FEMKE HALSEMA maakt ruim twee ton winst op tweede huis dat zij wel en andere Amsterdammers niet mocht kopen

0
Burgemeester Femke Halsema mocht vier jaar geleden haar buitenhuis aan het water dat zij kocht voor 682.000 euro in Amsterdam Noord onttrekken aan de woningvoorraad. B&W van Amsterdam maakt een uitzondering voor burgemeester Halsema en dus mocht Femke, in tegenstelling tot bijna alle andere Amsterdammers, wél een tweede huis hebben binnen de stadsgrenzen. En nu verkoopt de inmiddels gescheiden Femke het huis en wil ze er graag ruim twee ton meer, €900.000,  voor hebben. 

Wonen in de ambtswoning is een verplichting die bij het ambt van het burgemeesterschap hoort. En dat heeft, zo meent Femke Halsema, burgemeester van de hoofdstad, gevolgen voor haar gezin. De ambtswoning aan de Herengracht is een woon- en werklocatie en kent beperkte privacy. Dus zocht Femke midden 2020 nog een huisje binnen de gemeentegrenzen waar ze wel privacy zou hebben.


Binnen de gemeentegrenzen van de hoofdstad is het echter verboden om een tweede woning te hebben. Dat heet  woningonttrekking. Maar als een van de weinigen in Amsterdam hoefde Halsema zich nu van die regel niets aan te trekken. Het college (de burgemeester was voor de zuiverheid bij het nemen van het besluit niet aanwezig) zette namelijk de hardheidsclausule in om Femke haar tweede huisje te gunnen. Die clausule biedt een overheidsorgaan de mogelijkheid om van (dwingende) wetgeving af te wijken als een beslissing voor een burger of onderneming tot een onvoorzien en onredelijk nadeel leidt.

Het college heeft vier jaar geleden de inbreuk op de privacy van het hele gezin door continue aanwezigheid van anderen, de demonstraties voor de deur, de nachtelijke aanbellers en de (veiligheids-)maatregelen laten meewegen bij het besluit om Femke haar tweede huisje te gunnen.

Tim Klein Haneveld van de stichting Amsterdam Gastvrij, die veel Amsterdammers vertegenwoordigt die tegen deze regelgeving aan lopen, noemde de toewijzing van de vergunning aan Halsema destijds ’een staaltje klassenjustitie’ in De Telegraaf. “Er wordt met twee maten gemeten. Gewone Amsterdammers hadden nooit een vergunning gekregen. Voor hen is het verboden een tweede woning te hebben zonder dat je daarin woont. En die hardheidsclausule? Die zet je alleen in als mensen in enorme nood zijn. Met alle respect, maar daar is in dit geval toch geen sprake van?”

Hoe dan ook: na het besluit van B&W kan Femke Halsema met toen nog partner Robert Oey legaal tot rust komen in Amsterdams landelijk noord waar ze hun tweede huis kochten voor 682.000 euro. 

Halsema liet er hypotheek op vestigen van 520.000 euro en stak zo’n 160.000 euro eigen geld in het pand. Dat kon ook makkelijk, want vorig jaar verkocht zij en Oey de de oude woning met tonnen euro’s winst toen zij verhuisden naar de statige ambtswoning aan de Herengracht in Amsterdam.

Het pand in Noord, slechts deels voorzien van isolerende beglazing, is niet erg milieuvriendelijk met verschillende houtkachels. De rook van houtkachels is namelijk een groeiend probleem. De rook is niet alleen hinderlijk, maar vooral ook schadelijk voor de gezondheid. Schadelijker dan de dieselauto’s die we met zijn allen zo vies vinden stelde de Werkgroep Houtstook-vrij al eerder.

Het buiten van Halsema heeft een woonoppervlakte van 108 vierkante meter en telt in totaal vier kamers, waaronder drie slaap. Er is een badkamer. Ook is er ruimte voor een bootje.