JANKE DEKKER liep PTSS op door ’trial by media’ echtgenoot Tom Egbers

0

(Beeld: NPO/RTL/CP)

Janke Dekker heeft een posttraumatische stressstoornis, een specifieke vorm van een angststoornis opgelopen door wat zij noemt een “trial by media” waar haar man Tom Egbers volgens haar mee te maken kreeg nadat hij werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag op de redactie van NOS Sport. .


“Door dit hele gedoe is er bij mij PTSS geconstateerd”, vertelt Dekker zaterdag in Trouw. “De voorstelling is de eerste stap die ik zet. Als ik weer wil leven, moet ik mensen weer vertrouwen en ze in de ogen durven kijken. Ik blijf vechten voor een veilige werkvloer.” De actrice en oud-voorzitter van meldpunt Mores schreef er een theatervoorstelling over, waarmee ze nu in het theater staat en waarin in ze terugblikt op de zaak.

Dekker trad vanwege de beschuldigingen aan het adres van haar man af als voorzitter van Mores, het meldpunt voor wangedrag in de culturele sector.


Dekker noemt haar theaterstuk “een persoonlijke zoektocht naar hoe te overleven”. “Ik noem geen namen, ben niet bezig mijn recht te halen. Ik trek het naar iets universeels.” De Volkskrant publiceerde in maart 2023 een artikel over wangedrag op de redactie van NOS Sport. Egbers is een van de namen die worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De NOS stelde daarna dat Egbers “een paar maanden” niet op televisie te zien zou zijn, maar bijna een jaar later zit hij nog altijd thuis.

Dekkerin Trouw: “Kijk, bij Studio Sport heeft Tom ook veel meegemaakt wat niet prettig was. De druk daar is te hoog. Met te weinig mensen moeten ze steeds meer doen. Die problemen spelen ook bij andere omroepen, bij kranten, ziekenhuizen en andere organisaties. De veiligheid bij Studio Sport is echt niet gegarandeerd als Tom Egbers nooit meer op de redactie komt. Zo’n cultuur zit in het bedrijf.”