In de maling genomen? SBS-ster Peter Gillis verkoopt voor 60 miljoen vakantiepark aan Zeeuwse ‘fantast’

0

Heeft zelfbenoemd gewiekst zakenman Peter Gilles, de ster uit Massa is kassa, zich voor 60 miljoen in de maling laten nemen door een Zeeuwse fantast? Het heeft er alle schijn van. Als de man niet betaalt kan Gillis niet alleen fluiten naar de €60 miljoen, maar bestaat de kans dat hij zijn park ook nog kwijtraakt.

Zakenblad Quote komt op haar site met een opmerkelijk verhaal voer Massa is kassa-ster Peter Gillis. In Massa is kassa wordt de Brabander samen met zijn drie kinderen en zijn dertig jaar jongere vriendin op zijn modelpark Prinsenmeer  gevolgd tijdens hun dagelijkse bezigheden. Wat volgens Qoute de kijkers niet te zien krijgen is ‘het bestaan van de Vlaamse vakantiehel, veertig kilometer verderop’. Op dit Parelstrand, een van zijn andere vakantieparken, brak onlangs ook nog eens corona uit onder asielzoekers. Ook het FIOD-onderzoek naar zijn Oostappen Groep komt niet ter sprake, noch de schimmige deal in Zeeland, zo valt te lezen.


Die ‘schimmige deal’betreft de verkoop van Marina Beach, vlak onder de rook van Terneuzen voor maar liefst 60 miljoen. Het zou de eerste grote klapper worden voor de Oostappen Groep van Gilles, die ook zijn andere vakantieparken te gelde wil maken.

Maar uit onderzoek van Quote naar die eerste superdeal in Zeeland blijkt toch iets anders. De verkoop van Marina Beach zou nog lang niet een gelopen race zijn. Gillis mag zijn vakantiepark dan hebben overgedragen het wachten is nog op de 60 miljoen die de koper zou betalen. Die koper, een oud-makelaar die zelf een bungalowtje heeft op Marina Beach, heeft zijn nieuwe aanwinst in onderpand gegeven bij vastgoedfinanciers en coffeeshophouders, in ruil voor een peperdure lening, zo weet Quote dat meent dat  als de verkoop niet doorgaat, Gillis niet alleen fluiten naar de meer dan €60 miljoen, maar er zelfs een kans dat hij Marina Beach kwijtraakt.


En misschien was de deal ook wel te mooi om waar te zijn, want de nieuwe eigenaar was bereid om maar liefst €100 per vierkante meter te betalen, daar waar Gillis -zo weet het blad- een van zijn andere parken eens had laten taxeren op €3,42 per vierkante meter.

De koper, een projectontwikkelaar met de naam Braakmaneiland Projectontwikkeling B.V., zou in werkelijkheid de 68-jarige Piet van Alten, die zes jaar geleden zijn makelaardij failliet zag gaan en in 2014 kwam hij op de proppen met een plan om de Zeeuws-Vlaamse stad te herverbouwen voor €600 miljoen op kosten van een Luxemburgse financier. ‘Het Plan van Alten’ had bovendien een ‘hoog sprookjesgehalte’, zo liet een D66-raadslid destijds optekenen.

Inmiddels heeft die makelaar zes miljoen geleend via Snel Geld B.V. leende Van Alten €6 miljoen bij de vastgoedfinanciers Van Maanen en twee coffeeshophouders. Volgens Quote tegen een rente van 11% en een looptijd van een jaar. Daarbij gaf Van Alten het vakantiepark, dat volgens de leningvoorwaarden op €10 miljoen wordt geschat, in onderpand.

Dat betekent in het slechts geval dat als Van Alten die €6 miljoen niet terugbetaalt er een openbare veiling van Marina Beach en Gilles en geen 60 heeft en zijn vakantiepark kwijt is. . Maar zover zal het echt niet komen, zeggen Gillis en zijn financieel adviseur, de voormalige advocaat Marcel Senders tegen Quote. Achter koper Van alten zou een grote Europese parkenexploitant staan.  Maar navraag van Quote bij makelaar bij Van Alten leerde het blad dat er helemaal geen Belgische investeerders klaar staan. Andere  geldschieters zouden zich hebben teruggetrokken, nadat de Fiod in het voorjaar van 2019 binnenviel bij Gillis’ Oostappen Groep.

Volgens de koper komen de tientallen miljoenen komen niet meer uit België, maar van ‘de Nederlandse grootbanken’, aldus Van Alten. Zeker is dat de deal voor het einde van dit jaar zijn beslag moet krijgen omdat die lening van €6 miljoen, plus rente, moet worden terugbetaald. Of dat gaat lukken? Een betrokkene bij de deal, zo weet Quote, moet hard lachen, als hem wordt gevraagd naar de oud-makelaar. ‘Van Alten? Dat is een fantast!’LEES OOK: Zijn de nieuwe Meilandjes, de familie Gillis, bedriegers? ‘Welkom in de Vlaamse vakantiehel van nieuwe SBS-ster Peter Gillis’