Jacqueline, ex-vrouw Peter R. de Vries over liefsdesbiecht Tahmina: ‘Ik houd alles wat voor mij privé is in mijn hart’

0

(Beeld Tahmina: Alex P. Kok)

Niemand was meer gehecht aan zijn privacy dan Peter R. de Vries. Des te opmerkelijker is het dat de vrouw met wie de vermoorde misdaadverslaggever zes jaar voor het publiek een geheime relatie had, Tahmina Akefi, na zijn dood nadrukkelijk de publiciteit zocht en niet schroomde om tal van intieme details over hun relatie te delen. Peters kinderen en zijn broer Wouter zwijgen over de docu. Alleen de vrouw met wie hij dertig jaar samen was, Jacqueline, zei er iets over. Ik ga geen commentaar op de documentaire geven. ‘Ik houd alles wat voor mij privé is in mijn hart,’  zegt ze.


Omdat wijlen misdaadverslaggever Peter R. de Vries doorgaans erg gesteld was op zijn privacy, werd er vol verbazing naar de documentaire Vertrouwelijk! van zijn verloofde Tahmina Akefi (39) gekeken. Vrijwel alle details van hun liefdesrelatie werden daarin openbaar gemaakt, inclusief privébeelden en het huwelijksaanzoek. Volgens insiders tot ongenoegen van Peters andere nabestaanden…

Maar wilde haar Peter ook dat Tahmina op tv tot in detail vertelde over de zes jaar dat zij een relatie hadden? Het is bijna niet voor te stellen. Ïn ‘Vertrouwelijk’ citeert Tahima uit hun liefdesbriefjes, laat privefoto’s van hun samen zien en bezoekt met draaiende camera de plekken die belangrijk waren geweest voor haar in haar relatie met De Vries. Ze vertelt dat hij haar het koosnaampje ‘snoesje’ gaf. Dat ze in Praag op een brug een liefdesslotje hebben opgehangen, dat peter in Cape Point, Zuid-Afrika Peter hun namen in een stenen muur heeft gekerfd en dan tegen haar zegt: “Ook hier zijn we vereeuwigd”.


De kijker komt te weten dat een jaar geleden het grote moment daar is als Peter op zijn knieën voor haar gaat zitten. “Hij keek mij aan met een mooie, zachte blik in de ogen, hield mijn handen tegen zijn gezicht en zei: ’zou je met mij willen trouwen?’ Ik heb hem eerst een beetje geplaagd, zo van… hmm, laat me even denken of ik dat wel wil… Maar uiteindelijk heb ik ja gezegd, tuurlijk.” De planning is zomer 2022 en dan zouden ze hun relatie ook naar buiten brengen. Als ze in Wenen zijn, kopen ze alvast een armband en gaan die dragen als symbool van hun verbondenheid.

De documentaire ‘Vertrouwelijk’ die Simon Vuijk maakte over Tahmnia Akefilijkt voor die kinderen Kelly en Royce, broer Wout er en ex-vrouw Jacqueline dan ook als verrassing te zijn gekomen komen. Kinderen Kelly en Royce en Peters broer Wouter zwijgen. Peters ex-vrouw Jacqueline deed dat ook, maar legt in Story wel uit waarom ze er niets over wil zeggen. ‘Ik ga geen commentaar op de documentaire geven. ‘Ik houd alles wat voor mij privé is in mijn hart,’  zegt ze. Het lijkt een sneer naar de loslippige Tahmina.

Jacqueline zal zich misschien, net als een deel van de 1.4 miljoen kijkers naar ‘Vertrouwelijk’ hebben afgevraagd waarom Tahmina haar verhaal vertelde terwijl zij toch wist hoezeer Peter aan zijn privacy gehecht was.

Dat Tahmina Akefi niet wist hoezeer haar Peter gehecht was aan zijn privacy lijkt onaannemelijk. Tahmina vertelt in haar eerdere Volkskrant-interview dat ze zo goed als niets wist van Peter R. Vries toen de vonk tussen beiden in 2015 oversloeg en hem eerst heeft moeten googelen. “Hij wilde afspreken, dus ik googelde op ‘Peter R. de Vries’ en ‘relatie’, want ik wist niks van hem. Vroeger keken we thuis naar zijn programma, maar ik dacht nooit: wat een leuke of aantrekkelijke man, helemaal niet. Op internet las ik dat hij gescheiden was, maar ook dat hij een open relatie had. Op onze eerste afspraak heb ik meteen gezegd: er zijn twee dingen die ik met niemand deel: mijn man en mijn schoenen.’

Het kan niet anders dat het journaliste Tahmina bij haar naspeuringen op internet dat Peter R. de Vries ook is opgevallen hoezeer De Vries hechtte aan zijn privacy en hij in zijn leven zo goed als altijd weigerde over zijn privéleven te vertellen.Het lijkt aannemelijk dat Peters kinderen, die wisten dat hun vader nooit iets openbaarde over zijn privéleven, niet achter de documentaire staan die Simon Vuijk met Tahmina maakte en waarin Peters o.a. liefdesbrieven aan haar (‘snoesje’) uitgebreid aan bod kwamen.