Er is een bittere strijd gaande onder de eigenaren van het de Aldi supermarkten. Spil van de familietwist is Babette Albrecht, de ‘vrolijke weduwe’ van Berthold Albrecht, de zoon van mede Aldi grondlegger Theo. Babette en haar vijf kinderen mogen dan niet direct betrokken bij het bedrijf, maar via een aan Aldi gelieerde stichting laten moeder en kinderen zich al jaren tientallen miljoenen uitkeren. In de afgelopen acht jaar zou er, onterecht, al zo’n 150 miljoen euro op de rekeningen van weduwe Babette en haar kinderen zijn terechtgekomen.
De erven van het Duitse supermarktimperium Aldi Nord zijn verwikkeld in een strijd om miljoenenuitkeringen. Belangrijkste geschil zijn uitkeringen aan Babette Albrecht, schoondochter van de overleden Aldi-patriarch Theo Albrecht, en vier van haar vijf kinderen. Die kinderen zouden, onder leiding van moeder Babette tegen de 150 miljoen euro gegraaid hebben uit een stichting die het Aldi-vermogen juist diende te beschermen. De kleinzoon van medeoprichter Theo Albrecht claimt nu bij de rechtbank dat zijn moeder en zussen onrechtmatig jaarlijks miljoenen uit de erfenis van wijlen Theo en diens zoon Berthold te hebben getrokken.
Een schandaal dat de Aldi-familie, waarover tot nu toe maar weinig bekend, stevig in haar greep houdt. Een familie ook die niet eerder in de publiciteit kwam omdat ze nooit praatte met de pers, zich niet lieten zien bij de opening van nieuwe filialen en een uiterst sober leven leidde. Ondanks de miljarden waren geen dure vakantiehuizen, privévliegtuigen of jachten. Geld opzichtig laten rollen was altijd uit den boze. Die zuinigheid loonde. De Aldi-familie heeft anno 2020 een geschat vermogen van tegen de 40 miljard euro.
Samen met broer Karl richtte Theo Albrecht in 1946 Aldi op. De budgetsupermarkt, om kosten te besparen staan de aangeboden levensmiddelen in de dozen zoals ze van de fabriek afkomen, veroverde sindsdien de hele wereld. Maar sinds de dood in 2012 van Berthold Albrecht, zoon van mede-oprichter Theo, is het echter, zo blijkt nu, flink hommeles binnen de familie.
En dat ondanks dat Berthold Albrecht zijn erfenis onderbracht in drie stichtingen, de Markus-stichting met 61 procent van de aandelen en de Lukas- en Jakobus-stichting met ieder 19,5 procent. Dat onderbrengen in drie stichtingen deed hij omdat hij zijn vrouw Babette en zijn kinderen niet vertrouwde als het zou aankomen op het beschermen van het kapitaal.
Multimiljardair en Aldi-Nord-baas Berthold Albrecht († 58) houdt zelfs al in zijn handgeschreven testament rekening met de mogelijke spildrift van zijn vrouw Babette en zijn kroost na zijn dood. Babette en haar vijf kinderen zouden weliswaar zo’n 5 miljard euro erven, maar wel ondergebracht in een stichting en onder zeer strikte voorwaarden.
In zijn nu uitgelekt testament bepaalt Berthold onder punt 4.2. dat zijn vrouw Babette (61), met wie hij trouwde onder huwelijksvoorwaarden, uit het vermogen van de stichting ‘een jaarlijkse schenking van EUR 1.000.000’ zal ontvangen.
Onder punt 5.1. Albrecht sluit hij het juridisch aanvechten van het testament verhaal nadrukkelijk uit voor alle ‘geschillen die hun grondslag vinden in dit testament (…)’.
Onder punt 5.3. beslist Albrecht ‘om de uitkeringen elke keer met 50% te verminderen’ voor wie van zijn erfgenamen die zich niet schikt aan ‘mijn voorwaarden in overeenstemming met Sectie 5.1. betreffende gedrag’.
Babette vecht die nalatenschap vrijwel onmiddellijk aan, maar krijgt bij de rechter nul op het rekest.
Maar Berthold mag zijn erfenis dan hebben ondergebracht in stichtingen om zijn miljarden buiten het directe bereik van zijn vrouw Babette en kinderen te houden, die laten zich ondanks de uitspraak van de rechter niet zomaar aan de kant zetten. Moeder en dochters nemen de plaats in van de overleden Berthold in het bestuur van de Jacobus stichting. Zoon Nicolay doet dat niet. Moeder Babette en haar dochters houden met hun zitje in het bestuur greep op het miljardenvermogen van de overleden Berthold en keren zichzelf ieder jaar, ondanks het uitdrukkelijk verbod in het testament van Berthold, toch ettelijke miljoenen uit.
Afgelopen winter doen Babette en vier van haar vijf kinderen weer nieuwe greep in de kas van de stichting. Het is de hoogste uitbetaling tot nu toe: moeder en dochters gunnen zich een bedrag van 50 miljoen euro. Netto. De verschuldigde belasting komt, zo bepalen ze, ook ten laste van de stichting. In tegenstelling tot de eerdere uitkeringen, blijft zoon Nicolay met lege handen achter omdat hij inmiddels ruzie heeft met zijn moeder Babette en zijn zussen.
Afgelopen augustus neemt Nicolay wraak: hij stapt naar de rechtbank in Kiel en dient een klacht tegen zijn zussen en hun advocaat. Hij beschuldigt de zussen van verduistering en de advocaat van medeplichtigheid aan verduistering. Volgens Nikolay hebben dat de vrouwelijke gezinsleden al zeker zes jaarlijks €25 miljoen aan het vermogen onttrokken.
Voor Babette is de droom die zij als kind al had, een jetsetleven leiden, dan al jaren werkelijkheid geworden. Babette is pas zes jaar als haar vader Klaus Schönbohm, een ingenieur, en moeder Yvonne, een schoonheidsspecialiste en alternatief genezer scheiden. Niet lang na de scheiding trouwt moeder Yvonne met Herbert Rosendahl, een advocaat bij een bloeiend advocatenkantoor. Voor het eerst komt Babette in aanraking met de glamour van de high society. Aan geld is geen gebrek meer. Familie-uitstapjes naar Hawaï, overnachten vijfsterrenhotels. Haar middelbare schooltijd brengt ze door op het peperdure internaat Schloss Eringerfeld bij Paderborn, waar als lunch geen boterhammen maar zalmsnacks op het menu staan. Babette’s enthousiasme voor wiskunde, literatuur en talen haalt het niet bij haar voorliefde voor uitgaan en dansen.
Desondanks verlaat Babette de kostschool met een diploma en gaat ze stage lopen als doktersassistent in Keulen. Niet voorlang, want Babette beslist dat ze een huwelijk met een rijke man prefereert boven een eigen carrière. Als ze begin jaren tachtig op het vakantie-eiland Sylt Theo Albrecht junior, en later zijn broer Berthold, ontmoet krijgt haar droom een rijke man te trouwen al snel vorm.
In de vroege herfst van 1985 geeft ze haar jawoord aan Berthold Albrecht in Schloss Hugenpoet in Essen. Berthold Albrecht is echter niet alleen rijk en verliefd hij heeft, net als de rest van de Aldi-clan, zo zijn principes. Het betekent dat Babette zich moet schikken naar de familieregels. En die zijn nogal strikt. Niet uitgaan, snel kinderen baren, geen minirokken en opzichtige auto’s meer én uit de media blijven. De familie huldigt het leven uit de schijnwerpers sinds 1971. Kidnappers hielden toen Theo Albrecht 17 dagen lang gevangen. De mediaschuwheid gaat zo ver dat van veel Aldi-telgen zelfs geen goede nieuwsfoto’s bestaan.
Babette schikt zich in haar lot. Meer dan twintig jaar leeft ze het in haar ogen kleinburgerlijke, onopvallende dagelijkse leven van de Aldi-familie.
Maar als man Berthold in november 2012 overlijdt ziet Babette haar kans schoon. Het keurige, onopvallende, mantelpakje wordt vrijwel direct ingeruild voor kleurrijke merkkleding en Hermès-tassen. Ze laat zich met veel plezier portretteren door de media. Ook duikt ook regelmatig op in tv-programma’s. In 2017 bijvoorbeeld als tot woede van haar schoonmoeder Cilly flirterig in beeld komt tijdens de Duitse versie van ‘Dancing with the Stars’. Het woord sober lijkt ook niet langer aan de ‘nieuwe’ Babette besteed. Ze vliegt met haar kinderen de hele wereld over, wentelt zich tussen de jetset en geeft miljoenen uit aan oldtimers en kunst.
Zo koopt Babette voor niet minder dan 120 miljoen euro oldtimers en kunst via het bedrijf Achenbach. Volgens Babette heeft het bedrijf haar voor 20 miljoen getild door het berekenen van veel te hoge bemiddelingskosten en commissies. Ze haalt bij de rechter weliswaar haar gelijk, maar Cilly en Theo Albrecht zijn woest dat de zaak breed uitgemeten wordt in de pers. Theo schijft een ‘Dear Babette-brief waarin hij zegt dat Babette met de aanklacht tegen Achenbach ‘geen enkele rekening heeft gehouden met ons bedrijf’. ‘Klanten begrijpen niet dat de aandeelhouders van een discounter die zegt op elke cent te letten ‘miljoenen euro’s spenderen aan kunst-en oldtimers’. De geloofwaardigheid van Aldi is ‘ernstig beschadigd’, meent Theo Albrecht.
Ook schoonmoeder Cilly ziet het allemaal met lede ogen aan. Zij beschuldigt Babette en kinderen geld van het bedrijf te misbruiken voor hun, in haar ogen, al te flamboyante levensstijl. ‘Met je houding en je levensstijl ben je een last voor ons bedrijf’, schrijft ze medio 2014 aan Babette, die door de Duitse pers dan al steevast als de ‘vrolijke weduwe’ wordt betiteld.
Cilly Albrecht walgt dusdanig van haar met geld smijtende schoondochter Babette dat ze als wraak in haar testament laat vastleggen dat Babette geen enkele zeggenschap mag hebben over supermarktketen Aldi. In dat testament herinnert ze ook aan de filosofie van de Aldi-familie: ‘We moeten Aldi Nord dienen, het eigenbelang opzijschuiven en een bescheiden en gematigd leven leiden.’
In datzelfde testament merkt ze ook fijntjes op dat haar zoon Berthold haar tijdens zijn leven al gewaarschuwd zou hebben voor zijn vrouw en zijn kinderen. ‘Berthold zei dat hij grote twijfels had of zijn kinderen geschikt waren om het levenswerk van Theo voort te zetten, en Aldi Nord met respect en verantwoordelijkheid over de duizenden werknemers uit te bouwen’, valt te lezen in Cilly’s testament. “Ik wil werken aan het in stand houden van de filosofie van ons gezin. Wij zijn er om het bedrijf te dienen, ongeacht persoonlijke interesses. Wij moeten kiezen voor een bescheiden levensstijl. Bertholds vrouw en kinderen hebben bewust besloten om deze principes niet te respecteren, ondanks de wensen van Berthold. Daarom ben ik van mening dat ze niet in staat zijn verantwoordelijkheden op zich te nemen,” vervolgt ze in haar laatste wil.
Na Cilly Albrechts dood in 2018 zet ze vanuit het graf Babette haar jetsetleven duur betaald. Ze ontzegt Babette en de vijf kinderen enige rol in de Markus-stichting, die 61 procent van de aandelen Aldi Nord bezit. Het idee dat ze de Markus-stichting op dezelfde manier zouden behandelen als de Jakobus-stichting vervulde haar met ‘diepe tristesse en bezorgdheid.’
Of de ‘vrolijke weduwe’ Babette en haar dochters wegkomen met hun jaarlijkse greep uit de kas van de Jacobus-stichting is nu een zaak van de rechter geworden.