Zijn de nieuwe Meilandjes, de familie Gillis, bedriegers? ‘Welkom in de Vlaamse vakantiehel van nieuwe SBS-ster Peter Gillis’

0

Maak kennis met ‘de nieuwe Meilandjes’: De familie Gillis! zo afficheert SBS de realityserie Familie Gillis: Massa is Kassa die vanavond start op de zender rond familieman Peter Gillis die tien succesvolle vakantieparken zou runnen. Zou, want  nu al wordt de vraag gesteld of Gillis eigenlijk wel zo’n rijke, succesvolle ondernemer is? En net als zijn parken verkeren zouden zijn financiën ook in een deplorabele toestand verkeren.

Van een vakantiebaantje in de slagerij naar een plek in de Quote 500… Peter Gillis kreeg het voor elkaar! Vanavond mag Nederland kennis maken met de hele familie in hun eigen realityserie op SBS6. In de zesdelige serie wordt het reilen en zeilen van de familie Gillis op de Oostappen Groep Vakantieparken in tijden van COVID-19 gevolgd.  Peter Gillis is enig eigenaar en oprichter van de Oostappen Groep Vakantieparken bestaande uit tien vakantieparken in Nederland en België. maar Peter Gillis ook een echte familieman. Het is dan ook geen verrassing dat zijn vriendin Nicol, twee zonen Ruud en Mark en dochter Inge ieder hun eigen steentje bijdragen aan dit grote familiebedrijf.


Wervende praat, maar volgens zakenblad Quote is de waarheid anders. Het maandblad bezocht enkele van zijn parken, kamde Belgische en Nederlandse registers uit en vroeg bij de Kamer van Koophandel de recentste cijfers op van zijn Oostappen Groep. Het onderzoek werd aangevuld met hypotheekaktes, erfpachtcontracten, vonnissen, onderzoeksrapporten, verkoopovereenkomsten, taxatierapporten, e-mails, statuten en stapels artikelen. Quote sprak ook met jaargasten van de parken, ex-medewerkers, zakenrelaties, juristen en wethouders.

En het blad hield het Fiod-onderzoek naar Gillis’ handel en wandel nog eens tegen het licht. Volgens een goed ingevoerde bron van het maandblad is er mogelijk gesjoemeld met de huuropbrengsten, waarschijnlijk ook die van (illegale) arbeidsmigranten en asielzoekers. Het onderzoek zit in een ‘afrondende fase’, aldus het OM.


Een bezoekje van het blad aan vakantiepark Parelstrand in Lommel leert dat één van de basketbalringen er geknakt bij hangt en de andere helemaal is afgebroken. Quote schrijft ook: “Mos tiert welig op het asfalt van de tennisbaan. In het hele park is de walm van de overvolle vuilcontainers bij de ingang nog te ruiken. Speeltoestellen zijn stuk of overwoekerd. Er was een heerlijk buitenzwembad, maar de tegels lieten los en de glijbaan zakte door. Gillis’ Oostappen Groep liet het dempen.”

En: “Midden op het park ligt nog wel een visvijver: een poel geel-bruin stilstaand water, dus daar wil je niet in vallen. Een groot deel van het park is afgezet met hekken. Daarachter verblijven zo’n 900 aszielzoekers, zwaar getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen. ’s Avonds sjokken arbeidsmigranten naar hun krakkemikkige stacaravans, sixpack en ovenpizza onder de arm. Dit is geen vakantiedroom, maar een vakantiehel.”

Volgens Quote stuiten de vele jaargasten die proberen te vluchten op een slagboom die naar beneden blijft als de vluchter zijn huisje niet heeft doorverkocht óf zijn plek leeg achter gelaten. () Dus tikken de blijvers noodgedwongen het jaargeld van €3500 maar weer af bij Gillis.

De vakantieparkmagnaat kon het verrassingsbezoek niet echt waarderen, zo schrijft Quote en al helemaal niet de vraag dat hij zijn jaargasten had beloofd om met de opbrengst uit de asielzoekersopvang het park aan te pakken. Zijn antwoord op de vraag waar die miljoenen zijn gebleven, bleek achteraf niet te kloppen. Is Gillis eigenlijk wel zo’n rijke, succesvolle ondernemer?, vraag het zakenblad zich af. Net als zijn parken verkeren zijn financiën ook in een deplorabele toestand. De SBS-ster in spe had ‘geen zin in al die negativiteit’ en wees Quote de deur.

De gestrande vakantievierders op Parelstrand vragen zich intussen af: als Gillis zoveel geld heeft (door Quote eens geschat op €85 miljoen) waarom knapt hij het park dan niet op? Als hij zijn penthouse van bijna een miljoen kan inruilen voor een villa, dan kan één basketbalring er toch ook wel vanaf? Maar de meeste jaargasten op dit park zijn bang voor Gillis, of woest op hem. Hier zit ook ‘ruig volk’ dat, ten einde raad, de kale bluffer het liefst een kopje kleiner maakt. Waarom? Kijk maar eens om je heen. ‘Alles gaat hier kapot.’De kop boven het verhaal op Quotenet luidt dan ook: ‘Welkom in de Vlaamse vakantiehel van nieuwe SBS-ster Peter Gillis’.

Share.