James Bond is een beetje dood: Sean Connery (90) overleden

0

Sean Connery, hét icoon van spion James Bond, is op 90-jarige leeftijd overleden. De Schotse acteur was voornamelijk bekend vanwege zijn vertolking van de rol van geheim agent James Bond, hij speelde in zeven van de films. Waaraan Connery is overleden is nog niet bekend.

De Schotse acteur vergaarde wereldwijde bekendheid door zijn vertolking van James Bond. Hij was al vroeg geïnteresseerd in film en vertolkte als eerste de rol van spion James Bond in de film Dr. No. Uiteindelijk deed hij dat voor nog zes bijkomende Bond-films en wordt daarom ook gezien als een van de meest iconische acteurs die rol van 007 op zich namen.


Connery kroop niet alleen zeven keer in de huid van de spion, maar speelde ook rollen in films als The Hunt for Red October, Indiana Jones and the Last Crusade en The Untouchables. Voor die laatste film kreeg hij een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol. Na een decennialange carrière kondigde hij in 2006 zijn pensioen aan.

De Schot won behalve de Academy Award ook twee Bafta’s en drie Golden Globes voor zijn acteerprestaties. In 2000 werd hij door de Britse koningin Elizabeth geridderd. Sindsdien droeg hij de titel Sir.


Connery werd geboren op 25 augustus 1930 in Edinburugh in Schotland. Hij is de zoon van een vrachtwagenchauffeur en een poetsvrouw. Connery trouwde twee keer: eerst met de Australische actrice Diane Cilento en daarna met de Frans-Marokkaanse schilder Micheline Roquebrune. Hij heeft één zoon, Jason Connery, die ook acteur is. In augustus vierde Connery nog zijn 90ste verjaardag.

BINNENKIJKEN -007 SEAN CONNERY (90) leeft als een kluizenaar en verkoopt voor 30 miljoen euro zijn favoriete villa aan de Côte d’Azur