Gebarentolk Irma Sluis reageert op kuchjes-gate: ‘Dat er zoveel op gereageerd wordt vandaag, vind ik heel naar’

0

Dat er zoveel gereageerd wordt op haar, tot twee keer toe kuchen tijdens de corona persconferentie van Mark Rutte. Sluis vergat hierbij dat in haar elleboog te  doen. Over de vervolgens ontstane commotie zegt de gebarentolk: ‘dat er zoveel op gereageerd wordt vandaag, vind ik heel naar’

Tijdens de persconferentie van gisteravond ging maar eens alle aandacht naar Irma Sluis (49). Deze keer was het niet haar hamstergebaar, maar het kuchje van de populaire doventolk waardoor Twitter losging. Waar er al sinds het begin van de coronacrisis wordt aanbevolen om in je elleboog te hoesten en niezen, deed de gebarentolk dat gisteravond in haar vuist.


“Ik ben niet ziek. Ik had een steekje in de keel en werd er behoorlijk zenuwachtig van.” Het hoesten in haar hand ging ‘onbewust’. “Het was ook de snelheid waar het mee ging. Al deed ik het niet bewust, maar anders loop je qua snelheid ook vier zinnen achter op Mark Rutte.”

Irma’s kuch in haar hand leidde tot veel commotie. “Dat er zoveel op gereageerd wordt vandaag vind ik heel naar”, vertelt ze aan RTL Boulevard. “Het kan gewoon gebeuren en dan is dat natuurlijk vervelend. Mijn zoon en iedereen in ons gezin is onlangs verkouden geweest. Ik heb een corona-test gedaan en die was negatief.” Ze ‘hoopt dat iedereen het morgen vergeten is’.


De geliefde gebarentolk Irma Sluis keerde vrijdag 18 september terug bij de persconferentie over de coronamaatregelen. Zij was de keren daarvoor een keren niet aanwezig bij de persconferenties van premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge.

Op Twitter verschenen de eerste tien minuten vele duizenden euforische berichtjes over de terugkeer van de populaire Haagse gebarentolk. Haar naam was in no time trending op Twitter in Nederland.

Sluis werd landelijk bekend doordat ze tijdens persconferenties over de coronamaatregelen van begin tot eind naast premier Mark Rutte stond. Vooral haar vertolking van het woord ‘hamsteren’ viel op. De Drentse band Mooi Wark wijdde zelfs een hit aan haar.