Erica Meiland: Talpa probeert ons een poot uit draaien (‘als jullie nou ook zo duur worden, dan kan het allemaal niet meer uit’)

0

(Beeld: Coverfoto Erica, de motor achter de Meilandjes Maxime Meiland)

Erica Meiland onderhandelt op het scherpst van de snede met SBS van John de Mol over het geld dat de familie krijgt per een aflevering van kijkcijferhit Chateau Meiland. Dat de familie  50.000 euro per aflevering krijgt, zoals wordt gefluisterd, weerspreekt ze, maar ze zegt wel dat ze het onderste uit de kan probeert te halen, waarbij ze niet gevoelig is van de smeekbedes van de zender dat het allemaal minder moet kosten.  “Dus dan gaan ze een beetje zielig doen. Zo van: ‘Wij hebben niet meer zoveel inkomsten en als jullie nou ook zo duur worden, dan kan het allemaal niet meer uit.’ Zo proberen ze dat.”


“Elk seizoen kregen we eigenlijk meer geld per aflevering. Ze proberen natuurlijk altijd wel je voor een zo laag mogelijk bedrag te krijgen, dus je moet zelf ook je verstand gebruiken, “vertelt Erica in haar biografie Erica, de motor achter de Meilandjes. “Toen we de Gouden Televizier Ring wonnen, realiseerden we ons pas echt dat we wel wat waard zijn. Zeker ook voor de zender. Want Martien had wel gelijk toen hij bij de uitreiking van de Ring zei dat wij het seizoen gered hadden voor SBS 6. En wij zagen ook wel dat al die commercials in de pauzes zaten.

Erica begrijpt inmiddels waarom Edwin Evers meer dan een miljoen kreeg van Talpa toen hij nog Evers staat op op Radio 538 maakte. “Ik zei vroeger altijd dat ik niet snapte waarom Edwin Evers zo veel geld verdiende met die ochtendshow. Maar het gaat er niet alleen om wat je presteert. Hij presteerde heel goed, maar dat salaris was toch niet in verhouding. Maar dat kwam natuurlijk omdat er zoveel reclame-inkomsten door hem en zijn team binnen kwamen. Dat was op een gegeven moment bij ons ook zo. Wij weten niet wat Talpa aan reclame-inkomsten heeft. Je kunt wel zien dat het veel is.””


Het maakt allemaal dat Erica, die de onderhandelingen met Talpa voert, zich niet met een kluitje in het riet laat sturen. Dus dan ga je de onderhandelingen in en dan zeggen ze: “Ja, maar het is nu corona en de automerken maken minder reclame en de reisbureaus dit en dat en zus en zo…” Dus dan gaan ze een beetje zielig doen. Zo van: ‘Wij hebben niet meer zoveel inkomsten en als jullie nou ook zo duur worden, dan kan het allemaal niet meer uit.’ Zo proberen ze dat.”

Maar aan de onderhandelingstafel is Erica keihard: “Dan moeten wij eigenlijk gewoon denken: je lult in je eigen straatje, wij willen dit bedrag. Dus je moet bij jezelf nagaan: voor welk bedrag wil ik dit nog doen? Want je levert wel je privacy in. Daarover overleggen wij dan samen en met de meiden, want wij betalen die meiden ook gewoon. Die sturen gewoon een factuur. Dan komt er dus een bedrag uit wat we willen hebben en daarmee gaan we de onderhandeling in. Waarbij je altijd iets hoger inzet natuurlijk als je heen en weer gaat onderhandelen, zodat je nog een beetje kunt toegeven om je goede wil te tonen.”

Hoewel de kijkcijfers dit lopende seizoen wat minder zijn zal chateau Meiland ook volgend jaar nog wel te zien zijn. Erica: “Talpa heeft voor 2022 een eenzijdige optie op ons. Dat betekent dat zij kunnen beslissen of de serie nog een jaar doorgaat en dat wij niet kunnen overstappen naar een ander als we er over de bedragen niet uitkomen. Want die afspraken die zijn gemaakt gingen over veel minder afleveringen per jaar. Eigenlijk hebben we elkaar bij de nek.”

Mochten de onderhandelingen met Talpa stranden? “En als we er niet uitkomen, gaat Martien een jaar shawls inpakken, ga ik lekker op kantoor zitten en helpen we Maxime met haar kinderkledingmerk Villa Vito. Gaan we misschien wel het schnabbelcircuit in. Martien gaat ergens vrolijk wijn schenken en met iedereen op de foto, ik bij bouwmarkten muren kapotslaan. Nee, geintje, maar voorlopig is het voor ons allemaal nog lucratief.”