha.”Steven Brunswijk: “Ik vraag me af: hoe groot was die kaars?”

Johan Derksen: “Het was een flinke kaars.”

Wilfred Genee: “Maar goed, jij hebt er nog steeds het gevoel bij gehad dat het met wederzijdse instemming was. Jullie hadden allemaal gedronken. Van die kaars afgezien.”

Johan Derksen: “Ja, maar technisch gezien zal een officier van Justitie het als verkrachting kunnen uitleggen.”

Wilfred Genee: “Ja.”

Johan Derksen: “Maar ik denk dat iedereen dat soort avonturen beleefd heeft, waar je later van zegt: nou.”

Derksen zegt, als excuus voor zijn gedrag, opgegroeid te zijn in de jaren 60 en 70. “Toen waren we met z’n allen ook veel ruimdenkender. Toen was er heel veel toegestaan, hè? Dan lachte je iemand uit als iemand er aangifte van deed.”

Op sociale media zijn de reacties vernietigend.  Schrijfster Suzanne Smit: “Hoe kan een man zich zo veilig voelen om dit verhaal in het openbaar smakelijk op te dissen en daarbij opnieuw de vrouw (die zichzelf zal herkennen) te vernederen? Dat maakt me gek genoeg nog het kwaadst”. Collega schrijfster en tv-persoonlijkheid Nynke de Jong: “Een omhelzing met duizend armen voor de vrouw bij wie Johan Derksen dit destijds heeft gedaan. Wat moet het vreselijk zijn om op nationale tv te zien hoe men lacht om jouw pijn.”

En Tweede Kamerlid Sylvana Simons: “Dat hij zich onaantastbaar waant, is volkomen begrijpelijk. Nooit waren er repercussies voor zijn seksisme, racisme, homofobe en transfobe gedrag. Integendeel! Sponsors sputteren soms even, maar Ome John legde er gewoon nog een tonnetje of wat bij om dit gedrag op tv te houden.”

“Ik trek er geen woord van terug, ik bied ook mijn excuses niet aan”, laat Derksen woensdag weten in een reactie aan het Algemeen Dagblad. “Het is een jeugdzonde die ik heb opgebiecht, daarmee heb ik me kwetsbaar opgesteld. Ik ben er niet trots op, maar ik heb gezegd wat ik heb gezegd. Het gebeurde in de tijdgeest van toen.”