BINNENKIJKEN – Ook speedboot van 2 miljoen doet vertrouwen Nederlanders in KONING WILLEM-ALEXANDER fors dalen

0
Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is dit jaar flink gedaald. In april van dit jaar had nog 76 procent van alle Nederlanders tamelijk veel of veel vertrouwen in de koning, in december is dat nog maar 47 procent. Een van oorzaken: deze speedboot van ruim 2 miljoen die de koning kocht.

Nederlanders zijn ook minder tevreden over het functioneren van de koning. In april was 67 procent (heel) tevreden met het functioneren van Willem-Alexander, nu is dat nog 51 procent. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur. Uit de afgenomen vragenlijsten blijkt dat het aandeel burgers dat (zeer) ontevreden is over het functioneren van de koning ook omhoog is gegaan. Dat was eerst slechts 3 procent, nu is dat 14 procent.


Er was dit jaar op een aantal momenten forse kritiek op het handelen van de koning. Er ontstond ophef toen het koningspaar tijdens een vakantie in Griekenland in augustus op de foto ging met een restauranthouder, zonder 1,5 meter afstand in acht te nemen, maar ook de aankoop van een speedboot van 2 miljoen viel niet echt lekker.

Koning Willem-Alexander ruilde dit jaar zijn pas zeven jaar geleden aangeschafte ‘bootje’ de Wajer 38 van €800.000 in voor het nieuwste exemplaar van het in Heeg gevestigde familiebedrijf Wajer, het absolute topmodel Wajer 55 van twee miljoen euro. En dat betekent nog meer snelheid, 90 kilometer maximaal, en nog meer luxe aan boord. De beveiliging kreeg waarschijnlijk een nieuwe motor op haar volgboot behoeven om de snelle Koning te kunnen bijhouden in de Griekse wateren…


De koning gaat, net als prins Bernhard in zijn tijd voor snelheid. Dus besteedde Willem-Alexander twee jaarsalarissen, de koning krijgt een belastingvrije ‘grondwettelijke uitkering’ van €926.000 per jaar, aan de aanschaf van de Wajer 55, het absolute topmodel van jachtenbouwer Wajer uit het Brabantse Heeg meteen top van 90 k/pu ruim bemeten brandstoftanks en slaapplekken voor 4-6 personen is de Wajer 55 ook geschikt voor langere trips.

Het instapmodel, 1.695.000, exclusief btw, is standaard voorzien van een elektrisch cabrio dak, vier slaapplaatsen, keuken en een badkamer,. Het speeltje van de koning kost dankzij de nodige extra’s aan boord met twee miljoen ex btw een ‘beetje’ meer.

Maar dan heb je ook wat.

Zo heeft de cockpit van de Wajer 55 een ‘glass bridge system’ met vier intuïtief te bedienen touchscreens. Bij de stuurstand staan vier volledig instelbare ‘captain’s chairs’, die samen met de verstelbare console en de in hoogte verstelbare cockpitvloer altijd een perfect zicht bieden en bovendien een optimale bescherming achter het bijna 4 meter brede glazen windscherm. En dan is  het composiet-dek dat, met een knipoog naar de bedrijfsnaam, in de vorm van een waaier is gelegd.

Maar wat de koning bijna zeker overgehaald heeft om de Wajer 55 te kopen is diens snelheid. De Wajer 55 is dan ook ontworpen voor ‘sportief’ vaargedrag  drie IPS 600 D6 motoren van ieder 435 pk. De Wajer 55 heeft een top van 90 kilometer per uur. En dat is heel snel. Bij een proefvaart van de koning en zijn gezin met zijn nieuwe speeltje in het vaargebied bij Muiden, Pampus en Enkhuizen bleek de snelste politieboot, een RIB, de koning nauwelijks bij te kunnen houden. Ook al omdat het leek dat de koning het een sport vond om de politie eruit te varen. Zeker lijkt dat de boot van de beveiligers die de koning en zijn gezin op gepaste afstand volgen als hij gaat spelevaren in de Griekse wateren vervangen moet worden of op zijn minst een zwaardere motor moet krijgen om de koning bij te houden als hij vol gas geeft.Dat het nieuwe jacht van de koning 16 meter lang, vijf meter langer  dan de Aldebaran gedoopte Wajer 38, is maakt dat de betonnen stijger bij de Griekse villa in Kranidi verlengd moet worden. Uit oogpunt van die veiligheid werd zes jaar geleden de houten steiger bij het huis op kosten van de Nederlandse staat vervangen door een betonnen exemplaar. Dat leidde tot veel tumult en zelfs Kamervragen waarna premier Rutte besloot dat koning Willem-Alexander nu moet betalen als hij de betonnen steiger bij zijn vakantiehuis in Griekenland privé gebruikt.

 

 

Share.