Dochter KELLY liep weg bij beelden van moord op haar vader, maar TAHMINA AKEFI, vriendin van PETER R. DE VRIES blijft en zegt: ‘Laf als ik niet kijk’

0

(Beeld Tahmina: Alex P. Kok)

Voor dochter Kelly de Vries was het zien van de video met beelden van de moord op haar vader Peter te veel. Zij verliet tijdelijk de zitting. Maar Tahmina Akefi, de vriendin van Peter R. de Vries, bleef zitten om de ronduit schokkende beelden met eigen ogen te zien: ‘Het zou laf zijn als ik niet naar die beelden kijk’.


Naast zoon Royce en dochter Kelly, was ook Tahmina Akefi, de partner van Peter R. de Vries, dinsdag aanwezig bij de eerste zitting van de rechtszaak rond de moord op misdaadverslaggever. Toen de beelden van de fatale aanslag op Peter in de rechtszaal werden getoond, besloot zij strijdvaardig te blijven. “Peter heeft het meegemaakt. Het zou laf zijn als ik niet naar de beelden kan kijken.”

Voor de inhoudelijke behandeling was het tonen van de beelden van de moord op Peter R. de Vries noodzakelijk, maar voor Peters dochter Kelly was het zien van deze video te veel. Zij verliet daarom voor even de zitting.


Tahmina besloot daarentegen juist wel te blijven zitten omdat haar Peter de aanval bewust heeft moeten meemaken. Ze noemde  het ‘laf’ als zij als zijn partner het geweld niet onder ogen zou kunnen zien. Al vond ze het wel moeilijk. “Het is als zout strooien in open wonden”, vertelde ze aan Hart van Nederland.

Het Openbare Ministerie heeft levenslange celstraffen geëist tegen verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (36). Beide verdachten hoorden de strafeisen emotieloos aan.’Tahmina noemt de levenslange celstraf  ‘de enige passende. “Deze moord heeft impact op heel Nederland. Misschien zelfs op de wereld.”

Kinderen Royce en Kelly maakten tijdens de zitting gebruik van hun spreekrecht. Royce de Vries noemde zijn vader een “harde werker”, geen vader “die op zondag het vlees kwam snijden”. Hij schetste hoe hij als kind door zijn vader naar voetbal werd gebracht, hoe zijn vader brieven stuurde naar zijn zus toen ze in het buitenland woonde en hoe hij zijn moeder rozen stuurde.

“Hij was een vader, een echtgenoot en opa die altijd voor ons klaarstond. Met advies of met zijn gereedschapskist. Hij was er altijd voor ons”, zei Royce. “Hij was onze rots in de branding. Zoals hij dat ook was voor nabestaanden en voor iedereen die in de verdrukking zat.”

Volgens Royce had zijn vader zelfs de verdachten geholpen, als die om hulp hadden gevraagd. Hij ging ook nog in op een brief die De Vries had geschreven aan zijn moeder. “Daarin schrijft hij dat hij onvoorwaardelijk van ons heeft gehouden. Dat hebben we altijd zo gevoeld en geweten. Dat zullen we bij ons dragen. We houden van hem tot in de eeuwigheid.”Kelly zei dat het geen zin had om te zeggen wat de moord op haar vader met haar heeft gedaan. “Mijn gevoel maakt jullie helemaal niks uit.” Maar ze zei dat ze de verdachten wel iets wilde meegeven waar zij “de komende tientallen jaren over kunnen nadenken”, namelijk dat een moord altijd meerdere levens kost.

“Niet alleen van de nabestaanden van De Vries, “maar ook van jullie dierbaren, jullie partners en jullie kinderen. Ook van jouw zoon, Delano. Jouw kinderen, Kamil. Zij moeten de rest van hun leven loskomen van jullie daden. Ook dat hebben jullie op je geweten”, zei Kelly. “Peter Rudolf de Vries zal voor altijd de geschiedenisboeken in gaan, net als jullie. Maar over mijn vader zullen ze vertellen dat hij een held was.”

Op woensdag 15 juni 2022,  de tweede dag van de inhoudelijke zitting, zal Peters vriendin Tahmina dan gebruik maken van haar spreekrecht en haar verhaal doen in de rechtbank van Amsterdam. Ook dat is openbaar.

Haar vordering tot schadevergoeding wilde Tahmina graag achter gesloten deuren toelichten, omdat dit een te grote inbreuk zou zijn op haar persoonlijke levenssfeer. Dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen.

Kelly, Royce en hun moeder Jacqueline hebben claims voor onder meer meer affectie- en shockschade en een vergoeding voor de kosten van de begrafenis ingediend. Kelly en Royce verklaarden ook een acute stressstoornis te hebben opgelopen door de moord op hun vader. Hun moeder Jacqueline, de ex-vrouw van Peter R. de Vries, liep door de moord op de vader van haar kinderen een posttraumatische stressstoornis op.

De nabestaanden en vriendin van Peter R. de Vries eisen in totaal een kleine 400.000 euro schadevergoeding van de verdachten. Op 14 juli aanstaande doet de rechtbank uitspraak.

Jacqueline, ex-vrouw Peter R. de Vries over liefsdesbiecht Tahmina: ‘Ik houd alles wat voor mij privé is in mijn hart’