GERARD COX vindt het ‘absurd gelul’ dat racismedebat maakt dat sketches of tv-series niet meer kunnen

0

Foto: fransvanzijst.nl

Gerard Cox mengt zich vandaag ook in het racismedebat dat woedt in ons land. De 80-jarige voormalig cabaretier en acteur vindt het onzin dat premier Mark Rutte spreekt over “systematisch racisme” in de Nederlandse samenleving. Sterker nog: volgens Cox is Nederland een paradijs. “Dat racisme, dat hebben we ons allemaal maar laten aanlullen.”  Hij vindt het dan ook ‘absurd gelul dat het racismedebat maakt sketches of tv-series niet meer kunnen worden uitgezonden.


“Witte mensen zijn opeens allemaal racist. Blank mag je niet meer zeggen, sinds een of ander trutje daar een boekje over heeft geschreven. Deze onzin komt allemaal uit Amerika, waar zeker van alles aan de hand is. En hier misschien ook wel, maar het is niet te vergelijken”, vindt Cox. “Hier hebben toch nooit in het park bankjes gestaan met bordjes ‘alleen voor blanken’? Dát is racisme,” zegt hij vandaag in De Telegraaf.

Cox zegt dat er in Nederland misschien wel sprake van discriminatie is, maar zeker niet van racisme. “Nederland is een paradijs. Perfect is het niet en zal het ook nooit worden. Maar volmaakter dan hier, vind je het nergens anders op de hele wereld.”


De Rotterdammer vindt het ‘absurd gelul dat het racismedebat maakt dat sommige sketches of tv-series opeens niet meer kunnen. “Ik vind het absurd gelul dat zulke satire niet meer zou mogen. Je moet alles kunnen zeggen. Er wordt gezegd dat het voortschrijdend inzicht is. Ik denk: het is voortschrijdende vertrutting.”

Cox vreest wel dat het allemaal niet meer goed komt. “Al hoop ik dat het toch een golfbeweging betreft, die over een jaar of tien weer voorbij is. Dan ga ik dat nog wel meemaken.”