GEEN GRAPJE! Minister Grappenhaus: ‘Nederland heeft kunnen zien dat ik op mijn eigen huwelijk echt mijn best heb gedaan aan de regels te voldoen’

0

De afgelopen zaterdag met journaliste Liesbeth Wytzes getrouwde minister Ferd Grapperhaus, maar ook  staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid die het paar trouwde, vinden dat zij nog steeds geloofwaardig kunnen optreden. Op het huwelijk van Grapperhaus, zijn ministerie moet erop toezien dat de coronaregels worden nageleefd, werden die regels massaal overtreden. Gasten hielden niet  genoeg afstand, zo is te zien op foto’s. “Nederland heeft kunnen zien dat ik op mijn eigen huwelijk echt mijn best heb gedaan aan de regels te voldoen,” meent Grappenhaus.” En premier Mark Rutte wil de kwestie niet ‘te groot maken’.

UPDATE: Grappenhaus fotograaf Ferry de Kok waarschuwt minister: ‘Ik heb nog honderden foto’s liggen, er komen er nog wel een paar naar buiten’

De foto’s in weekblad Privé spreken boekdelen. Op het huwelijk van minister Grappenhaus schurkten de gasten zich op het bordes van het gemeentehuis van Bloemendaal gezellig tegen elkaar toen de huwelijksfotograaf zijn plaatje wilde schieten. Wat niemand wist was dat de fotograaf van weekblad Privé, Ferry de Kok, ook zijn plaatjes maakten. En die zorgen nu al dagenlang voor beroering.


Op de beelden is het gezelschap op het bordes te zien, waarbij mensen geen anderhalve afstand van elkaar houden. Toen er kritiek ontstond vanwege de beelden, zei de minister aanvankelijk dat de coronamaatregelen ‘voortdurend in de gaten zijn gehouden’.

In een verklaring aan de Tweede Kamer kwam hij daar later op terug. “Ondanks alle genomen maatregelen zijn er helaas momenten geweest waar de anderhalve meter afstand niet in acht is genomen. Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven.”


Volgens de richtlijnen van het kabinet moeten gasten op een bruiloft ook anderhalve meter afstand houden en moet iedereen een eigen vaste zitplaats hebben. Ook mag er op de trouwlocatie ‘niet van plek worden gewisseld of gedanst worden’.

Vandaag, voorafgaand aan de ministerraad van donderdag, gaf Grapperhaus andermaal een korte reactie. “Nederland heeft kunnen zien dat ik op mijn eigen huwelijk echt mijn best heb gedaan aan de regels te voldoen.” De minister zei spijt te hebben van het feit dat dat niet helemaal gelukt is.

Op de vraag of hij Nederland de komende maanden nog vermanend kan toespreken zei hij gisteren duidelijk “ja”. “Als iemand een keer een regel heeft overtreden, heb ik steeds gezegd dat de rechter moet toetsen wat er aan de hand is en of een boete terecht is opgelegd.” Dat geldt dus ook voor hemzelf, erkende hij gisteren.

Staatssecretaris Broekers-Knol voltrok het huwelijk, waarbij de anderhalvemeterregel niet werd gerespecteerd. “Het is niet allemaal goed gegaan. Als het hier en daar niet goed is gegaan, dan spijt me dat. Alle bewindspersonen hebben een voorbeeldfunctie”, zei de staatssecretaris van Justitie.

Broekers-Knol zegt dat ze zelf “zo veel mogelijk afstand” hield. Het beeld kan volgens haar hier en daar wat vertekend zijn. Maar dat het af en toe mis kan gaan, zie je volgens haar ook bij het boodschappen doen. “Het is net als bij Albert Heijn, dan wil een mevrouw in dezelfde kast zijn en ineens langs je. Dat gebeurt.”Premier Mark Rutte wil de kwestie niet ‘te groot maken. ’Volgens Rutte had Grapperhaus het feest bewust klein gehouden, met het plan later een grotere bruiloft te vieren. “Ik gun hem het beste. Die twee zijn een fantastisch stel’’, aldus de premier vandaag tegen RTL Boulevard. “Daar is iets fout gegaan. Dat heeft hij ook erkend.’’

Politieke gevolgen lijkt het incident vooralsnog niet te hebben. Tweede Kamerlid Henk Krol heeft wel een voorstel in de maak voor een ‘coronaboetepardon’ voor iedereen die tot september een boete heeft gekregen. “De geloofwaardigheid van minister is ernstig aangetast. In Nederland meten we niet met 2 maten! Bij het komende coronadebat zal ik daarom deze motie indienen voor een coronaboetepardon voor alle coronaboetes die tot tot september 2020 zijn opgelegd door Grapperhaus.