Gewoon op Google, maar Willem-Alexander krijgt Duits Bild op de knieën: vakantiefoto’s mogen niet gepubliceerd worden op straffe van €250.000

0

Duitslands grootste krant Bild mag de in augustus gemaakte vakantiefoto’s van koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet verspreiden. De rechter oordeelde in september dat het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het argument dat de foto’s een bijdrage zouden leveren aan het publiek debat. De gewraakte foto’s zijn overigens nog wel met een muisklik op Google te vinden. Onbekend is of de koning ook hier een verbod via de rechter zal afdwingen.

Het Koninklijk Huis meldt het vonnis vandaag op zijn website koninklijkhuis.nl. Indien de gewraakte beelden alsnog worden vertoond kan een boete van 250.000 euro worden opgelegd. Uitgever Springer-Verlag heeft zich bij de uitspraak van de rechter neergelegd.


het gaat om foto’s die Bild afgelopen augustus van het koningspaar publiceerde en gemaakt tijdens hun vakantie in Griekenland. Op de kiekjes zijn de koning en koningin in badkleding te zien aan boord en bij hun boot Alma. Verschillende media, waaronder ook enkele Nederlandse, namen de foto’s over. De Rijksvoorlichtingsdienst wilde destijds niet zeggen of er stappen ondernomen zouden worden tegen de media die de foto’s hadden gepubliceerd.

Volgens de in 2005 door het Koninklijk Huis eenzijdig afgekondigde mediacode zouden ze namelijk niet verspreid mogen worden. De code heeft “tot doel de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis te beschermen”.

De Rijksvoorlichtingsdienst zelf noemt de eenzijdig afgekondigde mediacode een afspraak met de media. In ruil voor privacy tijdens privémomenten, zoals de vakantie, is er jaarlijks een fotosessie in Lech en eentje vlak voor de zomervakantie. Wie zich niet aan de mediacode houdt, kan voor de rechter worden gedaagd, of van de fotosessies worden afgesloten. Dat is in Lech discutabel, omdat de winterse fotosessie op openbaar terrein plaatsvindt.


In de afgelopen 15 jaar zijn een aantal rechtszaken aangespannen tegen media die vakantie- of andere privéfoto’s van de Oranjes publiceerden. Zo kreeg weekblad Privé in 2005, het eerste jaar van de mediacode, al een publicatieverbod van foto’s van de Prins van Oranje, Prinses Máxima en Prinses Catharina-Amalia in badkleding.

De rechtbank verbood het weekblad voor een periode van 2 jaren inbreuken te maken op het recht van eisers op bescherming van hun persoonlijke levenssfeer door het zonder toestemming openbaar maken van hun portretten, op straffe van een dwangsom van € 50.000 voor iedere editie van Privé met het portret van Willem-Alexander en/of Máxima en een dwangsom van € 100.000 voor iedere editie van Privé waarin het portret van Amalia wordt openbaar gemaakt, alles tot een maximum van 10 miljoen euro.