Rotterdamse havenbaron die landgoed aan Afrojack verkocht wilde tweede Anton Heyboer worden, maar bleef achter met het duurste huis van België

0

De Rotterdamse havenbaron die zijn landgoed recent aan dj Afrojack verkocht wilde daar in de voetsporen treden van de in 2005 overleden Anton Heyboer treden, maar bleef achter met het duurste huis van België

Havenbaron Jan Rijsdijk (71) droomde van een vrouwencommune al la de in 2005 overleden Anton Heyboer. Om die droom te verwezenlijken kocht hij onder de rook van Antwerpen een kasteel. Maar de vrouwen kwamen niet en Rijsdijk bleef achter met het duurste huis van België dat blijkbaar ook nog eens niemand wil hebben tot dj Afrojack zich recent meldde…


In 1990 werd Jan Rijsdijk uitgeroepen tot Rotterdams havenman van het jaar en twee jaar later verkocht hij zijn bedrijf dat een bijna-monopolie had in de overslag van granen, kolen en fosfaten in die Rotterdamse haven voor 100 miljoen gulden (€ 45 miljoen euro).

Anton Heyboer met Lotti, Marike en Maria in 1974 bij het in ontvangstnemen van het boek De Drie Bruiden van Anton Heyboer geschreven door Henk van der Meijden


Rijsdijk, die zelf ook schildert, gaat dan -geld genoeg- zijn droom najagen. Hij wil in de voetsporen treden van Anton Heyboer, de kunstschilder die tot zijn dood in 2005 met vijf vrouwen in een commune in de Den Ilp woonde en werkte.

Maar woonde Heyboer met zijn vrouwen in een zeer bescheiden woning, Rijsdijk pakt het even anders. Hij koopt een stuk grond van maar liefst 57 hectare – een park van tien hectaren én nog eens 47 extra hectaren aan weilanden en bossen – en laat het oude kasteel dat er staat in 1998 tot de grond aan toe afbreken om er zijn eigen kasteel op te laten herrijzen. Het nieuwe kasteel wordt opgebouwd met dezelfde (gereinigde) stenen ook nog eens in dezelfde stijl. De herbouw en renovatie nemen 5 jaar in beslag. Maar dan staat er een ook een KASTEEL met hoofdletters.

Naast de kasteelvilla is een cottagevilla, een gastenverblijf met stallen, een manege met binnen- en buitenpiste en stallen, een conciërgewoning en nog wat bijgebouwen.

De kunstzinnige vrouwen met wie Rijsdijk het kasteel wil gaan delen zal het ook aan niets ontbreken. Het kasteel dat Jan liet (her)bouwen is berekend op ACHT VROUWEN die allemaal een eigen suite hebben.

In 2006, het kasteel is dan af en ingericht, zegt Rijsdijk in een wervende videoboodschap om de dames over te halen bij hem in te trekken: “Ik ben op zoek naar gelijkgestemden en dat zijn geen vrouwen die denken dat ze me kunnen claimen. Meer dan één vrouw wil ik gelukkig maken. Seks is niet de hoofdzaak. Ik ben niet opzoek naar orgies maar naar wederzijdse liefde, respect en genegenheid.”Maar de droom van Jan Rijsdijk in rook opgegaan bij gebrek aan kunstzinnige dames die in een superdeluxe Anton Heijboer-achtige commune vlak onder Antwerpen het leven wilde delen met de voormalig havenbaron. Er kwamen weliswaar zestig vrouwen op zijn oproep af, maar de meesten wisten niks van kunst en als ze zelf al kunst maakten, vond Rijsdijk de kwaliteit niet goed. En dan waren er nog dames die slechts zijn exclusieve kasteelvrouw wilden worden. En een aantal vrouwen vielen af omdat ze rookten, dronken of aan de drugs waren en daar heeft de havenbaron nu eenmaal een hekel aan.

Uiteindelijk koos Jan Rijsdijk toch maar voor een vrouw: op 24 april 2012 trouwde hij met de in Brits Guyana geboren en nu 45-jarige Savita Singh. Het huwelijksfeest op een boot die een toch door de Rotterdamse haven maakte werd opgeluisterd door Lee towers.

Al sinds 2015 probeerde Jan Rijsdijk zijn voormalig communedroom te verkopen, maar dat lukte pas vijf jaar later toen Afrojack zich aan de poort van het kasteel meldde.

BINNENKIJKEN bij AFROJACK de dj die voor ettelijke miljoenen landgoed kocht waar hij ook gaat trouwen met zijn Elettra