BINNENKIJKEN bij Amsterdams burgemeester FEMKE HALSEMA die haar huis (energielabel D) verkoopt voor meer dan miljoen

0
Op 12 juli 2018 werd Femke Halsema geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Toen aarzelde de politica nog of ze wilde verhuizen naar de ambtswoning aan de Herengracht 502 omdat ze daar haar hond niet goed kon uitlaten, maar eind 2018 werd er toch verhuisd. Dus staat haar oude woning -met energielabel D- nu te koop voor iets meer dan een miljoen.

Femke’s makelaar omschrijft het huis waarin de politica met man Robert en twee tienerkinderen woonde als ‘een heerlijk gezinshuis op één van de mooiste plekjes van Amsterdam?’De woning beschikt over circa 183 m² woonoppervlak verdeeld over 4 lagen en een ruim dakterras van 32 m² op de uitbouw van de begane grond aan de achterzijde. Er zijn 6 kamers (3 slaapkamers), 1 badkamer en 1 apart toilet. Vanuit de ruime woonkeuken aan de voorzijde zijn er openslaande deuren naar de kade, zodat je hier in de zomer heerlijk in de zon van het uitzicht over de Ringvaart kan genieten. het huis van de Groen Links-politica heeft energielabel D (gemiddeld).


Weet Femke het huis voor de vraagprijs van €1.074.000 te verkopen dan maakt zij tonnen winst. Zelf kocht ze het huis in 2005 voor €495.000 euro. Volgens de site Bekende Buren rust er een hypotheek op van €650.000.

NU burgemeester Femke Halsema aarzelde in eerste instantie om naar de ambtswoning aan de Herengracht 502 te verhuizen. Haar partner Robert Oey zei tegen AT5 dat ze mogelijk langer in Oost wilden blijven wonen omdat er in de binnenstad weinig groen voor de hond zou zijn. Eind augustus 2018 besloot Halsema toch te verhuizen. Ze zette daarmee een traditie voort. Vrijwel alle naoorlogse burgemeesters hebben intrek genomen in de ambtswoning, behalve Feike de Boer en Gijs van Hall.


In een interview met de site van de gemeente zei Femke vervolgens zich te verheugen op de verhuizing. “Mijn twee tienerkinderen hebben opeens in de gaten dat ze straks om de hoek van Pathé en van het Rembrandtplein wonen. Ikzelf verheug me op het wonen op één verdieping met ons allen, de bovenste, dat vind ik gezellig.”

Pas eind december werd er echt verhuisd, want eerst moest het asbest in de vloeren verwijderd worden. Ook de badkamer en keuken worden vervangen. De verbouwing kostte ongeveer 150.000 euro. Dit jaar zal het pand opnieuw worden verbouwd om het duurzamer te maken. Dan worden er namelijk meerdere warmtepompen in het vier verdiepingen tellende pand geplaatst, zo vertelde burgemeester Femke Halsema eind december in het televisieprogramma Pauw.

‘Ik heb het even nagevraagd, want dat leek me wel handig voor deze uitzending’, vertelde Halsema. ‘Er komen volgend jaar meerdere warmtepompen en daardoor kan het pand van het gas af. Dat is ook een manier.’ Een warmtepomp neemt bij lage temperatuur warmte op, die die bij hoge temperatuur weer wordt afgegeven.

Ze wees er wel op dat het een ‘enorm gebouw’ is. ‘De eerste drie verdiepingen zijn van de gemeente, daar wordt vergaderd en daar komt publiek. Daarboven kom ik te wonen en dat is goed geïsoleerd, want het is net verbouwd. De andere verdiepingen weet ik niet.’

Halsema liet eerder in een interview weten dat ze ook huur betaalt om in het pand te mogen wonen. ‘De ambtswoning is niet gratis overigens, ik betaal een flinke huurprijs. Dat mag best gezegd worden.’ Volgens dagblad De Telegraaf ligt de huurprijs even boven de €2000.