Hoe gemeend was excuusvideo? Maxima blijft erbij: ‘Vakantie naar Griekenland mocht’

0

Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022

Koningin Máxima zegt dat de veelbesproken vakantie van haar gezin naar Griekenland gewoon volgens de regels gewoon mocht. Ze wees er tijdens het interview met Matthijs van Nieuwkerk ter gelegenheid van 50ste verjaardag op dat het gezin volgens de regels wel naar het vakantieland ’mocht’. Het ging destijds volgens de koningin om de vraag ’wat nog steeds kon’. Het werpt de vraag op hoe gemeend de excuusvideo van het paar was.

Formeel mocht de vakantie naar Griekenland ook, want dat land was volgens het kleurensysteem voor reizen destijds als geel aangemerkt. Maar premier Rutte had op zijn persconferentie drie dagen eerder juist opgeroepen niet de ’eigenwijze’ Nederlander’ te zijn die de randen van de maatregelen opzocht. “Het is niet anders. Het mocht, maar het was niet solidair”, blikte de koningin terug in het interview met Matthijs.


Nadat de trip was uitgelekt stond Nederland op zijn kop. Het koninklijk gezin keerde een dag later terug. Een paar dagen later volgde een excuusvideo waar alleen Willem-Alexander het woord voerde.

Daarop daalde de populariteit van het koningspaar. Mede ook door de aanschaf van een speedboot van twee miljoen euro door de koning. “Hoge bomen vangen heel veel wind”, reageerde de koningin. “Het is iets dat mijn man heel graag wilde hebben. Dat gun ik hem wel.” Máxima zei ook tegen Van Nieuwkerk dat de commotie niet moet ’afdoen aan al het werk dat hij voor Nederland doet.’


De kritiek hoort erbij zegt ze. “Dat mensen iets over ons willen zeggen is inherent aan onze positie. Dat zal altijd blijven. We moeten ons gewoon concentreren op ons werk.”

Share.