Haar medewerkers: ‘Ook boeken Sonja Bakker gevuld met recepten van anderen’

0

(Beeld: MediaMaze)

Dieetgoeroe Sonja Bakker vult niet alleen haar sociale media-kanalen met foto’s en teksten van andere foodbloggers.  Volgens medewerkers maakt ze ook gebruik van het betere knip- en plakwerk om haar boeken mee te vullen. En dat zou ook nog eens allemaal bewust en in opdracht van Sonja Bakker gebeuren.


Noemde Sonja Bakker (46) het afgelopen vrijdag ‘een storm in een glas water’ , toen RTL Boulevard onthulde dat de dieetgoeroe haar sociale media-kanalen deels vulde met recepten van anderen, die storm is bepaald niet gaan liggen nu oud-werknemers beweren dat ook in haar dieetboeken recepten van die anderen zijn afgedrukt.

Bakker verdedigde zich nadat het plagiaat aan het licht kwam met dat ze niet zelf haar recepten plaatst, maar dat een team dat voor haar doet. “Met die mensen heb ik nu overleg om te kijken of er iets fout is gegaan. Meer informatie kan ik dus op dit moment niet geven. Alles is in werking gezet.”


Een van haar voormalig werknemers, die anoniem wil blijven, laat aan RTL Boulevard weten dat Sonja al jaren teksten en recepten van anderen gebruikt. “Op tv komt ze leuk en soms dom over, maar Sonja is een keiharde zakenvrouw voor haar freelance medewerkers en is echt van alles op de hoogte. Dus ook het kopiëren van teksten en recepten.”

Het kopiëren van recepten zou, volgens die bron, ook nog eens veel verder gaan dan voor het vullen van haar social media kanalen. “Ook in de boeken die bij Lidl zijn verkocht, staan dus gewoon recepten die op bijvoorbeeld Smulweb, Paulines Keuken of via Google zijn gevonden of vertaald.”

En dat zou ook nog eens bewust gebeurd zijn, want de oud-medewerkers beweren dat ze de opdracht kregen drie dingen per recept aan te passen. Volgens de werknemer wilde de dieetgoeroe een boek zo snel mogelijk af hebben. De medewerkers zeggen tegen RTL Boulevard Sonja herhaaldelijk gewaarschuwd hebben dat het plagiaat ooit aan het licht zou komen. “We werkten met een relatief kleine club mensen aan de boeken. En hebben haar als medewerkers vaak gewaarschuwd. Dat zelfs wij zagen dat het te veel leek op het origineel.” De medewerkers probeerden de recepten vaak zo aan te passen dat het bedrog niet zo duidelijk zou zijn. “Maar vaak was er niets meer aan te doen, omdat de foto’s er al waren, en je niets meer kon aanpassen.”

Een andere oud-medewerker zegt in het programma dat Sonja mensen inhuurde als er een boek moest worden geschreven. “Maar wel vaak vriendjes van vriendjes. De persoon die voor haar werkt moet maanden knallen, totdat ze een nieuw persoon ontmoet. Dan is de volgende aan de beurt. () Alle partners helpen mee, want ze kan het helemaal niet alleen. Moet je je ook afvragen of deze personen wel verstand hebben van gezond afvallen!”

Sonja Bakker heeft nog niet gereageerd op de nieuwe aantijgingen.